Cik kalorijas papildus jāuzņem grūtniecības laikā, lai nenodarītu pāri bērniņam un sev

Atrodoties mātes ķermenī, augļa organisms pielāgo savu vielmaiņu apkārtējai videi, proti, dzemdei. Šajā laikā uzturvielas bērns saņem tikai no mammas, tāpēc sabalansēts vai nesabalansēts mammas uzturs var radīt neatgriezeniskas izmaiņas augļa vielmaiņā. Uzturs, kura dēļ nesamērīgi palielinās mātes svars, ietekmē arī grūtniecības gaitu. 

Uzturs, kura dēļ nesamērīgi palielinās mātes svars, ietekmē arī grūtniecības gaitu.

FOTO: Shutterstock.com

Uzturs, kura dēļ nesamērīgi palielinās mātes svars, ietekmē arī grūtniecības gaitu.

Piemēram, pieaug ar grūtniecību saistīti riski, preeklampsija*, priekšlaicīgu dzemdību iespējas u. tml. Savukārt bērnam turpmākajā dzīvē būs palielināts risks aptaukoties, saslimt ar hroniskām sirds un asinsvadu slimībām, 2. tipa cukura diabētu un vēzi, stāsta RSU Sporta un uztura katedras asoc. prof. Laila Meija.

 

Jāatceras, ka grūtniecības laikā nav nepieciešams ēst “par diviem”. 1. trimestrī dienā papildus jāuzņem tikai 100 kaloriju, 2. un 3. trimestrī – 300 papildu kaloriju. Šo daudzumu var nodrošināt ar nelielu ēdiena apjomu, un arī šīm papildu kalorijām jābūt veselīgām. Protams, katrai grūtniecei būs savs nepieciešamo kaloriju skaits, ko noteiks ikdienas fiziskā aktivitāte, svars pirms grūtniecības un vecums. Sievietēm ar normālu ķermeņa masu ieteicamais svara pieaugums grūtniecības laikā ir 10–16 kilogramu.

 

Ar katru mammas uzņemto lieko kilogramu par 8 % palielinās bērna risks aptaukoties dzīves laikā. 

Reklāma
Reklāma


Pārāk liela kaloriju daudzuma uzņemšana var radīt nevēlamu liekā svara risku mammai ne tikai grūtniecības periodā, arī vēlāk – pēc bērna piedzimšanas – būs grūtības atgriezties savā normālajā svarā. Turklāt liekā masa negatīvi ietekmē arī mazuļa veselību grūtniecības laikā un turpmākajā dzīvē. Ar katru mammas uzņemto lieko kilogramu par 8 % palielinās bērna risks aptaukoties dzīves laikā. Vēl lielāku risku bērnam aptaukoties rada augsts sievietes ĶMI (ķermeņa masas indekss) pirms grūtniecības, tāpēc ļoti svarīgi ir samazināt svaru līdz normālam ĶMI (18,5–24,9 kg/m2) pirms bērna ieņemšanas.

 

Zināms, ka gadījumā, ja grūtniece uzņem pārāk maz kaloriju, arī tad bērna aptaukošanās risks pieaug, jo arī mazulim ieslēdzas “taupīšanas režīms”, kas ir kā kompensācijas mehānisms, lai nodrošinātu sevi ar nepieciešamajām barības vielām.