Jauns latviešu rakstnieces romāns "Vilkme" - par vienas dzimtas trīs paaudžu cilvēku dzīvēm

Inese Krūmiņa, 3×3 kustības Latvijā vadītāja, matemātiķe, jostu audēja un folkloriste ir uzrakstījusi romānu – dzimtas sāgu. “Vilkme” ir zināmā mērā autobiogrāfiska, tomēr ne dokumentāla vienas dzimtas likteņu interpretācija. Romāns “Vilkme” ir stāsts par vienas dzimtas trīs paaudžu cilvēku dzīvēm. Par to, kas tiem devis spēku un kas – sāpējis. Par to, kā caur paaudzēm atkārtojas uzvedības modeļi un likteņstāsti.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Katra varoņa stāsts gandrīz vai maģiski ievelk lasītāju savā varā, radot sajūtu, ka esi viņiem līdzās dažādos laikos un vēstures pavērsienos. Cauri cilvēkstāstiem "Vilkme" izstāsta arī Latvijas likteni.


Inese Krūmiņa:

“Esmu uzrakstījusi stāstu par vienas dzimtas trīs paaudžu cilvēku dzīvēm. Par to, kā viņi spēja izaugt cauri pārbaudījumiem, vai padevās. Par to, kā un no kā viņu personības izveidojās tādas, kādas tās bija. Par to, kā caur paaudzēm atkārtojas uzvedības modeļi un likteņstāsti – es pati šo atkārtošanos spilgti apzinājos, mācoties sistēmfenomenoloģijas (Helingera) metodi.

Reklāma
Reklāma

Ieraudzīt, cik lielā mērā mēs katrs rīkojamies ne pēc brīvas gribas, bet sekojot iepriekš iedibinātiem “musturiem”, sākumā bija pat biedējoši. Vēlāk parādījās arī apjēgsme, cik svarīgi ir pieņemt visus, kas pirms manis bijuši – tādus, kādi viņi ir bijuši. Tas dod gan spēku, gan brīvību. Lai gan zināmā mērā grāmata ir autobiogrāfiska, tā tomēr nav dokumentāla hronika, bet gan subjektīva manas dzimtas nostāstu interpretācija. Personvārdi pa lielākai daļai nav īsti, arī daļa notikumu ir izdomāta. Īsta ir mana piederība viņiem visiem, un tas ir gan slogs, gan balva.”


Ģirts Ančevskis, uzņēmējs un grāmatu autors par “Vilkmi” saka: “Cauri paaudzēm izveidotais ornaments ar savu magnētisko vilkmi katru no mums padara par daļu no gan patīkamā, gan dažreiz baisā dzimtas raksta; padara mūs par šīs magnētiskās vilkmes marionetēm, aicinot solidarizēties, sekot un piederēt. Tikai tad, kad dzimtas notikumos spējam saskatīt atkārtošanos, mūsu dzīvē sākas brīvo izvēļu laiks. Ineses Krūmiņas darbs ir nenovērtējama dāvana gan savas dzimtas nākamajām paaudzēm, gan mums visiem pārējiem, mudinot pētīt notikumu mežģīnes katram savā dzimtā.”


Grāmata nopērkama Zvaigzne ABC grāmatnīcās, pieejama arī e-grāmata.
FOTO: no personīgā arhīva.