Ģimenes, kas vēl tikai gaida ģimenes pieaugumu, jau ir izmantojušas mājokļu iegādes programmas atbalstu

1. jūlijā tika pieņemtas izmaiņas mājokļu garantiju programmā, nosakot, ka garantiju var saņemt jau brīdī, kad iestājusies grūtniecība. Tāpat tika palielināta aizdevuma summa, kurai var piesaistīt garantiju, izveidoti labvēlīgāki garantijas nosacījumi ģimenēm ar četriem un vairāk bērniem, kā arī noteikts, ka garantiju var izmantot atkārtoti.

 

ALTUM mājokļu garantiju programmā piedalās septiņas komercbankas – Citadele, SEB banka, Swedbank, Luminor, BlueOrange, Privatbank un Rietumu Banka.

FOTO: Shutterstock.com

ALTUM mājokļu garantiju programmā piedalās septiņas komercbankas – Citadele, SEB banka, Swedbank, Luminor, BlueOrange, Privatbank un Rietumu Banka.

Kopš programmas uzlabojumiem Attīstības finanšu institūcijā ALTUM kopumā saņemti 1234 garantiju pieteikumi, no kuriem 128 jeb aptuveni 10 % ģimeņu izmantojuši kādu no jaunajām – paplašinātajām iespējām. 

Iespēju garantijai pieteikties pēc grūtniecības iestāšanās, negaidot bērna piedzimšanu, četru mēnešu laikā izmantojušas 73 ģimenes. No tām 42 ir ģimenes, kuras gaida pirmo bērnu, un kuras iepriekš būtu varējušas kvalificēties programmai tikai pēc mazuļa nākšanas pasaulē. Savukārt 31 ģimenē gaidāmais bērns būs otrais vai trešais bērns, un jaunie noteikumi ļauj tām pretendēt jau uz lielāku garantiju, jo bērnu skaitā tiek iekļauts arī gaidāmais bērns. 

Piecos gadījumos aizņēmēja ģimenē ir četri vai vairāk bērni, un saskaņā ar jaunajiem nosacījumiem šīs ģimenes var saņemt lielāku atbalstu pirmajai iemaksai garantijas veidā – līdz pat 30 % no aizdevuma summas.  

 


48 ģimenes mājokļu garantiju izmantojušas darījumiem apjomā līdz 250 tūkstošiem eiro. Iepriekš maksimālais darījuma apjoms, kuram varēja piesaistīt garantiju, bija 200 tūkstoši eiro, kas daudzos gadījumos nebija pietiekami izvēlētā mājokļa iegādei. Savukārt septiņi klienti ir izmantojuši līdz šim nebijušo iespēju garantiju izmantot arī otro reizi, piemēram, gadījumos, kad ģimenē ir pieaugums un ir nepieciešams plašāks mājoklis. 

Šodien, 17. novembrī, Ministru kabinets apstiprināja grozījumus noteikumos, kas regulē valsts atbalstu mājokļa iegādei, lai precizētu programmas “Balsts” nosacījumus, līdz ar ko programma “Balsts” sāk darboties. “Balsts” partneriem jau ir pievienojusies SEB banka, un tuvākajā laikā tiks pabeigta sadarbības līgumu slēgšana arī ar citām bankām. 

 


ALTUM valdes locekle Inese Zīle: “Piecu gadu laikā ALTUM garantiju mājokļa iegādei kopumā izmantojušas vairāk nekā 14 500 ģimenes, kurās ir vairāk nekā 22 tūkstoši bērnu, kā arī  2500 jaunie speciālisti. Garantijās piešķirtais apjoms ir 110 miljoni eiro, savukārt bankas ar ALTUM garantijas palīdzību hipotekārajos kredītos izsniegušas  jau 1,13 miljardus eiro. Turklāt aptuveni puse no visiem banku izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem ir izsniegti ar garantijas atbalstu, apliecinot, ka šis atbalsta instruments strādā efektīvi un ir nozīmīgs atbalsts ģimenēm un jaunajiem speciālistiem. Pirmie mēneši pēc programmas paplašinājuma rāda, ka klienti aktīvi izmanto arī programmas jaunās iespējas. Tāpat esam gandarīti daudzbērnu ģimenēm sākt piedāvāt subsīdiju “Balsts”, kas būs vēl viens atbalsta solis, lai veicinātu piemērotu mājokļu pieejamību ģimenēm ar trīs un vairāk bērniem.”

Kopumā vidējais valsts atbalsta programmas ietvaros piešķirtā galvojuma apjoms vienai ģimenei ir 8200 eiro, savukārt vidējais aizdevuma apjoms, kuram tiek piesaistīta garantija, ir  75 000 eiro.
Visaktīvāk mājokļu garantijas programmu izmantojušas ģimenes no Rīgas un Pierīgas reģiona – no kopējā izsniegto garantiju apjoma 78 % ir ģimenēm no Rīgas un Pierīgas, 8 % garantiju klientu ir no Kurzemes, 7 % no Zemgales, 5 % no Vidzemes un 2 % no Latgales. ALTUM garantija aptuveni 95 % gadījumu tiek izmantota mājokļa iegādei un 5 % gadījumu – būvniecībai. 

 

Reklāma
Reklāma


Garantiju apmērs atkarīgs no bērnu skaita ģimenē, un ir no 10 % līdz 30 % no aizdevuma summas. Lielākais garantijas apjoms – līdz 30 %, tagad pieejams ģimenēm ar četriem (ieskaitot grūtniecību) un vairāk bērniem. Tikmēr ģimenēm, kas izvēlas iegādāties vai būvēt mājokli, kas atbilst prasībām par gandrīz nulles enerģijas ēku, iespējams garantiju palielināt par vēl 5 %. Pagaidām šādas garantijas nav piešķirtas. 

Garantijas galvenais mērķis un ieguvums ir iespēja samazināt pirmās iemaksas apjomu hipotekārajam aizdevumam komercbankā, tādējādi palīdzot tikt pie sava mājokļa situācijās, kad ir stabili ienākumi, kas ļauj uzņemties kredītsaistības, bet nepietiek uzkrājumu pirmajai iemaksai. Piesaistot aizdevumam garantiju, klientam būs mazāka pirmā iemaksa –attiecīgi summa, par kādu tiek samazināta pirmā iemaksa, tiks pārcelta uz kredīta summu. Tas palīdz tikt pie kārotā mājokļa ātrāk, jo nepieciešams mazāks laiks pirmās iemaksas uzkrāšanai.


ALTUM mājokļu garantiju programmā piedalās septiņas komercbankas – Citadele, SEB banka, Swedbank, Luminor, BlueOrange, Privatbank un Rietumu Banka. 

Programma “Balsts”
Uz programmas “Balsts” subsīdiju mājokļa iegādei varēs pretendēt daudzbērnu ģimenes (trīs un vairāk bērni, kā arī gadījumos, ja ir divi bērni un ir iestājusies grūtniecība), kas bankā ņem kredītu mājokļa iegādei vai būvniecībai. Lai saņemtu "Balsts" subsīdiju, izvēlētā nekustamā īpašuma darījuma summa nevar pārsniegt 250 tūkstošus eiro, un ienākumiem uz vienu ģimenes locekli jābūt līdz 17 000 eiro iepriekšējā taksācijas gadā pirms nodokļu nomaksas. Tāpat saņēmējam jābūt Latvijas nodokļu rezidentam vismaz pēdējos 12 mēnešus, kuram īpašumā nav cits mājoklis, un subsīdija nevar būt lielāka kā 50% apmērā no kopējā darījuma vai būvprojekta apjoma.

Subsīdijas apjoms tiek noteikts, balstoties uz vairākiem kritērijiem:
    • Trīs bērnu ģimenēm (arī, ja trešais vēl gaidāms) subsīdija astoņi tūkstoši eiro parastam mājoklim vai 10 tūkstoši eiro, ja mājoklis atbildīs energoefektivitātes prasībām par gandrīz nulles enerģijas ēkām.
    • Četru un vairāk bērnu ģimenēm (arī, ja ceturtais vēl gaidāms) subsīdija 10 tūkstoši eiro parastam mājoklim vai 12 tūkstoši eiro, ja mājoklis atbildīs energoefektivitātes prasībām par gandrīz nulles enerģijas ēkām.