90 gadu vecumā miris leģendārais aktieris Šons Konerijs

90 gadu vecumā miris pasaulslavenais skotu aktieris Šons Konerijs, atsaucoties uz ģimenes teikto, vēsta BBC.

 

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

Konerijs šī gada augustā nosvinēja savu 90. dzimšanas dienu.

Šons Konerijs lielāko pasaules slavu guva ar slavenā britu spiega Džeimsa Bonda atveidošanu septiņās bondiānās. Daudzās aptaujās tieši Konerijs tika atzīts par visu laiku labāko Džeimsa Bonda atveidotāju.

Pirmais slepenā aģenta Džeimsa Bonda lomas atveidotājs, kas tiek uzskatīts par vienu no pazīstamākajiem savas paaudzes kinoaktieriem, dzīves laikā godalgots ar Amerikas Kinoakadēmijas balvu par lomu filmā "Neaizskaramie" ("The Untouchables") 1988.gadā, trim "Zelta Globusiem", Lielbritānijas Kino un televīzijas mākslas akadēmijas (BAFTA) balvu un Eiropas Kino balvu par mūža ieguldījumu.

2000. gadā karaliene Elizabete II Koneriju iecēla bruņinieku kārtā.

Tomass Šons Konerijs dzimis 1930.gada 25.augustā trūcīgā Edinburgas ģimenē, dienējis Lielbritānijas Karaliskajā flotē, strādājis dažādos darbos, bet filmēties sācis 1954. gadā.

Reklāma
Reklāma

Miljoniem skatītāju visā pasaulē viņš paliks atmiņā kā Džeimss Bonds - varonis, kuru aktieris 1962. gadā padarīja nemirstīgu pirmajā filmā par britu superaģentu ("Doktors Nē"). Īana Fleminga radīto varoni Konerijs atveidojis kopumā septiņās filmās.

Konerijs bija pazīstams arī kā aktīvs Skotijas neatkarības idejas atbalstītājs.

Pēdējais viņa kinodarbs bija loma filmā "Lielisko džentlmeņu līga" ("The League of Extraordinary Gentlemen") 2003.gadā. Divus gadus vēlāk aktieris paziņoja, ka vairs nefilmēsies.