Kāpēc labāk nesaslimt ar Covid-19? Dumpis pastāsta, ko pasaule ir uzzinājusi par infekciju

Arvien biežāk kļūst zināms, ka šī slimība mēdz izraisīt nopietnus orgānu bojājumus arī tiem slimniekiem, kuriem tā noritējusi vieglā formā. Kā Latvijas Televīzijas raidījumā “Panorāma” skaidro infektologs Uga Dumpis, mirstība nav galvenais, uz ko mums vajadzētu fokusēties.

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

"Parastie iesnu vīrusi vai pat gripa, mēs skaidri zinām, kādas problēmas tie izraisa un ko sagaidīt. Diemžēl ar Covid-19 ir daudz sarežģītāk, un jo vairāk mēs šo vīrusu redzam un pazīstam, jo vairāk cilvēku slimo, jo vairāk apkopojas informācija. Tagad mēs zinām, ka faktiski jebkura orgānu sistēma var tikt bojāta, saka Dumpis.

Viņš skaidro, ka runa ir ne tikai par pneimoniju, pēc kā var būt plaušu bojājumi, bet arī, piemēram, par sirds muskuļa iekaisumu, kas dažos pētījumos vairāk vai mazāk nozīmīgs parādās 70% gadījumu, kas tik lielā apjomā nav raksturīgi citiem vīrusiem.

"Protams, ka lielākai daļai cilvēku šis bojājums pāriet, bet ir aprakstīti gadījumi, kad profesionāli sportisti, cilvēki, kuri ir pieraduši sportot, pēc vieglas pārslimošanas cenšas atgriezties vecajā formā, un tas ir novedis pie ļoti sliktiem iznākumiem. Šie iznākumi tiek aprakstīti arvien vairāk," atklāj Dumpis.
 

Daudziem ir tā dēvētais garais Covid-19, izteikts nogurums, sāp locītavas, un viņi nevar atgriezties darbā esošajā kvalitātē

 

Tāpat viņš norāda, ka slimniekiem ir nervu sistēmas bojājumi, nieru bojājumi. "Jo tiešām šī mirstība nav tik augsta, un mums nevajag fokusēties tikai uz mirstību, kas ir tiešām pakārtota pacienta vecumam un riska faktoriem. Savukārt orgānu bojājumi var būt arī pie vieglām slimības formām. Dažiem pazūd ožas un garšas sajūta, un tas var būt ļoti ilgstoši. Daudziem ir tā dēvētais garais Covid-19, izteikts nogurums, sāp locītavas, un viņi nevar atgriezties darbā esošajā kvalitātē," uzsver infektologs.

Dumpis otrdienas rītā sociālajā tīklā "Twitter" arī vērsa uzmanību uz publikāciju, kurā aprakstīts, kā inficējušies pustukšas lidmašīnas pasažieri, kuri lidojumā ievēroja distancēšanās pasākumus un daļai bija maskas. "Pierādījums tam, cik nepieciešama ir atbraukušo pašizolācija, un testēšana ielidojot nevar būt efektīva," norāda infektologs.
 

Reklāma
Reklāma

Viņš arī komentēja pirmdienas vakarā "Panorāmā" izskanējušo sižetu, kur bija stāstīts par Teikas vidusskolu, kas pēc Izglītības kvalitātes valsts dienesta iejaukšanās atcēla plānus visas vidusskolas klases kopā vest uz izrādi. "Reportāža apliecina, cik sabiedrībā ir zems izpratnes līmenis par distancēšanās principa būtību. Turklāt tas notiek pēc tiešām dramatiskiem notikumiem vairākās Latvijas skolās. Līdzīgi gadījumi vērojami arī citās nozarēs, ieskaitot medicīnu. Te arī rodas tie skaitļi," par infekcijas izplatības pieaugumu saka profesors.
 

Kā zināms, pagājušajā nedēļā Latvijā krasi pieauga Covid-19 izplatība, un tika pārsniegti vairāki psiholoģiski nozīmīgi skaitļi, proti, nedēļas laikā jaunatklāto gadījumu skaits pirmo reizi pārsniedza tūkstoti, bet 14 dienu kumulatīvā incidence pirmo reizi pārsniedza simtu.

Speciālisti arvien atgādina, ka primārais ierocis cīņā ar infekciju ir sociālā distancēšanās un klātienes kontaktu ierobežošana, taču tur, kur to nav iespējams ievērot, ir jāvalkā sejas maska. Tāpat svarīgi ir ievērot higiēnu un palikt mājās, izjūtot augšējo elpceļu saslimšanas simptomus, jo liela daļa Covid-19 gadījumu radās pēc tam, kad simptomātiski cilvēki turpināja savas darba vai skolas gaitas, šādā veidā nododot slimību citiem.