Rotaslietu etiķete - kad un kādas rotaslietas izvēlēties?

Cilvēki gadsimtiem ilgi nēsā rotaslietas, lai uzlabotu savu izskatu un sniegtu kādu vēstījumu. Tendences laika gaitā mainās, taču joprojām ir dažas pamata vadlīnijas, kas ir mūžīgas. Viena no vissvarīgākajām lietām ir tā, ka Jums jāapzinās, kāds apģērbs un aksesuāri piemēroti katrā dzīves situācijā. 

Atsevišķos gadījumos, uzmanību piesaistošas rotaslietas ir tieši laikā - galvenais zināt, kurā brīdī tas ir atbilstoši.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Atsevišķos gadījumos, uzmanību piesaistošas rotaslietas ir tieši laikā - galvenais zināt, kurā brīdī tas ir atbilstoši.

Ir skaidrs, ka ar rotaslietu palīdzību var atsvaidzināt apģērbu, padarīt koptēlu interesantāku. Tomēr ar neveiksmīgi izvēlētām rotaslietām var panākt pretēju efektu - pasliktināt izskatu vai novērst uzmanību no paša galvenā -  personības. 

 

Lai arī dažkārt dzirdēts uzskats, ka rotaslietu izvēlē ‘’mazāk ir vairāk’’, tas ne vienmēr atbilst patiesībai. Ir atsevišķi gadījumi, kad efektīvas, uzmanību piesaistošas rotaslietas ir tieši laikā - galvenais zināt, kurā brīdī tas ir atbilstoši. Turpinājumā daži ieteikumi, kas palīdzēs izvēlēties katram dzīves gadījumam piemērotas rotaslietas. 

 

Rotaslietas ikdienai 

Ir rotaslietas, ko var nēsāt visu laiku. Precētiem cilvēkiem viens no tādiem izstrādājumiem ir laulības gredzens. Ja vēlaties zināt, cik ir pulkstenis, taču negribat visu laiku skatīties telefonā, labs aksesuārs būs rokas pulkstenis. Vienkārša kaklarota, piemēram, zelta vai sudraba ķēdīte, ir vēl viena rotaslieta, ko varat nēsāt visu laiku. 

 

Rotaslietas darbam 

Izvēloties rotaslietas darbam, dodiet priekšroku tām, kas netraucē un nerada skaņas. Jūs joprojām varat parādīt savu individualitāti, bet nevalkājiet neko tādu, kas varētu traucēt apkārtējiem vai novērst uzmanību. Darbam piemērotākas būs neuzkrītošas rotas, taču tas nenozīmē, ka tām jābūt garlaicīgām. Šobrīd ir lielas iespējas izvēlēties gaumīgas rotaslietas, kas ir neuzkrītošas, taču vienlaikus - papildina Jūsu stilu un izceļ personību. 

 

Šeit vēl daži ieteikumi:

  • Ja strādājat birojā, izvēlieties nelielus auskarus. Savukārt, ja darba vide ir radošāka, piemēroti būs arī lielāka izmēra auskari, tomēr nevajadzētu izvēlēties uzkrītošus un tādus, kas rada troksni;

  • Darbam neizvēlieties grabošas un džinkstošas rokassprādzes, kas, atsitoties pret galdu vai datora klaviatūru, var traucēt apkārtējiem cilvēkiem;

  • Ja nav pārliecības, kādas un cik daudz rotaslietas darba vietā izvēlēties, tad jāvadās pēc principa, ka mazāk ir vairāk. Labais tonis ir darbā nēsāt, piemēram, rokaspulksteni vai rokassprādzi, gredzenu, auskarus un nelielu kaklarotu. Kaut kas vairāk par to, iespējams, darba dienā būs par daudz. Darbā noteikti nevajadzētu izvēlēties arī rotaslietas ar specifiskiem elementiem, piemēram, miroņgalvām. 

Tas, kādu rotaslietas izvēlēties, lielā mērā atkarīgs no darba vides, tomēr vislabāk izvēlēties neuzkrītošus izstrādājumus, kas nenovērsīs uzmanību un netraucēs ne Jums pašam, ne citiem. 

 

Rotaslietas formālam pasākumam 

Oficiāls pasākums ir īstais brīdis, lai parādītu, cik elegants varat būt, un šis ir laiks, kad uzlikt savas viselegantākās rotaslietas. Atkarībā no tērpa un pasākuma specifikas, varat izvēlēties vienu vai vairākas saskaņotas rotas. Te iederēsies, piemēram, zelta gredzeni un tiem pieskaņoti auskari. Tie noteikti var būt krāšņāki, nekā tie, ko nēsājat ikdienā. 

 

Jāpatur prātā, ka izvēlētajām rotaslietām jābūt saskaņotām ar tērpu. Un pārāk efektīvas rotaslietas var novērst uzmanību no tērpa - tādēļ nepārspīlējiet. 

 

  • Oficiālam pasākumam piestāv pērles, dimanti un citi dārgakmeņi;

  • Neizvēlieties pārāk daudz rotaslietu vienā reizē - svarīgi, lai koptēls būtu gaumīgs, nevis pārspīlēts

Novērtējiet savu garderobi un tērpus, ko parasti velkat uz formāliem pasākumiem. Pēc tam papildiniet savu rotaslietu kolekciju ar rotaslietām, kas piestāv šiem tērpiem. Tādā veidā Jums jau būs gatavs komplekts, lai Jūs spīdētu ikvienā pasākumā. 

 

Rotaslietas neformāliem pasākumiem 

Piektdienas vakara ballītē pie draugiem vai citos neformālos pasākumos lieliski iederas arī drosmīgākas rotaslietas. Ja Jums patīk iespaidīgas rokassprādzes, interesanti auskari un masīvas rotaslietas, šis ir īstais brīdis tās parādīt arī citiem. Protams, arī šajā gadījumā nevajag pārspīlēt, jo svarīgāka par rotaslietām Jūsu personība. 

 

Rotaslietu nēsāšanas etiķete - kādreiz un tagad

Senākos laikos noteikumi attiecībā uz rotaslietu valkāšanu bija daudz stingrāki. Šobrīd daudzi no šiem nosacījumiem vairs nav aktuāli vai arī laika gaitā mainījušies:

 

  • Vecais noteikums par dažādu materiālu nejaukšanu ir pagātne. Tagad Jūs varat kombinēt dažādu materiālu rotas, kā vien Jums patīk;

  • Kādreiz tika uzskatīts, ka sievietēm neklājas nēsāt gredzenu uz zeltneša, ja vien tas nav laulības vai saderināšanās gredzens. Tagad šis noteikums vairs nav spēkā, un dāmas drīkst nēsāt gredzenus uz visiem pirkstiem;

  • Kādreiz nebija pieņemams jaukt īstus dārgakmeņus ar neīstiem, taču tagad šajā ziņā nekādu ierobežojumu nav;

  • Senāk modē bija saskaņoti komplekti, šobrīd tas nebūt nav obligāts nosacījums - Jūs varat savstarpēji kombinēt dažāda veida un stila rotaslietas 

Ja vēlaties papildināt savu rotaslietu kolekciju ar jauniem, Jūsu stilam un vajadzībām atbilstošiem izstrādājumiem, ieskatieties interneta veikala 220.lv piedāvājumā. Rotaslietas no 220.lv ir kvalitatīvas, piemērotas dažādām gaumēm un dzīves gadījumiem. Ieskatieties un izvēlieties sev piemērotākās rotaslietas ikdienai, darbam un svētkiem!