Audiologopēds var palīdzēt gan bērnam kas nerunā, gan senioram pēc insulta

Ko dara autiologopēds, kam viņš ir vajadzīgs, un ka notiek darbs ar dažāda vecuma pacientiem, stāsta Kuldīgas slimnīcas audiologopēde Eva Kinča. 

Kuldīgas slimnīcas audiologopēde veic komunikācijas, runas, valodas, balss, dzirdes, rīšanas un citu funkciju novērtēšanu, diagnostiku un terapiju visa vecuma pacientiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kuldīgas slimnīcas audiologopēde veic komunikācijas, runas, valodas, balss, dzirdes, rīšanas un citu funkciju novērtēšanu, diagnostiku un terapiju visa vecuma pacientiem.

Ar kādām sūdzībām un/ vai diagnozēm pacienti vēršas pie audiologopēda?
Sūdzības ir ļoti dažādas un atkarīgas no pacienta vecuma. Bērniem līdz gada vecumam visbiežāk ir problēma ar zīšanu. No viena līdz trīs gadu vecumam palīdzība nepieciešama bērniem, kuri nerunā, runā ļoti maz, tiem ir mazs vārdu krājums. No četru gadu vecuma lielākoties palīdzība ir nepieciešama bērniem, kuri neizrunā valodas skaņas, ir neliels vārdu krājums, ir slikti attīstītas fonoloģiskās prasmes (spēja pareizi saklausīt, atšķirt un manipulēt ar valodas skaņām). Reizēm bērniem šajā vecumā ir komunikācijas traucējumi – nerunā, slikti veido acu kontaktu, ir vāji attīstītas atdarināšanas prasmes. Skolas vecuma bērniem ir nepieciešama palīdzība rakstīšanas un lasīšanas apgūšanā, traucējumu novēršanā. Savukārt pieaugušie meklē audiologopēda palīdzību, ja pēc traumas, insulta vai kādas citas saslimšanas ir parādījušies runas, valodas, rīšanas traucējumi. Speciālists palīdz arī tad, ja pacientiem pēc insulta vai traumas parādās agnozijas – pacients neatpazīst priekšmetus, ko redz, vai neatpazīst skaņas. 

Audiologopēds strādā ar visu vecumu pacientiem, kuriem ir dzirdes traucējumi, šķeltnes, ir attīstījusies mutes elpošana, ir iedzimti vai iegūti attīstības traucējumi, arī balss traucējumi un galvas un kakla nervu parēzes un paralīzes. Apmācām arī pacienta tuviniekus, ja ir nepieciešams apgūt alternatīvo komunikāciju, ko parasti izmanto gadījumā, ja pacients pats nespēj runāt, bet valodu saprot. Reizēm tas notiek uz laiku. Piemēram, pacienta atlabšana pēc saslimšanas notiek lēni, bet ir iespēja, ka runa atjaunosies. Tomēr dažkārt runa nevar attīstīties vai atjaunoties un šī alternatīvā komunikācija kļūst par pacienta ikdienu, lai varētu komunicēt ar apkārtējiem.
 

Audiologopēds strādā ar visu vecumu pacientiem, kuriem ir dzirdes traucējumi, šķeltnes, ir attīstījusies mutes elpošana, ir iedzimti vai iegūti attīstības traucējumi, arī balss traucējumi un galvas un kakla nervu parēzes un paralīzes.





Kā audiologopēds strādā ar pacientu un to ārstē?
Vispirms tiek ievākta anamnēze. Ja tiek izvērtēts bērns, ir ļoti svarīgi uzzināt, kāda ir bijusi mātes grūtniecība, dzemdības, kādas slimības bērns ir pārslimojis agrīnā vecumā. Tāpat visu vecumu pacientiem tiek jautāts par hroniskām saslimšanām, iepriekš apmeklētajiem speciālistiem. Tad tiek veikta traucējumu novērtēšana un diagnostika. Tālāk pacientam, viņa vecākiem vai tuviniekiem  paskaidro, kādi ir pacienta traucējumi, un kādēļ tie varētu būt radušies, savukārt pacientu iepazīstina ar rehabilitācijas procesā veicamajiem uzdevumiem.


Vai pacientam arī mājās nepieciešams vingrināties?
Jā, pacientiem vienmēr tiek ieteikti uzdevumi darbam mājās. Tas nodrošina ātrāku rehabilitācijas procesu, jo nodarbībā iemācīto mājās nostiprina. Atsevišķos gadījumos arī vecākiem un tuviniekiem paskaidroju nepieciešamību uzdevumu pildīt mājās.


Kādus vingrinājumus konsultācijas laikā pacienti veic?
Vingrinājumi un uzdevumi ir ļoti daudz un dažādi, un tie ir atkarīgi no pacienta traucējumiem. Bieži tie ir dažādi vingrinājumi lūpām, mēlei un citām struktūrām, ko veic, ja ir vāja muskulatūra un nepieciešams uzlabot šo struktūru darbības precizitāti, spēku un amplitūdu. Ir arī īpaši pielāgoti vingrinājumi pacientiem ar sakodiena problēmām, ja mēles miera stāvoklis mutē neatbilst normai. Ir uzdevumi, kurus veic rīšanas traucējumu gadījumā, lai novērtu aizrīšanās un aspirācijas risku. Dažādi uzdevumi paredzēti, piemēram, vārdu krājuma papildināšanai, valodas skaņu saklausīšanai, klausīšanās prasmju attīstīšanai, plašāku teikumu veidošanai, pareizas skaņu izrunas veidošanai, burtu apgūšanai, utt.


Cik ilgi parasti nepieciešams audiologopēda pakalpojums? Cik ilga ir viena nodarbība?
Nodarbību daudzums ir atkarīgs no pacienta traucējuma. Tas var būt no dažām nodarbībām līdz vairākiem gadiem. Savukārt nodarbība ilgst 45 minūtes līdz vienai stundai.

Vai ārstēšanā mēdz piesaistīt arī citus speciālistus?
Jā, noteikti. Atkarībā no traucējuma pacientam var būt nepieciešams apmeklēt neirologu, psihologu, psihiatru, otorinolaringologu, ortodontu, audiologu, ģenētiķi, fizikālās rehabilitācijas ārstu, sejas-žokļu ķirurgu. Kuldīgas slimnīcas Rehabilitācijas nodaļā sadarbojos ar ergoterapeitiem, fizioterapeitiem, reizēm pacienti apmeklē visus trīs speciālistus vienlaicīgi.

Kā saņemt pakalpojumu?
Lai pacients saņemtu piecas valsts apmaksātas nodarbības, nepieciešams ģimenes ārsta, neirologa vai psihiatra nosūtījums. Savukārt desmit valsts apmaksātām nodarbībām jāapmeklē fizikālās medicīnas un rehabilitācijas ārsts. Audiologopēda pakalpojumu var saņemt arī par maksu – pirmā konsultācija maksā 25 EUR, atkārtota – 17 EUR.

Vai ar laiku esat novērojusi kādas tendences, vai pacientu skaits palielinās?
Es gan nestrādāju tik ilgi, lai novērotu kādas tendences, bet zinu, ka jā, pacientu paliek arvien vairāk. Tāpēc ir ļoti daudz jāmācās, jāpapildina zināšanas un prasmes, lai varētu palīdzēt ikvienam. 

Ko Jūs savā darbā mīlat visvairāk?  
Visus "izdošanās" brīžus, kad ir strādāts, darīts un sanāk! Gan iemācīt bērnam pareizi izrunāt skaņu, gan izlasīt pirmo vārdu vai savā kabinetā dzirdēt bērna pirmo vārdu, tas vienmēr sagādā ļoti lielu prieku. Nodarbībās gan audiologopēds, gan bērns, gan bērna vecāks veido mazu komandu, kurā katram ir liela nozīme, un tikai kopīga sadarbošanās sniedz veiksmīgu rezultātu. Tādēļ visi veiksmes brīži ir liels gandarījums ne tikai man, bet arī vecākiem un bērniem – centāmies, darījām un ir!

Reklāma
Reklāma