Kuriem skolēniem Rīgā pienākas bezmaksas pārtikas pakas

Turpinoties 7.-12. klašu skolēnu mācībām attālināti, Mammāmuntētiem.lv saņem daudzu lasītāju jautājumus – kuriem skolēniem Rīgā pienākas bezmaksas pārtikas paciņas? Kā tās saņemt? Skaidrojam situāciju

Ja tomēr kāds vecāks nav saņēmis ziņu par pārtikas paciņu saņemšanu, vispirms vēlams sazināties ar skolu

FOTO: Shutterstock.com

Ja tomēr kāds vecāks nav saņēmis ziņu par pārtikas paciņu saņemšanu, vispirms vēlams sazināties ar skolu

Rīgā paciņas – visiem skolēniem, kas mācās attālināti
Rīgas pašvaldībā skolēnu bezmaksas pusdienu atbalsta veids ir pārtikas paciņas. Rīgas domes (RD) Izglītības, kultūras un sporta departamenta Komunikācijas un sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde skaidro, ka RD lēmums nosaka to, ka Rīgas pašvaldībā bezmaksas pārtikas pakas pienākas visiem skolēniem, kas mācības turpina attālināti. Viņa norāda,ka Rīgas domes pagaidu administrācijas 17. septembra sēdē akceptēja grozījumus lēmumā “Par izglītojamiem, kuru ēdināšanas izmaksas sedz Rīgas pilsētas pašvaldība”. Tie paredz segt ēdināšanas (pārtikas paku) izdevumus no pašvaldības budžeta līdzekļiem izglītojamajiem, kuri apgūst pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības programmu Rīgas pašvaldības izglītības iestādēs attālinātā mācību darba organizācijas formā. Pašvaldības izglītības iestādēm sadarbībā ar ēdināšanas pakalpojuma sniedzējiem ir jāorganizē pārtikas paku komplektēšana atbilstoši normatīvo aktu prasībām un izsniegšana. Pārtikas paku izmaksas tiek segtas, nepārsniedzot maksu par pusdienām 1,42 euro (ieskaitot pievienotās vērtības nodokli) dienā.

Pakas Rīgā jāsaņem arī tiem, kas ir karantīnā, bet turpina mācības
Ja reaģējot uz epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanos un saslimstību ar Covid-19, kādā no Rīgas skolām noteiktai klašu grupai tiek noteikts pašizolācijas (karantīnas) periods, kad skolēni mācību vielu apgūst mājās attālinātā mācību darba organizācijas formā, tad skola sadarbībā ar ēdināšanas pakalpojuma sniedzēju organizē pārtikas paku izsniegšanu skolā izglītojamiem vai to likumiskajiem pārstāvjiem.

Rīgas pašvaldībā bezmaksas pārtikas pakas pienākas visiem skolēniem, kas mācības turpina attālināti. 

Paku saturs – skolas mediķa apstiprināts
Departamentā norāda, ka drošības apsvērumu dēļ pārtikas pakas preču sortimentā nevar tikt iekļauti ļoti daudzi veselīgi un iecienīti pārtikas produkti, kuriem jānodrošina glabāšana vēsumā - noteiktā temperatūrā un veidā, kas neveicina produkta mikrobioloģisko bojāšanos. Taču pārtikas pakas preču sortimentā nevar tikt iekļauti neveselīgi produkti ar palielinātu cukura un sāls daudzumu, kā arī tādi, kas satur krāsvielas, garšas pastiprinātājus, konservantus, saldinātājus utt.
Pārtikas pakas ir jāveido saskaņā 13.03.2012. Ministru kabineta noteikumiem Nr.17, kas nosaka, kādam ir jābūt paciņu sastāvam. Piemēram, viens no noteikumiem, kas jāņem vērā paciņu gatavotājiem ir, ka pakai ir jābūt piemērotai glabāšanai istabas temperatūrā. RD Izglītības, kultūras un sporta departaments ir izstrādājis ieteikumus ar četru paku paraugiem, kas tiek nodoti skolu ēdinātājiem. Skolu ēdināšanas uzņēmumi ir tie, kas sastāda pakas saturu, pakas sastāvu apstiprina skolas mediķis un tālāk jau paku noformē skolu ēdinātāji. Tas izskaidro to, ka katrā pašvaldībā un pat skolā ir tik ļoti atšķirīgi paciņu sastāvi.
I. Vilde uzsver, ka paciņu saturs neaizstās siltas pusdienas, un paku sastāvs ir tāds, ka ēdienreizes būs jāgatavo pašiem. 

Reklāma
Reklāma

Taču pārtikas pakas preču sortimentā nevar tikt iekļauti neveselīgi produkti ar palielinātu cukura un sāls daudzumu, kā arī tādi, kas satur krāsvielas, garšas pastiprinātājus, konservantus, saldinātājus utt.

Ja paciņu nesaņem?
Paciņu saņemšanu organizē skola un caur e-klase vai mykoob sistēmu sazinās ar vecākiem un nodod informāciju par paciņu saņemšanas kārtību un laiku. Parasti tas tiek organizēts reizi nedēļā. Mammāmuntētiem.lv ir saņēmušas vairākas vecāku sūdzības par to, ka Rīgas skolēni, kas mācās attālināti, nav saņēmuši nekādu informāciju par bezmaksas pārtikas paciņām, tostarp par to, ka tāda situācija ir arī Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā. Kā Mammāmuntētiem.lv skaidroja skolas direktors Māris Brasla, informācija vecākiem ir aizkavējusies, jo sākotnēji tika nolemts paciņas izdalīt pēc 16. novembra. “Tūlīt visi vecāki saņems informāciju par pakām. Situācija ir tāda, ka mēs ar ēdinātāju nolēmām veidot 3 nedēļu pakas un bijām plānojuši tās dalīt pēc 16. novembra, kad bija paredzēts visiem skolēniem atgriezties skolā. Tā kā tas neīstenojās, šobrīd formēsim trīs nedēļu pārtikas paku. Aptaujāsim vecākus, kas vēlas saņemt šīs pakas un nākamnedēļ izdalīsim. Paciņas būs, viss tiek organizēts! Uzreiz nesteidzāmies, lai katru nedēļu bērniem nav jādodas pakaļ pakai. Varbūt 15 dienu paka nav tas sliktākais variants,” stāsta M. Brasla un sola, ka tuvākajā laikā vecāki saņems informāciju e-klasē par pārtikas paciņām skolēniem. Viņš norāda, ka līdz šim par iespējām saņemt paciņas interesējušies 6 no 1031 Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēnu vecākiem, kuru bērni mācās attālināti.
Tāpat Mammāmuntētiem.lv saņēma jautājumu no kādas Andreja Pumpura Rīgas 11. pamatskolas skolēna mammas, par to, ka rudenī, nonākot attālinātajās mācībās 7.-9. klašu skolēni nav saņēmuši pārtikas paciņas. Skolas direktore Renāte Linde skaidro, ka skola jau no septembra gatavo pārtikas paciņas saskaņā ar RD lēmumu un izsniedz tās skolēniem, kuri mācās attālināti.”Vecāki tiek informēti par paciņām gan caur e-klasi, gan saņem ziņas vacap grupās, tāpat arī bērni saņem ziņas vacap grupās, tāpēc tā nevarētu būt, ka kāds skolēns nav saņēmis ziņu par paciņu. Ja tomēr tā ir, ieteiktu sazināties ar klašu audzinātājiem,” norāda R. Linde. 

Ja tomēr kāds vecāks nav saņēmis ziņu par pārtikas paciņu saņemšanu, I. Vilde iesaka vispirms sazināties ar skolu un skaidrot, kāpēc tā. Ja skola ignorē šīs prasības, tas vecāki ir aicināti sazināties ar RD Izglītības un kultūras sporta departamentu: iksd@riga.lv vai 67026816.

Saistītie raksti