Atbalsta lēmumu par sejas masku nelietošanu piemērot naudas sodus

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija piektdien atbalstīja virzīšanai izskatīšanai pirmajā lasījumā grozījumus Covid-19 infekcijas pārvaldības likumā, kas paredz ieviest naudas sodu par mutes un deguna aizsegu nelietošanu sabiedriskās vietās, kur to lietošanu prasa normatīvie akti.

 

FOTO: Shutterstock.com

Tāpat komisijas deputāti vienbalsīgi atbalstīja likumprojekta izskatīšanu steidzamības kārtībā.
Komisijas deputāti diskusijās gan uzsvēra, ka nepieciešams domāt par iespējām apgādāt maznodrošinātos iedzīvotājus ar bezmaksas maskām, uz ko Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretāra vietniece Laila Medina atbildēja, ka likumprojekta otrajam lasījumam tiek gatavoti priekšlikumi, kas paredzēs iespējas izdalīt maskas trūcīgajiem iedzīvotājiem. Tie paredzēs, kādā veidā valsts centralizēti iegādātās maskas ar pašvaldību starpniecību nonāks pie maznodrošinātajiem.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Vilnis Vītoliņš sacīja, ka šo priekšlikumu pārrunās ministrijas vadības līmenī. Vītoliņš arī informēja, ka policija negrasās automātiski sodīt visus, kas ir bez maskām. “Vispirms ir jāsaprot, kā persona šajā situācijā nonākusi, vai tā ir ļaunprātīga rīcība, vai arī ir citi apstākļi. Protams, ka sākumā būs skaidrojoša saruna, iespējams, mutisks vai rakstveida brīdinājums un tikai pēc tam sods,” sacīja Vītoliņš.

Labklājības ministrijas (LM) Sociālo pakalpojumu departamenta vecākā eksperte Viktorija Blaua informēja deputātus, ka patlaban nav atrisinātas problēmas attiecībā uz masku pieejamību ilgstošās aprūpes iestādēs – individuālie aizsardzības līdzekļi ir pieejami praktiski līdz gada beigām.

Valdībā iepriekš atbalstītos grozījumus sagatavojusi TM un tie paredzēs, ka par mutes un deguna aizsega nelietošanu varēs piemērot brīdinājumu vai naudas sodu 10 līdz 50 eiro apmērā.

Reklāma
Reklāma

Naudas soda apmērs tiks noteikts, ievērojot individuāla pārkāpuma bīstamību un nepieciešamību noteikt samērīgu sodu, salīdzinot ar atbildību par izolācijas, karantīnas un pašizolācijas ierobežojumu pārkāpšanu. Soda apmēru noteiks pašvaldības policija vai Valsts policija (VP).
Ministrija uzsver, ka likumprojekts izstrādāts straujās Covid-19 infekcijas izplatības dēļ, kā rezultātā epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai ir nepieciešams pieņemt arvien stingrākus ierobežojumus, lai mazinātu sabiedrības inficēšanās riskus.

Pašlaik MK ir noteicis prasību lietot mutes un deguna aizsegus pasažieriem sabiedriskajā transportlīdzeklī, izņemot bērnus līdz 13 gadu vecumam, noteiktās pasākuma norises vai saimnieciskā vai publiskā pakalpojuma sniegšanas vietās, kā arī atsevišķu administratīvo teritoriju publiskajās telpās, kur nav iespējams nodrošināt divu metru distanci.