Iznācis latviešu rakstnieces Ivetas Rēdlihas trešais romāns “Mānīgā ziemeļblāzma”

Jaunās latviešu rakstnieces Ivetas Rēdlihas trešais romāns “Mānīgā ziemeļblāzma” dodas pie lasītājiem. Darbības vieta ir eksotiskā ziemeļzeme Svalbāra, bet galvenā varone latviete Ināra, kura turp devusies, lai noskaidrotu kāda nelaimes gadījuma patiesos apstākļus. Kā jau noslēgtā vidē, izrādās, daļa no atsaucīgajiem saliniekiem nemaz nav tik jauki un patīkami, kā sākumā licies…

Iveta Rēdliha savos romānos spilgti un gudri prot izgaismot vienu no aktuālajām sociālajām problēmām mūsu sabiedrībā – varmācību ģimenē.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Iveta Rēdliha savos romānos spilgti un gudri prot izgaismot vienu no aktuālajām sociālajām problēmām mūsu sabiedrībā – varmācību ģimenē.

Vismaz viens fakts rakstnieces, romānu “Soļi” un “Vēl viena dziļa ieelpa” autores Ivetas Rēdlihas biogrāfijā ir gana neparasts – viņa ir dzimusi Svalbārā, Norvēģijai piederošajā tālajā ziemeļu arhipelāgā. Tāpēc nemaz nav neparasti, ka rakstniece ilgi auklējusi ieceri sarakstīt grāmatu, kurā notikumi risinātos šajā eksotiskajā vietā, un tikko Apgādā Zvaigzne ABC izdots rakstnieces trešais romāns “Mānīgā ziemeļblāzma”, kura darbība risinās Svalbārā. 

Iveta Rēdliha savos romānos spilgti un gudri prot izgaismot vienu no aktuālajām sociālajām problēmām mūsu sabiedrībā – varmācību ģimenē, tāpēc izvēlējusies prozas žanru, kurā literārā tēlojuma triepieni ir biezi, drosmīgi, šokējoši – psiholoģisko trilleri. Par radošo procesu I. Rēdliha atceras, ka savā iztēlē viņa izstaigājusi neskarta sniega plašumus, izdzīvojusi polārās nakts valdzinājumu, izbaudījusi ziemeļblāzmas aizraujošo krāšņumu, izvizinājusies haskiju pajūgā, sastapusi varenus leduslāčus un notvērusi neaprakstāmi emocionālu sajūtu: “Esmu atgriezusies mājās!” Taču spraigajā romānā nostalģisku sajūtu ir maz, te dominē spriedze un nopietna iedziļināšanās slepkavas psiholoģijā.

Romāna “Mānīgā ziemeļblāzma” varonei Inārai Svalbāra ir ilgu zeme – viņa gadiem sapņojusi tur nokļūt kopā ar draugu. Tomēr kad jaunā sieviete tiešām turp dodas, ceļojuma mērķis ir tāls no izsapņotā: Svalbārā gājis bojā viņas draugs, ar kuru kopā Ināra reiz sapņoja šurp doties. Apmetusies lielākajā pilsētā Longjērbīenē, Ināra pamazām satuvinās ar vietējiem iedzīvotājiem un mēģina noskaidrot Edvarta bojāejas apstākļus. Izrādās, te jaušams kāds noslēpums, jo kopā ar Edvartu Svalbārā ieradies vēl viens latvietis, un viņu neviens nav redzējis nu jau divas nedēļas. Lai gan vietējie ir laipni un palīdz Inārai pārvarēt gan tumsu, gan zaudējuma smeldzi, Ināra pamazām saprot, ka ziemeļos neviens nemēdz ierasties nejaušības pēc. Īpaši tuva saikne Inārai veidojas ar enerģisko rudmati Ingridu, un viņa domā, ka šī sieviešu draudzība ir abpusēja, taču drīz vien nojauš, ka polārā nakts glabā vēl daudzus noslēpumus...

Natālija Kugajevska ir arī šī I. Rēdlihas romāna vāku mākslinieciskā ietērpa veidotāja, un par viņas veikumu rakstniece tīmekļa vietnē Facebook teic: “Nekad nebūtu iedomājusies, ka grāmatas vāks var izteikt darba būtību līdz tā dziļumiem.”

Reklāma
Reklāma

Rakstniece Iveta Rēdliha.

Pieejama arī e-grāmata. Mānīgā ziemeļblāzma