Interesanti podkāsti latviešu valodā, ko klausīties brīvbrīžos

Podkāsti savu uzvaras gājienu sāka lēnām. Pandēmijas radīto seku dēļ strauji populāri tie kļuva šogad un 2020. gadu viennozīmīgi var dēvēt par podkāstu gadu.

Podkāsti ir ērti lietojami, jo klausītājs to formātu pielāgo savām vajadzībām. Katrs individuāli var izvēlēties epizodi vai tēmu, ko klausīties, kā arī tās ilgumu.

FOTO: Shutterstock.com

Podkāsti ir ērti lietojami, jo klausītājs to formātu pielāgo savām vajadzībām. Katrs individuāli var izvēlēties epizodi vai tēmu, ko klausīties, kā arī tās ilgumu.

Salīdzinājumā ar 2019. gadu, Spofity platformai pievienoto podkāstu skaits ir pieaudzis par 240%1 un platformas katalogā šobrīd ir vairāk nekā 1 miljons podkāstu2. Pētījumi atklāj, ka 95% cilvēku klausās podkāstus, veicot citas darbības3, piemēram, darot dažādus sadzīves darbus, gatavojot ēst, sportojot u.tml. Tas ļauj patērēt interesantu un izzinošu saturu, darot vairākās aktivitātes vienlaicīgi. Arī latviešu valodā ir pieejams daudzveidīgs un kvalitatīvs podkāstu saturs, kas nemitīgi attīstās un tiek pilnveidots. 

Šī mediju žanra attīstību galvenokārt sekmējušas tehnoloģijas - viedtālruņi ir lietotākās ierīces, ko izmanto, lai klausītos podkāstus. Podkāsti ir ērti lietojami, jo klausītājs to formātu pielāgo savām vajadzībām. Katrs individuāli var izvēlēties epizodi vai tēmu, ko klausīties, kā arī tās ilgumu. Sociālās distancēšanās laikā cilvēki aktīvi meklēja papildus veidus un iespējas, kā uzlabot savu labsajūtu un veselību. Šajā laikā īpaši populāri kļuva podkāsti, par tēmām, kas saistītas ar personīgo labsajūtu. 

Podkāstiem kļūstot populāriem, e-grāmatu izdevēji sāka dažādot savu piedāvājumu, izdodot arī audiogrāmatas. Ne visiem ir e-grāmatu lasītājs, taču lielākajai daļai ir austiņas. Klausīšanās ir kļuvusi par aktivitāti, ko darām, kad esam aizņemti, bet lasīšana – par brīvā laika aktivitāti. Podkāstu klausīšanās, vienlaikus veicot arī citas darbības, palielina iesaistes līmeni, palīdz labāk uzvert informāciju un klausītāja atmiņā tā saglabājas daudz ilgāk. 
 

“Cilvēkjauda” - pēc Spotify datiem, “Cilvēkjauda” ir Latvijā klausītākais podkāsts. To veido "Uguns skolas" vadītāja, cilvēka jaudas trenere un biznesa pārrunu stratēģe Laura Dennler, kas savā podkāstā runā par prasmēm, kas uzlabo dzīves kvalitāti.
 

Reklāma
Reklāma

“Pa kluso” - ģimenes bloga viensplusviens.lv autores Lauras Grēviņas veidotais podkāsts “Pa kluso”, kas nupat kā nosvinējis pirmo gada jubileju, ir otrs populārākais pašmāju podkāsts. Uz sarunām virtuvē Laura aicina dažādas interesantas personības un par savu podkāstu saka - sarunas virtuvē ar cilvēkiem, kuriem ir ko teikt. 

“Latvijas Radio” raidījumi podkāstu formātā - “Latvijas Radio” jau 95 gadus uzrunā sabiedrību, nodrošinot objektīvas, operatīvas un daudzveidīgas informācijas pieejamību. Tāpat kā citi Latvijas mediji, arī radio savu saturu sācis piedāvāt dažādās tehnoloģiju platformās, t.sk. arī podkāstu formātā. Tā veidotos raidījumus klausieties podkāstu atskaņošanai veidotās programmās, meklējot pēc atslēgas vārdiem „Latvijas Radio”.

“Pieturzīmes” – pirmais valodas podkāsts Latvijā. To veido Aiga Veckalne - valodas eksperte, aizrautīga tulkotāja un filoloģe, kā arī uzņēmējdarbības profesionāle un lektore, kas runā, diskutē un domā latviski par latvisko. 

“Veselīgs uzturs ar Kristīni Podvinsku” - uzturzinātniece Kristīne Podvinska savā podkāstā informē par dažādām ar uzturu, fiziskajām aktivitātēm un veselīgu dzīvesveidu saistītām tēmām.