Tēva un meitas attiecības. Kur ir robeža starp nepieejamo tēti un pāraprūpējošo papiņu

Tēva un meitas attiecības ir ļoti īpašas. Tētis ir pirmais un svarīgākais vīrietis mazās sievietes dzīvē, kas ar savu attieksmi gan pret meiteni, gan viņas mammu parāda, ko meitene dzīvē var sagaidīt no no citiem vīriešiem. 

Meitene no bērna pāriet pieaugušo pasaulē, kļūst par sievieti. Tēva loma šajā laikā ir būt pavadonim un mentoram.

FOTO: Shutterstock.com

Meitene no bērna pāriet pieaugušo pasaulē, kļūst par sievieti. Tēva loma šajā laikā ir būt pavadonim un mentoram.

Ģimenes psiholoģe, psiholoģijas zinātņu kandidāte Sofija Sulima stāsta par tēva un meitas - pusaudzes mijiedarbību. Tētis meitenes dzīvē ir ļoti svarīga figūra, bet tieši pusaudžu vecumā viņa nozīme ir īpaša. 


Tēva attieksme veido meitas pašapziņu

Meitas un tēva attiecības ietekmē meitenes pašpārliecību un stabilitāti tālākajā dzīvē. Ja tētis pamana un novērtē meitas stiprās puses, ir blakus un ir pieejams sarežģītos dzīves brīžos, viņš stiprina meitenes pašvērtējumu. Ne vienmēr ir nepieciešama aktīva iesaistīšanās situācijas atrisināšanai. Pat kluss atbalsts un ticība meitas spējām ieliek bērnā programmu "ar mani viss ir kārtībā, man viss izdosies."

 

Svarīgi! 

  • Vissvarīgākais posms meitenes, topošās sievietes, psiholoģiskajā izaugsmē un nobriešanā ir pusaudžu vecums no 12 līdz 16 gadiem.

 

Visi pusaudži pārdzīvo vētrainu izaugsmes krīzi. Dzimst jauna patstāvīga personība. Meitene no bērna pāriet pieaugušo pasaulē, kļūst par sievieti. Tēva loma šajā laikā ir būt pavadonim un mentoram. Ja tētis patiesi interesējas par meitas dzīvi un interesēm, bet nepārņem visa notiekošā vadību savās rokās, meitene pati iemācās saprast savas vajadzības un uzņemties atbildību par savu rīcību un sekām. Labākais, ko tētis var izdarīt, lai harmoniski ļautu attīstīties pusaudzei, ir runāt ar viņu, un savu uzvedību parādīt, ka vienmēr būs blakus un pieejams. Ja vajadzēs, dos padomu, būs līdzās, sapratīs, neatgrūdīs un nekritizēs.

 

Dažreiz tās ir mammas, kas atgrūž tēvu no meitas audzināšanas, kritizējot viņa padomus un uzskatus. Tas veido distanci starp meitu un tēvu, veidojas saskarsmes deficīts ar vīrišķo pasauli. Kā domā vīrieši? Kā viņi rīkojas? Kāda vispār ir pieaugušo vīriešu pasaule?

 

Joprojām ir vīrieši - tēvi, kas ļoti maz iesaistās meitas dzīvē. Viņi apjūk un nezina, kā rīkoties, pamanot, ka meitene seksuāli nobriest un no mazulītes rozā kleitiņā pārvēršas glītā jaunā sievietē. Dažreiz tās ir mammas, kas atgrūž tēvu no meitas audzināšanas, kritizējot viņa padomus un uzskatus. Tas veido distanci starp meitu un tēvu, veidojas saskarsmes deficīts ar vīrišķo pasauli. Kā domā vīrieši? Kā viņi rīkojas? Kāda vispār ir pieaugušo vīriešu pasaule? Rodas šaubas, vai viņa vispār ir “pelnījusi” vīriešu mīlestību? 
 

Uzklausīt, ieteikt, bet nedarīt meitas vietā

Tēva  uzdevums meitas pusaudža periodā ir parādīt, ka viņš viņu redz nevis kā mazu meiteni, bet gan kā pieaugošu sievieti. Ideāli, ja tēvs ciena izvēles un interesējas par viņas viedokli dažādos jautājumos. Viņš klausās un iebilst, bet nekritizē un neizlemj meitenes vietā. Tādējādi viņš palīdz meitenei patstāvīgi veikt izvēles un veidot veselīgu pārliecību par sevi.
 

Reklāma
Reklāma


Svarīgi! 

Vienīgais brīdis, kad tēvam ir jāizrāda savs spēks, un reizēm arī jāpieņem lēmums meitas vietā, ir situācijās, kas saistītas ar viņas drošību. Piemēram, saskaroties ar sociāli nelabvēlīgu kompāniju, kas var apdraudēt meitenes veselību un drošību. 

 

Tētis ir pirmais vīrietis, kas redz viņā mazu sievieti. Ja tētis pauž attieksmi, ka meita ir skaista, sievišķīga un interesanta kā sieviete, tam ticēs arī meitene.


Patīk tas, vai nepatīk, bet gandrīz visi pusaudži izmēģina savu piederību pieaugušo pasaulei caur alkoholu, smēķēšanu un/vai pat narkotikām. Šeit tēva spēks un autoritāte var palīdzēt nosargāt meiteni, savlaicīgi pamanot, kad nevainīgie eksperimenti tuvojas bīstamajai robežai. Bet, lai to pamanītu, tēvam ir jābūt pietiekami emocionāli tuvās attiecībās ar meiteni. 

 


Tētis un meitas pieaugšana

Pubertātes posms ir laiks, kad meitene pāriet uz pieaugušo sieviešu pasauli. Tēta loma šajā sievišķības esences laikā, kad meitene sāk krāsot nagus, pucēties un būt pamanītai, ir ļoti nozīmīga - viņš ir meitas spogulis, kas atspoguļo viņu kā sievieti. Tētis ir pirmais vīrietis, kas redz viņā mazu sievieti. Ja tētis pauž attieksmi, ka meita ir skaista, sievišķīga un interesanta kā sieviete, tam ticēs arī meitene. Veidojas pārliecība, ka viņa ir interesanta un vērtīga pretējā dzimuma acīs. Ka viņa ir laba tāda, kāda ir. 
 


Svarīgi! 

Ja tēvs ir vienaldzīgs vai cenšas neievērot meitas pieaugšanu, tad viņš nodod vēstījumu  "tu neesi interesanta un neesi pietiekami laba." Tad meitene centīsies panākt, lai citi vīrieši pievērš uzmanību un iemīl viņu. Dažreiz un pat ļoti bieži atsakoties no savām interesē, ignorējot savas vajadzības, kļūstot par upuri “mīlestības vārdā”. Patiesībā viņa neapzināti mēģinās pievērst sava vienaldzīgā vai nepieejamā tēva uzmanību.

 


Tētis un viņa mazā meitiņa

Otrs galējība - meita kļūst par pusaudzi, bet tētis joprojām pret viņu izturas kā pret savu mazo meitiņu. Kontrolē, kur viņa iet, kad būs mājās, nelaiž satikties ar puišiem un uzskata, ka neviens nav pietiekami labs. Izaugot, šī meitene meklēt vīriešos "papiņu", kas uzvedīsies līdzīgi kā tētis. Attiecībās nebūs līdzsvara, tās nebūs pieaugušo attiecības, bet maza meitenes un vīrieša - tētuka attiecības. Pieaugušo attiecībās tas noved pie pārmērīgām gaidīšanām un garantē vilšanos.


Labākais, ko tētis var uzdāvināt meitai pusaudzei pieaugušo dzīves ceļa sākumā, ir apziņa, ka viņš ir līdzās. Lai kas arī notiktu, viņš būs blakus un meitene vienmēr būs mīlēta un saņems atbalstu. 

Saistītie raksti