Svētku ceļvedis 18. novembrim: ko redzēt, dzirdēt un darīt katrā Latvijas novadā

Ārkārtējās situācijas krīze nav atcēlusi Latvijas dzimšanas dienas svētkus, un par to liecina varens pasākumu kopums visā Latvijā. Jauns.lv piedāvā Latvijas proklamēšanas gadadienas svinību ceļvedi. Daudzajos pasākumos svētku sajūtu var tvert ikviens!

 

 Latvijas dzimšanas diena ir arī lielisks iemesls, lai apceļotu savu dzimto vietu vai arī vēl kādu neiepazītu novadu.

FOTO: Shutterstock.com

Latvijas dzimšanas diena ir arī lielisks iemesls, lai apceļotu savu dzimto vietu vai arī vēl kādu neiepazītu novadu.

Lielie koncerti, parādes, uguņošanas un balles atceltas, bet ir daudz citu dažādu iespēju 18. novembri nosvinēt ne mazāk krāšņi, kaut arī mazliet piezemētākos toņos un ne tik lielā burzmā. Līdz ar to Latvijas dzimšanas diena ir arī lielisks iemesls, lai apceļotu savu dzimto vietu vai arī vēl kādu neiepazītu novadu.

Kurzeme

  • Brocēnos diennakts tumšajā laikā līdz 18. novembrim var doties izgaismotā pastaigā pa pilsētu, jo svētku gaismās rotāsies vairākas pilsētas ēkas. Sīkāk internetā: www.broceni.lv.
  • Cīravas parka Alus dārzā (Aizputes novadā) 18. novembrī no pulksten 17.00 līdz 24.00 visi aicināti pastaigāties izgaismotajā Cīravā, baudot patriotisku noskaņu (līdzi varat paņemt svecīti vai lāpu, kuru būs iespējams pievienot garajai izgaismotajai gaismas kolonai “Ceļš uz mājām”). Sīkāk internetā: www.aizputesnovads.lv.

  • Grobiņā 18. un 19. novembrī no pulksten 19.00 līdz 23.00 pie Grobiņas viduslaiku pilsdrupām būs iespēja piedzīvot audiovizuālu notikumu “Gaismotie stāsti”. Šie stāsti būs iedvesmoti no Grobiņas vēstures un tagadnes, dažādiem elementiem, kuri raksturo pilsētu un novadu, veidojot abstraktas animācijas, kuras tiks projicētas uz pilsdrupu mūriem (projekciju autore - digitālo dekorāciju māksliniece Anna Meldrāja). Sīkāk internetā: www.grobinasturisms.lv.

  • Visas 18. novembra dienas garumā visi aicināti individuāli, kopā ar ģimeni vai citiem mīļajiem cilvēkiem izskriet Latvijas kontūru Liepājas ielās sev vēlamajā laikā 8,4 kilometru garā maršrutā “Izskrien Latviju Liepājā!”. Trase vīsies caur kāpām un pa pilsētas ielām, un tā tiks nomarķēta 18. novembrī līdz ar pirmajiem saules stariem. Trases maršruts pieejams mobilajās aplikācijās, ka arī izprintējams: www.skrienamliepaja.lv.

  • Skrundā Latvijas dzimšanas dienā no pieciem līdz deviņiem vakarā noritēs pasākums “Ar svētku sajūtu Skrundā”, kurā visi aicināti izstaigāt un pakavēties izgaismotajās pieturvietās (Skrundas vidusskola; Skrundas kultūras nams, Skrundas estrāde un pastaigu takas galā pie lielā karoga) un sajust savu piederību pilsētai, novadam un Latvijai. Visi tiek arī aicināti nolikt svecīti ar labo domu pie Skrundas luterāņu baznīcas. Sīkāk internetā: www.skrunda.lv.

Latgale

  • Rēzeknes novadā centrālais valsts dzimšanas dienas notikums būs akcija “Izgaismo Bērzgali”, kuras laikā iedzīvotāji un iestāžu kolektīvi aicināti izgaismot Bērzgales pagastu. Sīkāk internetā: www.rezeknesnovads.lv.
  • Ilūkstes centra skvērā pie strūklakas 18. novembrī no pulksten 17.00 līdz 19.00 godā cels Latvijas karogu. Visi šai laikā aicināti arī uzvilkt siltus rakstainus cimdus un izbaudīt  smaržu, kas paslēpusies dabā, un iedegt labo domu sveces. Sīkāk internetā: www.ilukste.lv.
  • Līvānos līdz 22. novembrim svētku rotu pilsētā pie novada kultūras centra papildinās Latvijas gaismas kontūra “Mana sirds Latvijā”. 18. novembrī no pulksten 17.00 līdz 20.00 uz kultūras centra fasādes būs iespēja vērot multimediālu projekciju “Latvija esam mēs paši” - audiovizuālu stāstu par latvieša dvēseli nerimstošās kaujās un gara spēku šodienā novērtēt valsts brīvību.

Pasākumi arī Līvānu novada pagastos:  Rudzātu pagastā - instalācija “Karogu mežs” (Miera ielā 4) 18. novembrī līdz astoņiem vakarā, kad Latvijas dzimšanas dienā visiem pagasta iedzīvotājiem un viesiem būs iespēja apmeklēt sarkanbaltsarkano karogu mežu, kas mājvietu guvis lielajos koku zaros. Savukārt Turku, Rožupes, Jersikas un Sutru pagasta iedzīvotājus 18. novembrī no pulksten 15.00 līdz 18.00 aicina iegriezties pie Rožupes kultūras nama, Jersikas tautas nama, Sutru kultūras nama un Jaunsilavās daudzdzīvokļu māju iekšpagalmā,  kur skanēs audio montāža ar latviešu patriotiskajām dziesmām un literāriem darbiem. Līdzi paņemtās sveces būs iespēja iedegt gaismai Latvijas kontūrā. Sīkāk internetā: www.livani.lv.

  • Preiļos 18. novembrī no pulksten 17.00 līdz 20.00 uz Kultūras nama fasādes varēs vērot multimediālu projekciju “Mana Latvija” – stāstu par pilsētām un vietām mūsu valstī no Kurzemes jūrmalas līdz Latgales ezeriem, par Latviju, kura pārsteidz ar savu īpašo skaistumu un noslēpumainību. Būs arī vizuālas sveicienu vēstules. Sīkāk internetā: www.visitpreili.lv.
  •  Rēzeknē svinēt Latvijas 102. dzimšanas dienu visi aicināti līdz 21. novembrim, piedaloties Tautas skrējienā “Ieelpo Rēzekni 2020”. Ieelpot Rēzekni aicināti gan individuāli skrējēji un nūjotāji, gan komandas vienas mājsaimniecības ietvaros. Sīkāk internetā: www.rezekne.lv.

Sēlija

Reklāma
Reklāma
  • Neretas novadā 18.novembrī no pulksten 17.00 līdz 19.00 visus aicinās pastaigu gaismas takas: Neretā pie kultūras nama un parka centrālajā alejā, Pilskalnē Strobuku pilskalnā, Mazzalvē Liepu ielā un Mazzalves pamatskolas apkārtnē, Zalves muižas apkārtnē un parkā. Sīkāk internetā: www.neretasnovads.lv

Vidzeme

  •  Ainažos pie kultūras nama 18. novembrī no pulksten 17.00 līdz 20.00 video sveicienā būs dzirdami skaistākie dzejoļi par Latviju. Varēs arī pats piedalīties kopīga dzejoļa tapšanā. Sīkāk internetā: www.salacgriva.lv.
  • Lai uzturētu kopības izjūtu valsts svētku nedēļā līdz 18. novembrim Ādažos ikviens aicināts doties nesteidzīgās vakara pastaigās, ieplānojot maršrutu līdzās Ādažu Kultūras centra ēkai un sākumskolai, kas izgaismosies īpašā svētku rotā. Sīkāk internetā: www.adazi.lv.
  • Madonas novada Sarkaņu Tautas nama “Kalnagravas” Biksērē 18. novembrī pulksten 15.30 sāksies pasākums “Ar Latviju sirdī”. Programmā: svētku uzruna, amatierteātra “Piņģerots” sveiciens; Brīvais mikrofons;  kopīga sadziedāšanās; ugunskurs. Sīkāk internetā: www.madona.lv.
  • Cēsīs 18.novembrī no pulksten 10.00 līdz 17.00 būs iespēja bez maksas apmeklēt izstādes Cēsu Vēstures un mākslas muzejā un Izstāžu namā. Bet sākot ar tumsas iestāšanos līdz pulksten 22.00 Vienības laukumā būs skatāma gaismu projekcija. Sīkāk internetā: www.cesis.lv.
  • Gulbenes centrālajā skvērā 18.novembrī no pulksten 10.00 līdz 20.00 skanēs svētku mūzika, bet pašvaldības ēkas, kultūras centra un muzeja fasādes laistīsies svētku gaismās. Tāpat svētku noskaņu ar gaismām un mūziku radīs Gulbenes novada Druvienas Zaļajā koncertzālē, Galgauskā, Jaungulbenes Rijas kalnā, pie Kalnienas tautas nama, Līgo pagasta centrā, pie Rankas kultūras nama un Beļavā. Sīkāk internetā: www.gulbene.lv.
  • Gulbenes novada Lizumā valsts svētkos pulksten 15.30 izgaismos Vējdzirnavas, 15.45 – skulptūru “Tautumeita”, 16.00 - Lizuma pili, bet 16.15 - Lizuma kultūras namu. No pulksten 15.30 līdz 16.30 degs Spēka zīmes pie Lizuma kultūras nama, vakarā skanēs patriotiska mūzika. Izgaismotos Lizuma kultūras objektus varēs apskatīt līdz desmitiem vakarā. Sīkāk internetā: www.gulbene.lv.
  • Ikšķiles Centra laukums svētku rotā iemirdzēsies no pulksten 16.00 līdz 20.00. Sīkāk internetā: www.ikskile.lv.
  • Jūrmalā, radot svētku noskaņu, 18. novembrī no pulksten 15.30 tiks veidots garākais Gaismas ceļš Latvijā. Izgaismojot novembra krēslu, gar pilsētas maģistrālo ielu tiks iedegts vairāk nekā desmit tūkstoši sveču. Gaismas ceļa iedegšanā piedalīsies Jūrmalas skolēni, savu iedegto gaismiņu kopējā Gaismas ceļā varēs pievienot arī jūrmalnieki un pilsētas viesi. Sveču sveiciens 20 kilometru garumā vīsies cauri visai Jūrmalai, sākot no Lielupes tilta līdz pat Ķemeriem. Jūrmalas Gaismas ceļu kuplinās arī svecīšu iedegšana Jūrmalas centrālajā gājēju ielā – Jomas ielā. Sīkāk internetā: www.jurmala.lv.
  • Kalsnavas Jura Alunāna parkā 18. novembrī visi kopīgi aicināti radīt valsts svētku noskaņu, parkā izvietojot pašgatavotus gaismekļus. Sīkāk internetā: www.madona.lv.
  • Lielvārdes novadā valsts proklamēšanas gadadienas svētku gaisotni 18. novembrī no pulksten 16.00 līdz 20.00 radīs Lielvārdes Rembates parkā, pie Jumpravas kultūras nama un Lēdmanes Tautas nama. Sīkāk internetā: www.lielvarde.lv.
  • Limbažu pašvaldības aģentūra “Alda” aicina Limbažu pilsētas iedzīvotājus un viesus 18. novembrī no pulksten 16.00 veidot gaismas kontūru “Latvija – apkārt mūsu Mazezeram”. Ezeram apkārt būs izveidota diegu kontūra, lai būtu vieglāk saprast līdznestās svecītes novietošanu (lūgums ierasties ar svecītēm, kuras ir izturīgas pret laikapstākļiem kā lietus un vējš un kuras degtu ilgāk par 12 stundām). Sīkāk internetā: www.limbazi.lv.
  • Piņķos (Babītes novadā) iepretim svētā Jāņa luterāņu baznīcai Latvijas dzimšanas dienā veidos gaismas simbolu. Laukumā  pie piemiņas akmens, kas veltīts leģendārajai pulkveža Jukuma Vācieša uzrunai latviešu strēlniekiem Ziemassvētku kauju priekšvakarā, no dažādu krāsu gaismas virtenēm tiks izveidota īpaša instalācija Latvijas kontūras formā, ko papildinās degošas sveces un citi mākslas elementi (instalācijas autori – Babītes vidusskolas kolektīvs). Visi aicināti pie tās iedegt savu svecīti, tādejādi radot unikālu, Babītes novadā vēl nebijušu, gaismas objektu. Sīkāk internetā: www.babite.lv.
  • Tā kā, zināmu apstākļu dēļ, lielus kopīgus svinīgos pasākumus šogad nerīko, tad Alojas novada Brīvzemnieku pagasta Puikules Tautas nams 18. novembrī no pulksten 10.00 līdz 15.00 aicina piedalīties Lielajā valsts svētku orientēšanās spēlē individuāli vai ģimenes komandā. Desmitos no rīta Puikules Tautas nama “Facebook” profilā tiks ielikti 20 objektu foto. Dalībniekam būs jādodas turp un jāuzņem savs foto, kurā jābūt redzamam pašam dalībniekam un objektam tieši tādā pašā rakursā kā dotajā foto. Līdz 15.10 foto jānosūta uz Tautas nama interneta vietnēm, kā arī jāizdomā un jāuzņem savs Valsts svētku foto, lai piedalītos balvu izlozē. Sīkāk šeit.
  • Raunā 18. novembrī pulksten 18.00 pie Brīvības pieminekļa “Koklētājs” sāksies svētku pasākums “Muzikāls tēlojums Latvijai”, kurā būs dzīvās mūzikas performance, krāšņa vizualizācija un gaismu spēle. Sīkāk internetā: www.rauna.lv.
  • Salacgrīvā pie kultūras centra 18. novembrī no pulksten 15.00 līdz 20.00 svētku sajūtu varēs rast ar savu aizdegtu sveci atzīmējot savu vietu Latvijas kartē un iezīmēt ceļu no vietas kurš jūs ir atvedis uz Salacgrīvu. Sīkāk internetā: www.salacgriva.lv.
  • Salaspilī, Rīgavas Mūzikas un mākslas dārzā (Līvzemes ielā 7), līdz 18. novembrim no pulksten 18.00 līdz 23.00 var vērot projekciju “Atpakaļ laikā - 18. novembris”. Sīkāk internetā: www.salaspils.lv.
  • Pie kultūras centra “Siguldas devons” 18. novembri pulksten 16.00 sāksies svētkiem veltīta gaismas saspēle. Savukārt visas dienas garumā notiks sportiska aktivitāte “Izskrien Latviju Siguldā”. Latvijas kontūras maršruta lielākā daļa vijas cauri Siguldas centram un to var uzsākt skriet, iet vai nūjot no jebkuras vietas visas svētku dienas laikā. Lai veiktu pilnu Latvijas kontūru, Gaujas ielejas kāpumus un kritumus ar aptuveno distances garumu 10 kilometri būs jāpieveic vairākkārt. Ikviens, kurš veiks pilnu distanci un ar to dalīsies sociālajos tīklos, piedalīsies balvu izlozē. Sīkāk internetā: www.sigulda.lv.
  • Valkā līdz 18. novembrim var doties pastaigā,- izskriet, iznūjot vai izbraukt ar velosipēdu Latvijas kontūru Valkas novada ietvaros, tā cīnoties par garšīgajiem mušļu batoniņiem. Valkas novada domes Sporta un jaunatnes daļas vadītājs Raivis Graņics saka: “Sagatavojat savu vai izskrienat mūsu sagatavoto Latvijas kontūru – ar skrējiena datiem un karti dalies komentārā pie Valkas novada “Facebook” ieraksta vai iesūti sports@valka.lv. 19. novembrī izlozēsim: astoņus laimīgos, kas  iegūs gardo Herkuless mušļu batoniņu iepakojumus; vienu iepakojumu ar Herkuless mušļu batoniņu saņems garākās distances veicējs; vienu iepakojumu ar Herkuless mušļu batoniņiem saņems “detalizētākās” kartes īpašnieks”. Sīkāk internetā: www.valka.lv.
  • Valmierā svētku sveicienu Latvijai aicina sūtīt, izskrienot vai izstaigājot Latvijas kontūru 12,5 kilometru garumā. Maršruta sākums un finišs - Valmieras rātslaukumā (starta laiks – pēc brīvas izvēles; Latvijas kontūras skrējienu – gājienu aicina veikt individuāli vai vienas mājsaimniecības sastāvā). Ceļš vedīs pa ielām, kas nosauktas Valmierai un Latvijai nozīmīgu personību vārdā, gar iemīļotām apskates vietām un ēkām, kam īpaša nozīme valmieriešu un pilsētas viesu dzīvē. Latvijas 102. dzimšanas dienai veltītajā norisē aicina līdzi ņemt atribūtus ar Latvijas simboliku. Pasākuma rīkotāji informē: “Priecāsimies, ja patriotiskā skrējiena – gājiena laikā tapušās fotogrāfijas būs apskatāmas sociālajos kontos ar tēmturi #ValmierasSveiciensLatvijai. Aktīvākajiem dalībniekiem arī pārsteiguma balvas”. Maršruta karte pieejama internetā: www.valmiera.lv/images/userfiles/Latvijas_kontura_Valmiera_2020.pdf

    Tāpat Valmierā uz svētās Sīmaņa baznīcas fasādes no sešiem līdz vienpadsmitiem vakarā varēs piedzīvot iespaidīgu gaismas un mūzikas stāstu septiņu minūšu garumā, kas atkārtosies ik pēc desmit minūtēm. 3D multimediālā projekcija “Sajust Latviju” būs stāsts par nerimstošo un urdošo Gaujas plūdumu, Valmieras un Latvijas sajūtu gammu. Dzejnieka Henrika Eliasa Zēgnera rakstītais savīsies ar vārdu meistara Ojāra Vācieša dzeju, ko muzikālā kompozīcijā ilustrēs pavadījuma autora, pianista Vestarda Šimkus tieši šim uzvedumam radītais autordarbs. Valmierai radītā augstvērtīgā multimediju mākslas kopprojekta idejas autors un multimediju režisors ir Māris Kalve, skaņu režisors – Ernests Ansons; balss pavadījumu ierunājuši Valmieras Drāmas teātra aktieri Ieva Puķe un Aigars Vilims. Sīkāk internetā: www.valmiera.lv.

  • Sveicot Latviju svētkos Vangažu Kultūras nams 18. novembrī pulksten 16.00 iedegs svētku ugunis, vēstot par saviem cilvēkiem, savu novadu, savu valsti, savām pērlēm. Sīkāk internetā: www.incukalns.lv.

Zemgale

  • Baldone šajā svētku nedēļā no četriem līdz desmitiem vakarā iekrāsojusies svētku gaismās. Bet 18. novembrī no pulksten 17.00 līdz 21.00 būs iespēja apmeklēt Baldones Stāstu takas posmu “Meža galerija” un piedzīvot svētku vakara mistēriju, aplūkot īpaši izgaismotās lielformāta gleznas, bet no pulksten 16.00 līdz 22.00 pilsētas centra skvērā būs iespēja iedegt svētku torti vai iekārt savu gaismekli īpašā sidraba kokā. Sīkāk internetā: www.baldone.lv.
  • Dobeles un pilsētas viesi 18. novembrī no pulksten 17.00 līdz 20.00 aicināti aplūkot trīs gaismas un vides objektus, kas tapuši par godu Latvijas 102. dzimšanas dienai, dodoties tematiskā pastaigā „Gaismas vārdi Latvijai”. Apskates – vides instalāciju objekti atradīsies Dobeles vēsturiskajā Tirgus laukumā, Dobeles pilsdrupās un pie Dobeles atbrīvošanas pieminekļa. Sīkāk internetā: www.dobele.lv.
  • Tērvetē 18. novembrī no pulksten 17.00 līdz 19.00 notiks pasākums – akcija “Darām gaišu Tērveti – darām gaišu Latviju!”, iededzot gaismiņas par godu svētkiem. Kopīgais sveiciens tiks koriģēts no Tērvetes vēsturiskā centra pie Klosterkalna, bet uz Pagasta ēkas sienas varēs sameklēt videosveicienu svētkos. Sīkāk internetā: www.tervetesnovads.lv.


Avotshttp://jauns.lv