Kas ir smalcinātās auzas un kas tās atšķiras no citiem auzu produktiem?

Pilngraudu auzas, ātri vārāmās auzas un tagad veikalu plauktos ir parādījies vēl viens šo graudaugu veids - smalcinātās auzas jeb angļu mēlē "steel-cut oats”. Jau skaidrojām, kāpēc auzas ir superprodukts, taču smalcinātās auzas sola vēl papildu ieguvumus mūsu veselībai, labsajūtai un garšas kārpiņām.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vairāk par smalcinātajām auzām stāsta “Herkuless” jauno produktu tehnoloģe Natālija Lagzdiņa.
 

Neplacinām – griežam!
Sākotnēji visu auzu ceļojums uz brokastu šķīvi sākas vienādi - graudu attīra no apvalka jeb sēnalas, un tas pārtop par putraimu. Pēc tam putraimu apstrādā ar tvaiku, lai gala produkta kvalitāte un garša paliktu nemainīga. Šādi arī tiek pagarināts produkta derīguma termiņš.

Tālāk putraimu likteņi dalās – daļai lemts kļūt par pārslām un daļai par smalcinātām auzām. Gatavojot pārslas, putraimus vajadzīgajā biezumā saplacinā tā dēvētajos valčos. Šajā procesā pārsla kļūst mīksta un tai nolobās klijas, tādēļ auzu pārslu gatavošanas laiks ir salīdzinoši īss. Lai putraims kļūtu par ātri vāramo pārslu to gan saplacina, gan sagriež.

Turpretim, ražojot smalcinātās auzas, putraimus sagriež trīs daļās jeb sasmalcina ar tērauda nažiem, iegūstot graudiņus, kas ir cietāki par pārslām un ir saglabājuši pirmatnējo struktūru. 

“Ar šo tehnoloģiju grauda endosperma, klijas un dīglis paliek tikpat kā neskarti, tā saglabājot grauda vērtīgās īpašības,” skaidro “Herkuless” jauno produktu tehnoloģe Natālija Lagzdiņa. 
 

Vēl augstāka uzturvērtība un augsts augu proteīna daudzums
Tāpat kā citiem auzu produktiem arī smalcinātajām auzām ir augsta uzturvērtība, kas lieliski papildina teju jebkuru diētu. Nieka 40 gramos smalcināto auzu ir 150 kalorijas, 5 g proteīna, 2,5 g labo tauku, 27 g ogļhidrātu, 15% no dienā nepieciešamajām šķiedrvielām un 10% no dzelzs dienas devas. 

Smalcināto auzu putrai piemīt unikāla garša un tekstūra – tai ir izteikti riekstaina garša un krēmīga struktūra. Šī putra noteikti atšķiries no ierasto auzu pārslu putrām.

“Īpaši vērtīgs šis produkts varētu šķist veģetāriešiem un vegāniem, jo smalcinātās auzās ir krietns augu proteīna daudzums,” uzsver Natālija. 

Mazākās devās tajās sastopami arī vairāki organismam nepieciešami vitamīni un minerālvielas, piemēram, E vitamīns, folāts, cinks un selēns. Auzas par superproduktu padara to sastāvā esošā šķiedrviela beta-glikāns, tam ir labvēlīga ietekme uz veselību. Tikmēr smalcinātās auzas citu auzu produktu vidū izceļas ar augstāku šķiedrvielu saturu.
 

Krēmīga putra ar izteikti riekstainu garšu 
Smalcināto auzu putrai piemīt unikāla garša un tekstūra – tai ir izteikti riekstaina garša un krēmīga struktūra. Šī putra noteikti atšķiries no ierasto auzu pārslu putrām.

Tā kā  ražojot smalcinātās auzas tiek saglabāts vairāk no paša grauda, galaprodukta virsma ir mazāka. Jāņem vērā, ka smalcinātās auzas neuzsūc ūdeni tikpat ātri kā ierastās auzu pārslas, kas ir lielas un plakanas, tādēļ smalcināto auzu gatavošanai būs jāvelta vairāk laika nekā ierasts. Ja no pilngraudu auzu pārslām maltīte top gatava aptuveni 10 minūtēs, tad smalcināto auzu putrai vajadzēs 25-30 minūtes. Taču ticiet mums – tas ir tā vērts!
 

Kā pagatavot smalcinātas auzas? 
Smalcinātas auzas, tāpat kā auzu pārslas, var pagatavot daudz un dažādos veidos. Visbiežāk šis ir brokastu ēdiens, jo tā pagatavošana ir vienkārša un sniedz enerģiju visai dienai.

Recepte ir gaužām vienkārša. Uz 160 gramiem (1 glāzi) smalcināto auzu būs nepieciešami aptuveni 710 ml (3 glāzes) ūdens vai piena. Auzu garšas izcelšanai var pievienot šķipsniņu sāls. Auzas pārlej ar ūdeni vai pienu un, regulāri maisot, vāra tās aptuveni 30 minūtes vai līdz tās ir kļuvušas mīkstas. 


Auzu ēdienu variācijas
Smalcinātu auzu putrai var pievienot ne vienu vien sastāvdaļu, lai vēl vairāk paaugstinātu tās vērtību. Papildus auzu proteīna devai var pievienot olu baltumus, grieķu jogurtu vai proteīna pulveri, lai pagatavotu supervaroņa cienīgu brokastu bļodu. Putrai virsū var kārtot arī ogas, ābolus, čia sēklas, riekstus, riekstu sviestu, kanēli un brūno cukuru. 

Ja klasiskā vārītā putra vairs neiet pie sirds, tad der izmēģināt ceptas auzu pārslas, kas būtībā ir krāsnī cepta auzu putra, kurai pievienoti augļi, rieksti vai kāda cita tīkama piedeva. 

Interesants auzu pagatavošanas veids ir “nakts” auzu pudiņš jeb “overnight oats”. Šī ēdiena pagatavošanā nav nepieciešams putru termiski apstrādāt. Auzu pārslas vai graudus pārlej ar pienu un liek ledusskapī uz vismaz divām stundām, ideālam rezultātam jāatstāj visu nakti, tādēļ šo ēdienu sauc par “nakts” auzu pudiņu. 

Smalcinātas auzas var kalpot arī kā lieliska bāze risotto stila ēdienu gatavošanā. Tās lieliski garšos gatavotas buljonā ar dārzeņiem, pievienojot parmezānu vai “Gruyère” sieru, pasniegtas ar plaucētu olu. 
 

Par zīmolu “Herkuless”
Zīmola “Herkuless” ražotājs ir AS “Rīgas Dzirnavnieks”. Zīmola vēsture aizsākusies pirms 66 gadiem, kad 1954.gadā pirmo reizi minēti produktu ar “Herkuless” nosaukumu. Pašlaik ar zīmolu “Herkuless” pieejams plašs produktu klāsts -  visu veidu kviešu, rudzu un auzu miltus, miltu maisījumus, graudaugu pārslas, musli batoniņi un citi produkti. “Herkuless” produkti ir pieejami Eiropā, Āzijā, Ziemeļamerikā un Āfrikā. 


Izmantotie informācijas avoti: 

https://www.healthline.com/nutrition/steel-cut-oats-benefits#basics
https://livelytable.com/how-to-make-steel-cut-oats-4-ways/
https://www.livestrong.com/article/358909-benefits-of-steel-cut-oats/