Kā pareizi sagatavot ceriņus ziemai?

Atšķirībā no daudzām citām dārza kultūrām ceriņi, īpaši nesen stādītie, jāmēslo rudenī, jo to vasarā saaugušajiem dzinumiem ir jāpārkoksnējas, lai tie neizsaltu.

 

FOTO: Shutterstock.com

Tā kā ceriņu sakņu sistēma praktiski atrodas augsnes virsējā kārtā, mēslojums jāiestrādā tikai augsnes virspusē. Ceriņi ir noturīgi pret ziemas aukstumu, līdz ar to ir pietiekami vienkārši mulčēt to sakņu aplī apkārt stumbram – var apbērt ar mizu mulču, sausām lapām vai kūdru minimāli 10 cm augstumā. 

Ceriņi ir jutīgi pret humusa saturu augsnē, tāpēc ir nepieciešama organiska piebarošana vai mēslošana ar minerālmēsliem.

Ja ceriņus stāda rudenī, tos mēslo jau stādīšanas laikā. Lai ceriņi labāk augtu, tiem ir nepieciešams slāpeklis. Ar to šī kultūra atšķiras no citām, kuras nedrīkst mēslot ar slāpekli uz ziemu, lai tie neizsaltu. Salpetri vai urīnvielu izkaisa pat pirmajā sniegā, lai pavasarī krūms ātrāk atdzīvotos un sāktu augt. Pēc nozīmības otrais mēslojums ir kālijs. Tā kā augs ir bagātīgi ziedošs, kompleksajos rudens mēslojumos noteikti iekļauts kālija salpetris vai kālija sāls.

Reklāma
Reklāma

Trešais elements ir fosfors. Tas nodrošina sakņu un visa krūma augšanu, auga izskatu kopumā. Kāliju un fosforu iestrādā augsnē vienlaikus, lai tie palīdzētu cits citam iedarboties.
 

Avots: žurnāls "100 Labi Padomi"