Pieci sīpolpuķu stādīšanas principi maksimālam efektam

“Sīpolpuķēm ir nozīmīga loma daudzu dārzu mīļotāju dzīvē. Sniegpulksteņi, krokusi, narcises, tulpes, iespējams, ir vienas no gaidītākajām puķēm ikvienā dārzā. Pēc ilgā ziemas perioda agrā pavasarī tās nāk kā košs sprādziens, kad esam tik ļoti noilgojušies pēc gaismas, krāsām un dzīvīguma,” ir pārliecināta dārzu veidotāja Ieva Use-Cimmermane.

Sīpolpuķu audzētāji pavasara puķes parasti stāda rindās. Šādi stādījumi izskatās iespaidīgi ziedēšanas laikā, jo iestādītais puķu daudzums ir milzīgs.

FOTO: Shutterstock.com

Sīpolpuķu audzētāji pavasara puķes parasti stāda rindās. Šādi stādījumi izskatās iespaidīgi ziedēšanas laikā, jo iestādītais puķu daudzums ir milzīgs.

Viņa dalās padomos, kā stādīt sīpolpuķes, lai pavasarī tās priecētu mūs ar pilnu jaudu.
 

1. Stādiet sīpolpuķes starp ziemcietēm, kuras mostas agri 

Sīpolpuķu krāšņās ziedēšanas laiks ir baudpilns, tomēr salīdzinoši īss. Pēc noziedēšanas tās izskatās neizteiksmīgi novītušo un daļēji nokaltušo lapu un stumbru dēļ, tomēr sīpolu nobriešanai un ziedēšanas saglabāšanai arī nākamajā gadā sīpoliem nepieciešams atrasties zemē vēl ilgu laiku. Tāpēc, lai sīpolpuķu nokaltušie laksti būtu mazāk redzami, tās ieteicams stādīt starp ziemcietēm un graudzālēm, kas agri mostas, strauji sakuplo un ar savām lapām piesedz to narcišu, tulpju, dekoratīvo sīpolu un citu pavasara sīpolpuķu daļu, kas vairs nav acij tīkamas pavasara beigās un vasaras sākumā.


2. Izvēlieties vai nu pakāpenisku ziedēšanu, vai intensīvu ziedēšanu vienlaikus

Lai arī cik koši un skaisti rudenī vilina sīpolpuķu iepakojumi veikalos, pirms sīpolu iegādāšanās ir vērts pārdomāt, kas ir būtiskākais skats, ko pavasarī ir vēlēšanās panākt savā dārzā ar sīpolpuķēm. Pārdomājiet: vai ir vēlēšanās ieviest dārzā lielāku augu dažādību un maksimāli pagarināt dārza ziedēšanas laiku pavasarī, vai arī - izvēlēties tikai viena vai divu veidu pavasara puķes, kas zied ļoti līdzīgos laikos un stādīt tās tā, ka tiek sasniegts maksimāls efekts, iegūstot daudz intensīvākus krāsu laukumus. Otrajā variantā jāņem vērā, ka, aizpildot lielākus krāsu laukumus ar viena veida puķēm, to ziedēšanas laiks būs īsāks, bet jaudīgāks. Savukārt, izvēloties pakāpenisku pavasara puķu ziedēšanu, ziedēšanas laiks būs garāks. 
 

3. Stādiet sīpolus lielākās grupās

Sīpolpuķu audzētāji pavasara puķes parasti stāda rindās. Šādi stādījumi izskatās iespaidīgi ziedēšanas laikā, jo iestādītais puķu daudzums ir milzīgs. Arī savā piemājas dārzā, protams, var narcises, hiacintes, tulpes stādīt rindās, bet, ja iestādītais sīpolpuķu daudzums un noklātais laukums nebūs pietiekami liels un turklāt kāds no sīpoliem būs “izkrtis”, ziedēšanas laikā tas būs uzkrītoši redzams. Otra iespēja, lai efekts no sīpolpuķēm būtu izteiksmīgāks - tās stādīt grupās. Tas palīdzēs labi ieraudzīt krāsu laukumus.

 

Pavasarī diezgan bieži mēs dārzu baudām pa gabalu - no istabas loga. Lai baudījums būtu lielāks un pamanāmāks, vēlams ar sīpolpuķēm aizpildīt lielākus laukumus. 

Reklāma
Reklāma

Mazajām sīpuķītēm kā sniegpulkstenītēm, krokusiem un muskariem, tie būs vismaz 20-30 sīpoli vienā vietā, vidēja un augsta auguma puķēm kā narcisēm, tulpēm, dekoratīvajiem sīpoliem pamanāms laukums būs jau sākot no 10-20 sīpoliem vienkopus. Jo vairāk sīpoliņus vienuviet stādīsiet, jo krāšņums ziedēšanas laikā būs lielāks. Grupu veidošanai var izmantot arī speciālos sīpolpuķu stādīšanai paredzētos grozus, ko pēc noziedēšanas var pārlikt citā vietā. Grozs arī pasargā sīpolus no grauzējiem.

 

4. Izvēlieties krāsu kombinācijas

Lai veidotos sajūta, ka dārzs ir pārdomāts katrā niansē, veidojiet krāsu kombinācijas līdzīgā laikā ziedošu sīpolpuķu starpā. Šādā gadījumā iestādiet vismaz 50 un vairāk, piemēram, tulpju sīpoliņus, lai krāsu kombinācijas izskatītos īpaši pārdomāti.
Un atcerieties, ka pavasaris ir krāsu laiks! Tāpēc nekautrējaties no košuma, jo tas iedos papildu dzīvesprieku pēc garā un tumšā rudens un ziemas.

Dažas idejas krāsu kombinācijām: 

  • Modes krāsu pieskāriens - oranžs, tumši rozā un tumši violets (mazliet vēsāku toņu gamma) vai oranžs, dzeltens un tumši violets (silto toņu cienītājiem). Šie toņi ļoti maigi iet kopā un krāsa cita citu izceļ.
  • Eleganti atturīgā dārza krāsu gamma – balts, bāli rozā un violets. Šo var papildināt arī ar kādu “melno” tulpi vēl spēcīgākam akcentam.
  • Viena krāsa, bet atšķirīgas formas un faktūras. Šajā variantā var izvēlēties, piemēram, tikai baltas tulpes, bet dažādas šķirnes – vienkāršas, pildītas, ar bārkstainām malām, dažādos augstumos. Vai, piemēram, dzeltenā krāsa: vasarā, kad viss ir piesātināts, tā var likties par uzmācīgu, taču pavasarim – tieši laikā!
  • Vienas krāsas nokrāsas kombinācijas – dažādu nokrāsu baltās, dažādu nokrāsu dzeltenās, dažādu nokrāsu rozā.
     

5. Iestādi sīpolus pareizi

Vispārīgs ieteikums ir stādīt sīpolpuķu sīpolus trīs sīpolu dziļumā. Tulpes var stādīt arī nedaudz dziļāk. Tas tulpēm ir svarīgi, lai ziedēšanas laikā tās negāztos. Jo augam ir jānotur spēcīgie smagie ziedi, īpaši pildīto tulpju ziedi. Mazajām sīpolpuķēm - sniegpulkstenītēm, zilsniedzītēm, krokusiem - jāraugās, lai sīpoliņus nosegtu aptuveni 10 cm zemes kārta.
Tāpat ir svarīgi izvēlēties piemērotu sīpolu attālumu citam no cita. Mazajām puķēm attālums
citam no cita būs apmēram divu sīpolu platumā, bet augstajām pavasara puķēm būs vajadzīgs vairāk vietas – gan
sīpols ir lielāks, gan to lapas aizņem vairāk vietas. Tās vēlams stādīt neliela sprīža platumā citu no
citas. Ja stādījums būs piemēroti blīvs, pavasara ziedonī tas izskatīsies krāšņi un dos gaidīto efektu.

Saistītie raksti