Latvijā pieejama jauna terapija migrēnas profilaksei pieaugušajiem

Mūsdienās ir virkne medikamentu, kas palīdz mazināt migrēnas lēkmes, tomēr joprojām ir daudz pacientu, kuriem migrēnas lēkmes laikā jāpārtrauc visas ikdienas aktivitātes.

Tipisku migrēnu raksturo pulsējošas galvassāpes deniņu un pieres rajonā.

FOTO: Shutterstock.com

Tipisku migrēnu raksturo pulsējošas galvassāpes deniņu un pieres rajonā.

Migrēna izpaužas lēkmju veidā, un dažus cilvēkus tā var piemeklēt vienu vai divas reizes gadā, citus – pat vairākas reizes mēnesī. Visbiežāk migrēnas lēkme pieaugušajiem ilgst no četrām līdz pat 72 stundām, savukārt bērniem - vienu līdz divas, maksimāli četras stundas. Tipisku migrēnu raksturo pulsējošas galvassāpes deniņu un pieres rajonā. 

 

No šī gada oktobra arī Latvijā farmācijas kompānija “Teva Baltics” piedāvā jaunas recepšu zāles migrēnas profilaksei pacientiem, kuri cieš no migrēnas vismaz 4 dienas mēnesī. Zāles ir iepildītas automātiskā injicēšanas ierīcē, kuru pacients var viegli lietot pats. Vairāk informācijas pacienti var iegūt pie sava ģimenes ārsta vai neirologa. 

 

Neiroloģe Dr. Līga Mekša skaidro: "CGRP jeb ar kalcitonīna gēnu saistīts peptīds ir olbaltumviela, kas pašreiz tiek uzskatīta par migrēnas atslēgu. Šī olbaltumviela vada sāpju signālus no trijzaru nerva uz smadzeņu centriem, kur veidojas migrēnas galvassāpju sajūta. Jaunās zāles neitralizē šo atslēgu. Mēs nevaram pacientiem atdot migrēnas dēļ zaudētās dienas, bet jaunā ārstēšanas iespēja palīdz samazināt slimības ietekmi uz turpmāko dzīvi."

 

“Klīniskajos pētījumos daudziem jaunās terapijas pacientiem migrēnas dienu skaits mēnesī samazinājās par vismaz 50%, un samazinājums tika novērots jau pirmajā nedēļā 1 2.

Reklāma
Reklāma

Zālēm ir laba panesamība un efektivitāte, kā arī tās ir īpaši noderīgas sarežģītu migrēnas gadījumu ārstēšanā, kad citas metodes nav bijušas efektīvas,” informē Agita Birnbauma, “Teva Baltics” ģenerāldirektore.

 

Mājaslapā “Rūpes par veselību” ir iespējams iepazīties ar reālu cilvēku pieredzes stāstiem, kā sadzīvot ar hroniskām diagnozēm, saglabājot dzīves kvalitāti, un kā uzturēt fizisko un garīgo veselību. Pašlaik mājaslapā iespējams iepazīties ar stāstiem par tādām hroniskām slimībām kā migrēna un multiplā skleroze, kā arī atrodama noderīga un atbalstoša informācija tiem, kuri ikdienā aprūpē savus tuviniekus ar hroniskām slimībām.

 

1 Dodick DW et al. JAMA 2018; 319(19): 1999–2008

Silberstein SD et al. N Engl J Med 2017; 377(22): 2113–2122