Sešas sirsnīgas idejas, kā ģimenē atzīmēt Latvijas dzimšanas dienu

Valsts svētki ir laiks, kad ģimene kopā var izvērtēt: vai mums ir tradīcijas, kas godina mūsu dzimteni, Latviju? Ja nav, kādas tās varētu būt? Varbūt kāda tradīcija ir jāmaina, ņemot vērā, ka bērni aug un valsts svētkus uztver jau nopietnāk?

Ikviena ģimene, neraugoties uz situāciju, var šaurā lokā radīt svētku sajūtu un veidot jaunas valsts svētku tradīcijas.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Ikviena ģimene, neraugoties uz situāciju, var šaurā lokā radīt svētku sajūtu un veidot jaunas valsts svētku tradīcijas.

“Tradīcijas par godu Latvijas valsts svētkiem ģimenē ir jāveido un jākopj,” ir pārliecināti Rimi Bērniem eksperti – Smildziņu ģimene. Tā kā Covid-19 izplatības ierobežošanas dēļ ir ieviesti pulcēšanās ierobežojumi, šogad Smildziņu ģimenē par tradīciju kļuvušās vakariņas paplašinātā ģimenes un draugu lokā nevarēs notikt. Tāpēc viņi dalās idejās un pārdomās, kā ikviena ģimene, neraugoties uz situāciju, var šaurā lokā radīt svētku sajūtu un veidot jaunas valsts svētku tradīcijas.

 

Svētku noskaņas radīšana mājās 

“Rudenī, kad ir tumšs un drūms laiks, mūsu ģimene visos svētkos veido telpu dekorus – kaut nelielus, lai svētkos mājās uzburtu atbilstošu noskaņu. To vienmēr darām arī valsts svētkos,” pieredzē dalās Rimi Bērniem eksperte, triju bērnu mamma Inga Akmentiņa-Smildziņa. Viņa stāsta, ka reiz uztaisījuši salmu puzurus, kuros iesējuši sarkanbaltsarkanas lentītes, citkārt par centrālajiem svētku noskaņas objektiem kļūstot bērnu tematiskie zīmējumi vai darbi, kas tapuši skolā vai bērnudārzā. Kad aizņemtība lielāka, par galveno dekoru kļūst vāze ar ziediem Latvijas karoga krāsās. Inga piebilst: šāda mājas uzpošana noteiktā tematikā dabiski veicina arī sarunas ar bērniem par Latviju. Padomu, kā vienkārši izgatavot īpašus dekorus patriotiskai noskaņai, skati video. 

 


Svētku vakariņu plānošana 

“Gatavošanās svētkiem ir ļoti būtiska svinēšanas sastāvdaļa – arī tā rada svētku sajūtu!” akcentē Inga Akmentiņa-Smildziņa. “Gluži tāpat kā pirms Ziemassvētkiem bērni raksta vēstules Ziemassvētku vecītim, arī pirms valsts svētkiem var īstenot svētku gaidīšanas aktivitātes. Piemēram, kopīgi plānot īpašo ēdienkarti.” Smildziņu ģimene iesaka koncentrēties ne tik ļoti uz ēdienu daudzumu, cik uz to noformēšanu. 

 

“Mēs ar māsu un mammu par godu 18. novembrim cepsim kūku un jau tagad domājam, kā to dekorēt, lai iegūtu sarkanbaltsarkanas krāsas,” teic Rimi Bērniem eksperte Lība Smildziņa. 

 

Tāpat ģimene valsts svētkos lūko ēdienkartē iekļaut Latvijas ražojumus.
 

Sarunas par Latviju 

Reklāma
Reklāma

“Lāčplēša dienā pie mums ar vīru vērsās Lība ar jautājumu: kā jūs paskaidrotu vārdu “patriotisms”?” stāsta Inga. “Atbildot un pārspriežot tematu “patriotisms”, iedomājāmies, ka šis un citi ar Latviju saistīti temati ir tie, ko mērķtiecīgi var rosināt valsts svētkos. Kas ir patriots? Vai mēs esam patrioti? Kas ir patriotiska rīcība?” Smildziņu ģimene prāto, ka arī tematiskas sarunas par Latviju ir veids, kā ikvienam ģimenē veicināt piederības sajūtu Latvijai. 

 

Spēles par un ap Latviju 

“Manuprāt, galda spēles, kas veltītas īpaši Latvijai, ir labs veids, kā ģimenes lokā atzīmēt valsts svētkus un vairot zināšanas par mūsu valsti,” stāsta Rimi Bērniem eksperts Klāvs Smildziņš. “Kad gāju pirmajās klasēs, man patika spēlēt faktu spēli “Latvija”. Tagad es gribētu tikt pie spēles par Latvijas apceļošanu “Šurpu Turpu” – esmu noskaidrojis, ka to ilustrējis karikatūrists Gatis Šļūka.”

 

Latvijas filmu vakars 

“Mūsu ģimene jau vairākas reizes ir noskatījusies filmu “Dvēseļu putenis” – tajā pusaudžu karavīru balsis ir ierunājis arī mans brālis Klāvs,” lepojas Lība. Režisora Dzintara Dreiberga spēlfilma “Dvēseļu putenis” ir kļuvusi par skatītāko filmu Latvijas kinoteātros atjaunotās Latvijas kino vēsturē, un to noteikti valsts svētkos var skatīties atkal un atkal – ir pārliecināta Inga Akmentiņa-Smildziņa. Viņasprāt, šādu filmu skatīšanās kā tradīcija valsts svētkos ir ļoti vērtīga, jo raisa daudzus sarunu tematus par Latvijas vēsturi, kā arī ir iemesls vecākiem regulāri papildināt vai atjaunot savas zināšanas šajā jomā. 

 

Piemiņas vietu apmeklēšana 

“Nesen mūsu ģimene apmeklēja Bumbu kalnu – tā ir Latvijas Brīvības cīņu piemiņas vieta Rīgā. Uzkāpām skatu tornī, izskrējāmies mežā,” priecājas Lība Smildziņa. “Bumbu kalna skatu tornis, Ložmetējkalns Tīreļpurvā, Rīgas Brāļu kapi un to memoriālais ansamblis, kā arī citu pieminekļu par godu kritušajiem karavīriem apmeklēšana ir tas, ko ģimene var darīt valsts svētku mēnesī. Un tas nekas, ja kāda vieta ir jau apmeklēta – var atgriezties atkārtoti, jo bērni aug un ar katru gadu stāstus par Latviju dzird un uztver citādi,” domā Inga Akmentiņa-Smildziņa. Smildziņu ģimene Latvijas dzimšanas dienas mēnesī aicina nolikt ziedus pie Brīvības vai citiem, savām mājām tuvākajiem pieminekļiem, kas celti par godu mūsu valsts brīvības cīnītājiem. 

Saistītie raksti