"Jā" kontrastdušai! Kas labs notiek ar ķermeni, kad to norūda ar aukstu ūdeni

Kontrastdušas priekšrocības un  organismam iegūstamie labumi ir medicīniski pierādīti un dokumentēti, bet vēl svarīgāk ir tas, ka gadu simtiem ilgā praktiskā un empīriskā pieredze dažādos pasaules kontinentos pierāda – aukstā un karstā ūdens kontrasti darbojas un nemaksā neko! 

Kontrastdušu jāveic tikai tad, kad jūties labi, nav saslimšanas vai izteikta noguruma sajūtas.

FOTO: Shutterstock.com

Kontrastdušu jāveic tikai tad, kad jūties labi, nav saslimšanas vai izteikta noguruma sajūtas.

Hidroterapija ar aukstu ūdeni palīdz paaugstināta asinsspiediena, sāpju, asinsrites problēmu gadījumos, stiprina nervu sistēmu, stimulē noteiktu hormonu izdalīšanos, kas cilvēkam ļauj justies laimīgākam, un protams, auksta duša norūda. Taču organisma pieradināšanas procesam jābūt maigam un pakāpeniskam. Ādai un ķermenim pie kontrasta sajūtas ir jāpierod pamazām un jāiemācās ledaino ūdeni uztvert kā ikdienišķu un noderīgu procedūru. 
 

Rūdīšanos var sākt pēc parastās ikdienas siltās dušas, un vidēji pietiek ar vienu minūti, lai procesu izbaudītu viss ķermenis. 

 

Kā pareizi pieradināt sevi pie kontrastdušas

Ko ķermenim dod kontrasttemperatūras un kāpēc vispār sevi ir jāmoka? Šķiet, ka nav organisma sistēmas, kas netiktu uzmundrināta ar šādu eksekūciju. 

 

Reklāma
Reklāma

Berlīnē strādājošs ārsts - naturopāts Andreas Mihelsens ir uzrakstījis grāmatu par rūdīšanās teoriju, un viņš iesaka sākt rūdīšanos un pieradināšanos pamazām. Vispirms aukstā ūdens šalti novirza uz labo kāju, ūdens strūklu virza uz augšu pa kājas iekšējo pusi līdz cirkšņiem, un tad laiž uz leju pa tās pašas kājas iekšpusi. To pašu atkārto ar otru kāju. Tāpat pamazām pie aukstā ūdens sajūtas pieradina rokas, seju, krūtis, muguru. Visjūtīgāk uz aukstumu reaģē mugura un intīmā zona. Lai viss organisms pierastu pie šī veselīgā, bet sākumā ne visai patīkamā ieraduma, vajag apmēram trīs nedēļas.  Rūdīšanos var sākt pēc parastās ikdienas siltās dušas, un vidēji pietiek ar vienu minūti, lai procesu izbaudītu viss ķermenis. Ūdens temperatūru maina no karsta uz aukstu ik pēc 10 - 15 sekundēm.  Noslēdz procedūru ar auksto ūdeni. Turklāt ūdenim jābūt patiešām aukstam, katrā ziņā ne siltākam kā + 11 C. 


Kontrastdušu jāveic tikai tad, kad jūties labi, nav saslimšanas simptomu vai izteiktas noguruma sajūtas. Tādās reizēs pietiek, ja aukstā ūdens peldes izmantos tikai kājām līdz ceļgalam. Šāda procedūra palīdz arī pret galvassāpēm.
 


Kāds no šīm procedūrām ir labums

  • Nostiprina imunitāti 
    Regulāras auksta duša stimulē vielmaiņu un balto asinķermenīšu jeb leikocītu veidošanos, kas palīdz cīnīties ar infekcijas slimībām. Kā arī palielina limfātiskās sistēmas aktivitāti, kas palīdz šūnām ātrāk izvadīt atkritumvielas un samazina infekciju risku. Lai panāktu terapeitisko efektu, ekstremāls ledus aukstums nemaz nav nepieciešams. Pietiek ar regulāru 2-3 minūšu ilgu vēsu - + 20 C dušu.  Kāds Vācijas pētījums ir salīdzinājis aukstas un karstas dušas efektu, un tajā konstatēts, ka tie, kas pakļāva sevi ik dienas divu minūšu ilgai aukstai dušai, pēc tam mazāk slimoja ar saaukstēšanos.
  • Uzlabo garastāvokli un dod enerģiju
    Aukstā ūdens plūsma stimulē hormona noradrenalīna izdalīšanos smadzenēs, kas savukārt palielina enerģijas plūsmu uz muskuļiem un uzlabo smadzeņu darbību. Pētījumi arī apstiprina, ka zemas temperatūras ūdens stiprina nervu sistēmu, samazinot urīnskābes līmeni, un palielina antioksidanta glutationa  producēšanu. Antioksidanti palēnina organisma novecošanas procesus. 
  • Palīdz atbrīvoties no kilogramiem 
    Ķermeņa taukus parasti iedala divās kategorijās: brūnajos un baltajos. Brūnie tauki ir labie tauki. Tie ir atbildīgi par siltumapmaiņu, termoregulāciju un aizsargā iekšējos orgānus. Aukstā duša izraisa balto tauku metabolismu, līdz 15 reizēm aktivizējot siltuma ražošanu. Rezultātā kopā ar baltajiem taukiem tiek sadedzinātas vairāk kalorijas .
  • Atjauno muskuļu spēku
    Kontrastduša pēc intensīviem treniņiem uzlabo asinsriti un palīdz izvadīt no muskuļiem pienskābi, kas citādi rada sāpju sajūtu muskuļos, bet ir vajadzīga muskuļu atjaunošanai.
  • Uzlabo asins cirkulāciju
    Brīdī, kad aukstais ūdens sāk sisties pret ķermeni, kapilāri paplašinās, bet, dušai turpinoties, atkal sašaurinās, sūtot asinis atpakaļ uz orgāniem un dziedzeriem. Tādējādi tiek stimulēta asinsrite, liekot artērijām daudz spēcīgāk sūknēt asinis.  Pateicoties asinsrites un limfātiskās sistēmas cirkulācijas aktivizēšanai aukstas dušas laikā, iespējama dažādu ādas un sirds problēmu samazināšana, var normalizēties asinsspiediens, tīrīties aizsprostotas artērijas un uzlaboties imūnsistēmas darbība.
  • Uzlabo matu un ādas stāvokli 
    Auksts ūdens palīdz ādai un matiem uzturēt dabisko eļļas līdzsvaru, turklāt matus padara spīdošus, mīkstus un stiprina to saknes.
  • Uzlabo miegu
    Kontrastsduša pirms miega iedarbojas nevis uzmundrinoši, bet tieši otrādi - kā miega zāles. Tomēr ir cilvēki, kuriem efekts ir pretējs. Eksperimentē un vēro savas sajūtas!