Kā saglabāt skaistus viršus cauru ziemu?

Dekoratīvo viršu klāsts ar katru gadu kļūst aizvien bagātīgāks, stādu audzētavas piedāvā viršus ar tradicionālās – violetās – krāsas ziediem, kā arī ar oranžiem, dzelteniem, gaišāk un tumšāk zaļiem. Kā parūpēties par šiem augiem, lai tie priecētu cauru ziemu un pat ilgāku laiku?

 

Prieks acīm gandrīz visu gadu - dekoratīvie virši

FOTO: Shutterstock.com

Prieks acīm gandrīz visu gadu - dekoratīvie virši

Dari tā
■ Ja ziema ir maiga, virši labi izskatās blakus ziemcietīgajiem garšaugiem, piemēram, timiānam un ziemas pupumētrai, un visiem sala izturīgajiem dekoratīvajiem augiem ar pelēkām un sudrabotām lapām.

■ Arī ziemā neaizmirsti par laistīšanu – kad nav sala, viršu stādījumiem vajadzētu saņemt vienmērīgu mitrumu, taču ilgstošu slapjumu tie necieš un iznīkst.

■ Ja valda kailsals un ilgstoši spīd saule, turklāt vēl pūš vējš, tas viss nāk par ļaunu viršiem. Šādā laikā tos piesedz ar egļu zariem vai agrotīklu.

■ Viršu pudurus veido un apgriez tikai uz pavasara pusi, martā. Tomēr, ja ziema un aukstais laiks ievelkas, veic to vēlāk. Arī mēslot sāc tikai pavasarī, ziemā mēslojums nav nepieciešams. Viršus mēslo ar rododendriem paredzētu mēslojumu.

Reklāma
Reklāma

■ Ērikas (Erica gracilis), ko reizēm veikalos cenu zīmē nepareizi nosauc par viršiem, ir jutīgas pret aukstumu un neizdzīvo salā, tāpēc tās labāk atstāj podiņos un iekļauj tādās viršu un citu rudens augu kompozīcijās, kuras salā varēsi ienest telpās vai arī no kurām pēc vajadzības varēsi izņemt laukā atsevišķus elementus.
 

No žurnāla "100 labi padomi"