Kad var plānot grūtniecību pēc spontānā aborta

Spontānais aborts, lai arī cik nedēļās noticis, atstāj sekas gan emocionāli, gan fizioloģiski. Mammāmuntētiem.lv lasītāja jautā - cik drīz pēc spontānā aborta var plānot grūtniecību? 

Katrs gadījums jāizvērtē individuāli, taču ja nekādu pataloģiju ārsts nekonstatē, tad 2-3 mēneši parasti ir pietiekošs laiks, lai atkal sāktu plānot grūtniecību

FOTO: Shutterstock.com

Katrs gadījums jāizvērtē individuāli, taču ja nekādu pataloģiju ārsts nekonstatē, tad 2-3 mēneši parasti ir pietiekošs laiks, lai atkal sāktu plānot grūtniecību

Lasītājas jautājums: “Cik ātri pēc spontāna aborta var plānot grūtniecību? Grūtniecība pārtrūka 10. nedēļā, pati no sevis, spontāni... Bija asiņošana. Ārste teica, ka jāgaida 6 mēneši, bet man tas šķiet par daudz! Vai būs kas slikts, ja palikšu stāvoklī ātrāk? Zinu, zinu, ka var būt visādi, bet es jūtos labi, analīzes ir labas. Pagājuši 2 mēneši un viss, ko vēlos, ir būt atkal stāvoklī. Vai tiešām jāgaida tik ilgi?”

 

Atbild sertificēts ginekologs un sertificēts dzemdību speciālists ar specializāciju operatīvajā ginekoloģijā Dr. Antons Babuškins. Viņš norāda, ka tieši ultrasonogrāfijas izmeklējums ir tas, pēc kā jāvadās, izvērtējot sievietes stāvokli pēc grūtniecības pārtaukšanās.

Reklāma
Reklāma

 

“Pašlaik nav konkrētu rekomendāciju, pēc cik ilga laika drīkst atkārtoti plānot grūtniecību pēc spontāna aborta. Ginekologs parasti izvērtē pēc apskates un ginekoloģiskās sonogrāfijas, kādā stāvoklī ir dzemde un blakus orgāni, vai dzemdes dobumā nav palikuši kādi audi vai parādījušās citas pataloģijas. Ja kaut kas tāds tiek konstatēts, tad laiks līdz nākamajai grūtniecībai paildzinās. Taču ja nekādu pataloģiju ārsts nekonstatē, tad 2-3 mēneši parasti ir pietiekošs laiks, lai atkal sāktu plānot grūtniecību.”

Saistītie raksti