Beigt ēst stilīgi un sākt ēst normāli. Ksenija Adriajanova par veselīga uztura tendencēm

Ja man būtu nepieciešams izveidot sludinājumu par veselīgu uzturu, to es noteikti ievietotu “Pazaudēts/atrasts” sadaļā. “Uzmanību, 2020. gadā esam zaudējuši spēju ēst normāli. Ja kāds atrod, lūdzu, piezvaniet uz zemāk norādīto numuru.” 

 Veselīgs uzturs ir pārmaiņas uz visu mūžu, nevis īstermiņa kampaņa ar radikāliem ierobežojumiem.

FOTO: Shutterstock.com

Veselīgs uzturs ir pārmaiņas uz visu mūžu, nevis īstermiņa kampaņa ar radikāliem ierobežojumiem.

Veselīgā uztura tendenču komunikācijas monopols ir izslīdējis no uztura speciālistu un ārstu rokām. Mūsdienās, kad ikviens var kļūt par mediju, ar pāris klikšķiem izveidojot profilu sociālajā tīklā, par veselīgu uzturu saņemam reklamizētu un mitoloģizētu informāciju. Un tas vēl nav viss — uzturs kļuvis par stilu, ap ko patērētājs būvē savu identitāti. “Es pieturos pie paleo diētas,” stāsta klients. “Manā ēdienkartē pārsvarā ir tikai superfūdi,” piebilst cits. Šādas tendences ir bīstamas, jo veido nepareizu izpratni par veselīgu uzturu. Sāk likties, ka tam jābūt tik skaistam, ka varētu likt uz plakāta. Ka tās ir medības — te es paņemšu maģisko ūdeni, te burvju auga pilienus, te ekoloģisko proteīnu.

Tiek izraisītas arī bailes — liekas, ka visa lielveikala pārtika ir tukša un kaitīga, un veselīgs ir tikai tas, kas dabūjams īpašos veselības veikaliņos. Iedomājieties smagu dienu, pēc kuras ātri uzvāriet griķus, ar atlaidi nopērciet kādu vistas šķiņķīti un tam klāt ēdiet tomātu, kura sula notek pa vaigiem un notraipa vecas, caurumainas treniņbikses. Stilīgi? Nē. Bet, ticiet man, 100 % veselīgi.

 

Liekas, ka visa lielveikala pārtika ir tukša un kaitīga, un veselīgs ir tikai tas, kas dabūjams īpašos veselības veikaliņos. 


Līdzīgi mēdz notikt arī ar sportu. Sākam sportot nevis spēkam un veselībai, bet tāpēc, ka izjūtam sabiedrības spiedienu. Nesen uzsāktie treniņi piesaista izmaiņas ēdienkartē, un cilvēks sāk meklēt savu īpašo uzturu, apmaldoties tajā. Tāpēc te ir daži īsi, bet noderīgi padomi, kas kalpos kā veselīga uztura kompass. 


1. Neskrien pakaļ uztura modei
Ir ļoti svarīgi attīstīt savu uztura pratību. Pirmkārt, atrast uzticamus informācijas avotus, no kā smelties faktus un iedvesmu veselīgajām maltītēm. Otrkārt, iztīrīt savu sociālo mediju “burbuli” no cilvēkiem, kas regulāri izplata nepārbaudītu informāciju par veselību — un to pašu vēlams izdarīt ar tiem, kas arī dzīvē uzbāžas ar negribētiem uztura padomiem. Atceries — ja tiek apgalvots, ka kāds produkts vai uzturviela ir vai nu veselības eliksīrs, vai nu visu kaišu vaininieks, informācija uzskatāma par maldīgi sensacionālu un nepatiesu. Arī fakts, ka cilvēks ir slavens, nenozīmē, ka viņš stāsta patiesību. Piemēram, 2017. gada pētījums, kas publicēts “Eating and Weight Disorders” zinātniskajā žurnālā, apliecina, ka 49% no pētījuma dalībniekiem, kas praksē pielieto uztura padomus no Instagram platfromas, tika konstatēti ēšanas traucējumi.


2. Cieni sevi, klausi sev
Ir nepieciešams ēst apzināti. Mūsu ķermenis nemelo. Veselīgs uzturs ir pārmaiņas uz visu mūžu, nevis īstermiņa kampaņa ar radikāliem ierobežojumiem.  Ja izmēģini kādu jaunu diētu, uztura shēmu vai badošanos, un jūti vājumu, galvassāpes, ādas un zarnu trakta stāvokļa pasliktināšanos — neturpini spītīgi pie tās turēties. Spēj arī nošķirt ētisko pārliecību no veselīguma — nedzenies pakaļ, piemēram, vegānismam, ja tev nerūp dzīvnieku tiesības. Vienkārši pieturies pie uztura, kuram pamatā ir augu izcelsmes produkti. Kā arī, vai zināji, ka Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde ir aizliegusi lietot jēdzienu “superfūds”, jo tas ir maldinošs? 

 

Reklāma
Reklāma

Ja izmēģini kādu jaunu diētu, uztura shēmu vai badošanos, un jūti vājumu, galvassāpes, ādas un zarnu trakta stāvokļa pasliktināšanos — neturpini spītīgi pie tās turēties.



3. Sports ne vienmēr prasa specifisku diētu
Uzsākot sportot, cilvēki bieži vien vēlas ēst citādāk. Bet, ja vien neesi profesionāls sportists, nekādas lielas izmaiņas ēdienkartē un jaudīgi uztura bagātinātāji nav nepieciešami. Viss, kas vajadzīgs, ir izrevidēt savu uztura plānu veselīgajā virzienā. Ja esi iecienījis, piemēram, tādus kā MyFitness “Body and Mind” tipa treniņus vai jogu un pilates, tad nekādas īpašas uztura korekcijas nav nepieciešamas. Ja izvēlējies vidējās un augstas intensitātes kardio treniņus, tad gatavojies, ka organisms būs nelielā šokā un uz katru treniņu reaģēs ar bada sajūtu, ko tieksies aizpildīt ar saldumiem vai lielām ēdienu porcijām. Tāpēc ir svarīgi laikus parūpēties par pēc treniņa uzkodām, kas palīdzēs atgūt enerģijas līmeni — piemēram, paštaisītiem auzu pārslu batoniņiem ar riekstiem un žāvētiem augļiem. Tavs mērķis ir strādāt pie muskuļu masas un reljefa? Pievērs uzmanību olbaltumvielām, ieturot ar tām bagātās vakariņas. Meklē augstu olbaltumvielu saturu vistas gaļā, zivīs, biezpienā un piena produktos, kā arī sojā un pākšaugos. Taču bez fanātisma — ja esi iesācējs bez kāda īpaša atlētiskā mērķa, ieturēt diētu ar paaugstinātu olbaltumvielu saturu varētu būt ne tikai neērti, bet arī bīstami nierēm.


4. Atrodi profesionāļus
“Mēs dzīvojam tikai vienreiz” — mēdz teikt cilvēki, attaisnojot spontānās vājības. Taču šo teicienu var apskatīt arī citā griezumā — mums ir dots tikai viens ķermenis un tikai viena veselība. Tie ir jāsargā. Reti kuram ienāks prātā sev pašrocīgi veikt aklās zarnas operāciju - ļoti līdzīgi uzturs un sports, ir jomas, kur cilvēka pašdarbība, domājot, ka “viņš jau pats gudrs”, var kaitēt. Tāpēc būtu ieteicams atrast savu uztura speciālistu un savu treneri, kas palīdzēs sastādīt individuālu un tieši tev atbilstošu treniņu un uztura plānu. 

 

Par autoru: Ksenija Andrijanova — uztura speciāliste ar bakalaura grādu veselības aprūpē, uztura zinātnes maģistre, komunikācijas zinātņu maģistre, blogu autore.