Figūrai draudzīgais iesala rupjmaizes kārtojums ar vārīto un ķiršu krēmu

 Lai radītu svētku sajūtu, nevajag daudz – pietiks ar skaisti klātu galdu, ģimenē iecienītāko tradicionālo latviešu ēdienu un kādu dekoru patriotiskās krāsās. Jau izsenis viens no tradicionālajiem latviešu saldajiem ēdieniem ir rupjmaizes kārtojums, kas parasti tiek gatavots no rudzu rīvmaizes, kāda skābāka ievārījuma un putota saldā krējuma. Lai varētu baudīt šo nacionālo desertu, neuztraucoties par kalorijām, fitnesa trenere un pavārgrāmatas “Zelta sastāvdaļa” autore Paula Freimane ir radījusi rupjmaizes kārtojuma figūrai draudzīgo versiju, kas ir ne tikai viegli pagatavojama, bet sniegs vēl nebijušu garšas baudījumu ikvienam šajos svētkos.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sastāvdaļas 2 porcijām:

Rupjmaizes drumstalu kārtai:
4 Fazer Iesala Rudzu maizes šķēles

Vārītajam krēmam:

  • 250 ml mandeļu piens
  • 1 ola
  • 5 g kukurūzas vai kartupeļu ciete
  • 10 g agaves sīrups
  • daži pilieni vaniļas ekstrakts
     

Ķiršu krēmam:

  • 300 g saldēti ķirši
  • 10 g agaves sīrups
  • 5 g kukurūzas vai kartupeļu ciete

 

 

Pagatavošana:

Reklāma
Reklāma

Vispirms gatavo vārīto krēmu
Katliņā iesit olu un sakuļ to ar kuļamo slotiņu. Pēc tam pievieno pienu, agaves sīrupu, vaniļas ekstraktu un visu samaisa. Pēdējo pievieno kukurūzas cieti un kārtīgi to iemaisa, lai nebūtu neviena kunkuļa. Liek katliņu uz plīts un sāk sildīt uz vidējas temperatūras. Gatavo 3-4 minūtes, nepārtraukti maisot, līdz vārītais krēms ir sabiezējis. Kad vārītais krēms ir sabiezējis, ņem nost no plīts, pārliek to kādā bļodā un liek malā līdz vēlākam, ļaujot atdzist.

Tikmēr gatavo ķiršu krēmu
Katliņā liek saldētos ķiršus. Katliņu silda vidējā temperatūrā 3-5 minūtes, kamēr ķirši kļūst mīksti un tos ar karoti vai lāpstiņu var saspaidīt. Ja ķirši bija ar kauliņiem, tad ar ēdamkaroti no katliņa izņem ķiršu kauliņus. Saspaidītajiem ķiršiem pievieno agaves sīrupu, kukurūzas cieti un visu veikli samaisa, lai nav neviena kunkuļa. Turpina gatavo 1-2 minūtes, kamēr ķiršu sula kļuvusi biezāka. Pēc tam ņem nost no plīts un atdzesē.

Gatavo rupjmaizes drumstalas
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem, cepamajā plātī izklāj cepamo papīru. Ar rokām saplēš Fazer Iesala rudzu maizes šķēles mazākos gabaliņos un izkārto tos uz cepamās plāts. Liek cepeškrāsnī uz 10 minūtēm līdz maize kļuvusi cieta, kraukšķīga, bet ne piedegusi. Maizes grauzdiņus atdzesē. Pēc tam liek blenderī un sablendē līdz drumstalu konsistencei. Kad visas sastāvdaļas ir gatavas, ņem divas glāzes vai burciņas un sāk veidot kārtojumus. Vispirms katrā trauciņā ber divas ēdamkarotes rupjmaizes drumstalu, tad 3 ēdamkarotes ķiršu krēmu un tad pusi no vārītā krēma. Pēc tam vēlreiz 3 ēdamkarotes ķiršu krēmu un pēdējās ber pa virsu rupjmaizes drumstalas. Dekorē ar svaigām ogām vai smalki sarīvētu rūgto šokolādi. Gatavs! Lai labi garšo! 

 

Sastāvdaļas