Bērnu slimnīca palielina attālināto konsultāciju pieejamību

Lai nodrošinātu pakalpojumu pieejamību visiem Latvijas iedzīvotājiem un uzlabotu pacientu un darbinieku drošību Covid-19 pandēmijas apstākļos, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca ir palielinājusi kapacitāti attālināto konsultāciju sniegšanai pirmreizējiem un hroniskiem pacientiem. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

“Pandēmija prasīja līdz šim nebijušu elastību mums visiem, bet jo īpaši medicīnas jomā. Veiksmīga attālinātu pakalpojumu ieviešana ir bijusi iespējama, tikai pateicoties augstai mūsu darbinieku atsaucībai, gatavībai nekavējoties pieņemt situāciju un apgūt jaunas prasmes. Ārkārtas situācijas laikā mūsu kolēģi, Bērnu slimnīcas informāciju sistēmu un uzturēšanas daļa spēja operatīvi pielāgot ilgstoši un mērķtiecīgi tieši specifiskām medicīnas nozares vajadzībām veidotos informācijas tehnoloģijas risinājumus. Šogad ar papildu finansējumu no valsts un mūsu atbalstītājiem “MikroTik”, “Latvijas mobilais telefons”, “Tet”, “SEB”, “Evolution Gaming”, “TestDevLab”, “Evolutionware Lab” un citiem esam uzlabojuši mūsu sistēmu jaudu un nodrošinājuši tehnisko aprīkojumu. Redzot, cik būtiski attālinātās konsultācijas uzlabo pacientu pieredzi un pakalpojumu pieejamību, īpaši, iedzīvotājiem no attālākiem Latvijas reģioniem, noteikti turpināsim mērķtiecīgi attīstīt un saglabāt šādu iespēju,” stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Šogad Bērnu slimnīca ir veikusi būtiskus datu tīkla darbības uzlabojumus, slimnīcas informācijas sistēmas jaunas funkcionalitātes izstrādi, pielāgojot jaunajām COVID-19 radītajām prasībām un īsā laikā piedāvājot pacientiem attālinātās konsultācijas.  Tāpat slimnīca ir paplašinājusi Pacientu portāla funkcionalitāti, piedāvājot visus BKUS veiktos izmeklējumus un dokumentus drošā digitālā veidā.

 

Šobrīd uz attālinātām konsultācijām var pieteikties pie šādiem speciālistiem: tiešās pieejamības pediatrs, gastroenterologs, nefrologs, reimatologs, alergologs, dermatologs, urologs, pulmonologs, neirologs, neiroķirurgs, oftalmologs, optometrists, ginekologs.

Reklāma
Reklāma

Visos gadījumos, kad ir šaubas par bērna veselību, Bērnu slimnīca aicina vecākus izmantot attālināto konsultāciju iespējas. Ārsts vajadzības gadījumā var ārstniecību turpināt klātienē – gan ambulatori, gan stacionārā. Tas būs kopīgi ar ģimeni pieņemts lēmums.

“Pavasarī Ārkārtas situācijas dēļ bijām spiesti ierobežot pacientu plūsmu, tādēļ plānveida konsultācijas pacientiem bija jāgaida ilgāk nekā ierasts. Veiksmīgi ieviešot attālinātās konsultācijas, esam panākuši, ka šobrīd Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā uz pieņemšanām pie speciālistiem ir jāgaida ne ilgāk kā pērn šajā laikā. Vairāk nekā 30 dienas gaidīšanas laiks pie mūsu speciālistiem ir tikai atsevišķās specialitātes. Kopš aprīļa esam snieguši teju 10 000 attālinātas konsultācijas pa tālruni vai ar video zvanu starpniecību. Ja vasarā attālināto konsultāciju skaits samazinājās, tad septembrī un oktobra pirmajā pusē to īpatsvars pret klātienes pieņemšanām atkal pieaug,” situāciju raksturo Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas virsārste Renāte Snipe.


Pacienti var pierakstīties uz attālinātu konsultāciju tāpat kā uz pārējiem slimnīcas pakalpojumiem - BKUS (www.bkus.lv), aizpildot pieteikuma formu, vai zvanot pa tālr. 80708866. Lai saruna notiktu efektīvāk un raitāk, pacienti ir aicināti iepriekš sagatavoties konsultācijai, un Bērnu slimnīca ir sagatavojusi padomus vecākiem, ar kuriem var iepazīties šeit: https://www.bkus.lv/lv/content/attalinatas-konsultacijas 

Ģimenes, kurās ir bērns ar kādu hronisku saslimšanu, kas prasa regulāru ārsta speciālista novērošanu, tiek aicinātas atcerēties, ka pie speciālistiem ir rindas un šo apmeklējumu plānot laicīgi. Bērnu slimnīca šobrīd pierakstu atver jau trīs vai pie atsevišķiem speciālistiem pat četrus mēnešus uz priekšu, kas joprojām ļauj ģimenēm laicīgi un bez satraukuma plānot un organizēt vizīti. 


Par Covid-19 drošības pasākumiem 
Pieaugot Covid-19 pandēmijas radītajiem ierobežojumiem, arī Bērnu slimnīca nevar droši prognozēt, kā tas turpmāk ietekmēs slimnīcas darbu. Bažas rada signāli no citām slimnīcām, kuras spiestas uz laiku ierobežot plānveida operācijas darbinieku saslimšanas vai karantīnas dēļ, un no tā diemžēl neviens nav pasargāts. Tāpēc Bērnu slimnīcā tiek pastiprināti domāts, lai radītu pēc iespējas drošu vidi gan pacientiem, gan vecākiem, gan darbiniekiem, un iespējami ilgi saglabātu pilnu pakalpojumu apjomu.

Klātienes konsultāciju laikā Bērnu slimnīcas pacientiem nemainīgi ir jāievēro šādi piesardzības pasākumi Covid-19 izplatības ierobežošanai:
    • slimnīcā kopā ar bērnu atrasties vai doties vizītē uz izmeklējumu drīkst tikai viens vecāks, kuram nav saslimšanas pazīmes;
    • esot slimnīcā, obligāti jāvelk sejas maska un tas jādara pareizi;
    • pirms došanās uz vizīti, elektroniski jāaizpilda apliecinājums, kas atrodams šeit: https://www.bkus.lv/sites/default/files/editor/pp_pamaciba.pdf.

Tāpat visiem pacientiem, kuri tiks ārstēti stacionārā, un viņu vecākiem ir jāveic Covid-19 testi. Pacientiem, kuriem ir plānota stāšanās stacionārā plānveida kārtā, tests kopā ar vecākiem ir jāveic jau pirms došanās uz slimnīcu, dodoties uz kādu no izmeklēšanas vietām. Nosūtījumu testa veikšanai izrakstīs ārsts speciālists, kurš pacientu ir nosūtījis uz stacionāru, vai ģimenes ārsts.