11 labākās Halovīnu filmas visai ģimenei drebulīgam vakaram mājās

Halovīni ir vieni no košākajiem un krāšņākajiem rudens svētkiem. To tradīcija nāk no īru un ķeltu zemēm, un prasa jautru un trokšņainu spokošanos un jārēšanos savās un draugu un kaimiņu mājās. Mājas un pagalmus rotā oranži ķirbji, vaska sveces un vējlukturi, bet bērniem ir iemesls uzvilkt tematiskus tērpus un izdaiļoties ar baisākiem sejas krāsojumiem. Ģimenes lokā šādu tumšu rudens vakaru var pavadīt, omulīgi skatoties labākās šausmenītes, kas piestāv spoku un briesmoņu laikam.

Kopā mazāk bailīgi!

FOTO: Shutterstock.com

Kopā mazāk bailīgi!

Piedāvājam 10 filmas bērniem un pieaugušajiem no pasaules kino klasikas fonda, kuras var atkal un atkal skatīties kaut katru gadu. 
 

Džumandži (Jumanji. 1995.)
Aizraujoša, asa sižeta fantastikas filma visai ģimenei. Kad divi vienaudži atrod vecu spēli – Džumandži, tā nekavējoties ierauj viņus spēlē. Burtiskā nozīmē. Ierastā un mierīgā pilsētas dzīve pārtop bīstamos džungļos un bērni saprot, ka džumandži patiesībā ir cīņa par izdzīvošanu. Bīstamo spēli iespējams apturēt tikai to izspēlējot līdz galam!



 

Citi (The others, 2001.)
Šajā mājā nedrīkst atvērt nevienas durvis pirms nav aizvērtas iepriekšējās. Šajā mājā valda nomācošs klusums un tumsa. Viss izmainās dienā, kad Greisa viņus ierauga... Ir ieradušies citi. Filma nominēta Zelta Globusam.


Koralīna (Coraline. 2009.)
Kādu dienu ziņkārīgā un garlaicības māktā meitene Korelaina Džonsa nokļūst noslēpumainā pasaulē, kas slēpjas aiz kādām nelielām durvīm. Šajā pasaulē viss ir citādāk - jautrāk, krāsaināk un aizraujošāk nekā tur, kur dzīvo viņa kopā ar saviem mūždien aizņemtajiem vecākiem. Te viņa sastop savus otrus vecākus - mīļus un gādīgus, kuri ikreiz viņu sagaida ar gardiem ēdieniem un dažādām izklaidēm. Taču drīz brīnumainais piedzīvojums kļūst bīstams. Neīstie vecāki piedāvā Korelainai palikt pie viņiem ar nosacījumu, ka aizvietos viņas acis ar pogām. Korelaina tam nepiekrīt un aizbēg no paralēlās realitātes uz savu māju. Drīz viņa atklāj, ka viņas īstie vecāki ir pazuduši. Korelainai nākas atgriezties paralēlajā realitātē lai viņus izglābtu.


 

Beetlejuice (Beetlejuice. 1988.)
Leģendāra Tima Bērtona filma, kas saņēma Oskara balvu par labāko grimu. Obligāti jāredz visiem. Pirmkārt, pati filma ir mistiskā kino klasika, un, otrkārt, tā sniedz neizsakāmu Halovīna noskaņu. Filmas stāsts stāsta par ģimeni, kura nopirka spoku māju un, lai viņus izdzītu, izsauca eksorcisma speciālistu Beetlejuice.


Murgs pirms Ziemassvētkiem (The Nightmare Before Christmas. 1993.)
Tima Bērtona drūmās noskaņās ieturētā multiplikāciju filma stāsta Džeka Velingtona stāstu – Helovīntaunas iedzīvotāja, kurš caur portālu nokļūst Ziemassvētku pilsētā un nolemj svētkus atzīmēt nelietīgā un melni komiskā manierē. Filmas pamatā ir Tima Bērtona 1982. gadā sarakstīts dzejolis. Ir vērts pieminēt, ka The Nightmare Before Christmas divas reizes tika nominēts Oskaram un ierindojās 11. vietā visvairāk nopelnīto leļļu filmu listē. 


 

Fokuss Pokuss (Hocus Pocus, 1993.)
Amerikāņu šausmu komēdijas filma ar Sāru Džesiku Pārkeri, Betu Midleri un Keitiju Najimiju galvenajās lomās ir ideāls fons Halovīna vakariņām. Filma, kas ir piepildīta ar melnu humoru, kā arī klasiskās šausmu filmas iecienītākajiem elementiem (melns kaķis, veca savrupmāja un raganas ar āķi ar degunu), iegremdēsies patīkamā mistiskā svētku un burvju atmosfērā. Starp citu, pēc filmas filmēšanas aktrise Sāra Džesika Pārkere sāka pētīt savu ciltsrakstu un uzzināja, ka viņas vecvecvecmāmiņa dzīvo Salemā un ir atzīta par raganu, taču brīnumainā kārtā izvairījās no sadedzināšanas uz sārta.

Reklāma
Reklāma


Mūmija (The Mummy.1999.)
Angļu literāte Evelīna Kanahana sākusi interesēties par arheoloģiskajiem izrakumiem senajā Ēģiptes pilsētā - Hamunaptrā. Viņai līdzi dodas Riks O'Konells, pēc tam, kad viņa to izglābj no nāves. Evelīna, viņas brālis Džonatans un Riks, nenojauzdami briesmas, dodas izpētīt šo seno vietu. Viņiem pa pēdām dodas otra grupa cilvēku, kurus vairāk interesē senās vērtslietas, kuras tā arī netika atrastas. Diemžel, par nelaimi visiem, šī grupa atklāj senu lāstu, kas uzmodina sen mirušo, augsto priesteri Imhotepu. Tagad, kad mūmija ir augšāmcēlusies, vajadzēs kaut ko vairāk, kā plikus ieročus, lai aizsūtītu mūmiju uz turieni, no kurienes tā nākusi.


 


Priecīgu nāves dienu (Happy Death Day.2017.)
Komēdija un šausmu filma, kas kļuvusi par Murkšķa dienas, Kliedziena un 80. gadu komēdiju kompilāciju, stāsta par meiteni, kura dzimšanas dienā mirst no maniaka rokas, bet nākamajā dienā viņa atkal dzīvo tos pašus notikumus, tādējādi iekrītot laika cilpā. ... Filmā katra epizodiskā loma atgādina galveno sižeta jautājumu - "Kas ir slepkava?".


Kaspers (Casper. 1995.)
Filma stāsta par mazu draudzīgu spoku, kurš atšķirībā no saviem biedriem nevēlas sabojāt cilvēku dzīvi un sāk draudzēties ar pusaugu meiteni Ketu. Ketas tēvs, paranormālo parādību eksperts, izdomā rīku, kas spoku var pārvērst par cilvēku, un Kaspers iegūst iespēju pavadīt vienu stundu kopā ar ketu skolas ballē. Papildus aizkustinošam sižetam, kas noteikts klasiskos Halovīna apstākļos, filma atklāj draudzības, mīlestības un tikumības vērtības.


Halovīntouna (Halloweentown. 1998.)
Ģimenes filma pēc 90. gadu filmu labākajām tradīcijām apraksta stāstu par meiteni vārdā Marnija, kura vecmāmiņas vadībā gatavojas apgūt burvju prasmes Halovīna priekšvakarā. Darbības gaitā Mārnija nonāk noslēpumainajā Halloveentownas pilsētā, kas jāglābj no tuvojošā ļaunuma. Labs stāsts atklāj patiesās draudzības, ģimenes un spējas būt pašam vērtības jebkurā dzīves situācijā.




Labirints (Labyrinth.1986.)
Pasaules slavenais mūziķis un aktieris Deivids Bovijs filmā atveido Goblinu karali, kurš izpilda 16 gadu vecas meitenes vēlmi – kaut viņas mazais brālis reiz pazustu… Kad meitene atskārst, ka patiesībā viņa nemaz nav vēlējusies brālīša pazušanu un tagad vēlas viņu atgūt, viņai ir dotas 13 stundas laika, lai izietu kādu īpašu labirintu…

 

Saistītie raksti