Dzimšanas diena mājdzīvniekam – suņiem izklaides, kaķiem instinktu attīstība

Lai gan  suns un kaķis svētkos dāvanu negaida un daudz vairāk novērtēs kopā pavadītu laiku un ikdienas rūpes, tas nemazina dāvināšanas prieku pašam saimniekam. Nav labākas dāvanas par veselību, tādēļ primāri labākās dāvanas ir tās, kas saistītas ar mīluļa veselību un labklājību. 

Ļoti populāras dāvanas ir arī našķi, gardumi un kārumi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ļoti populāras dāvanas ir arī našķi, gardumi un kārumi.

Rimi Mājdzīvniekiem ekspertes – suņu dzīves eksperte, kinoloģe Ļena Valdmane un sertificēta veterinārārste Anete Kalniņa – piedāvā dažādas radošas un noderīgas idejas dāvanām. 

 

Dāvana izvēlīgajiem kaķiem – attīstīt instinktus 

Kaķa veselības uzturēšanai ir ļoti būtiski saglabāt kustīgumu un kaķa dabai atbilstošus paradumus – veicināt medību instinktus un aktīvas kustības visa mūža garumā, un vides dažādošana ir lieliska dāvana. Tiesa, jāņem vērā, ka kaķis, kas pieradis gulēt dīvānā, var neizrādīt interesi par savu jauno kaķa māju, taču ir vērts papūlēties, piesaistot uzmanību un liekot kaķim izkustēties, stāsta Anete Kalniņa.
Anete Kalniņa uzsver, ka, ņemot vērā kaķa attīstītos mednieka instinktus, laba dāvana būs dažādi ēdināšanas piederumi, jo kaķim būtisks ir gan ēdiena iegūšanas veids, gan pats ēšanas process un tā dažādošana. Te noderēs plašs dažādu mantiņu klāsts: tajās var ievietot gan sauso barību, gan gaļu, un kaķim ir jāpieliek piepūle, lai pie kumosa tiktu, mantiņu dzenājot un kustinot. Nedrīkst piemirst, ka mantiņai jābūt tādai, ko dzīvnieks nevar saplēst un norīt, lai rotaļas neizraisītu veselības problēmas.

 

Kaķa veselības uzturēšanai ir ļoti būtiski saglabāt kustīgumu un kaķa dabai atbilstošus paradumus – veicināt medību instinktus un aktīvas kustības visa mūža garumā, un vides dažādošana ir lieliska dāvana. 

 

Labākā dāvana suņiem – izklaides 

“Ja kaķi ir izvēlīgi pēc dabas, suņu saimniekiem ir daudz vieglāk, jo dāvanu klāsts ir neierobežots – sākot ar siltas guļvietas iekārtošanu vai nomaiņu, beidzot ar dažādām procedūrām suņiem. Suņu lielākā laime ir iespēja aktīvi būt kopā ar saimnieku, tāpēc dāvanu klāstā laba izvēle noteikti ir dažādas mantas, ar kurām suns var spēlēties kopā ar savu saimnieku. Tās var būt bumbiņas un lidojošie šķīvīši (jeb frīsbija diski) aktīviem, azartiskiem suņiem, kuriem patīk ķert un atnest priekšmetus. Iesaku padomāt arī par aprīkojumu – auduma tuneļi būs laba dāvana kucēnam vai neliela izmēra sunim aktivitātēm gan iekštelpās, gan pagalmā. Savukārt plastmasas vai poliestera (vinila) baseinus var piepildīt ar ūdeni peldēm, smiltīm rakšanai vai lielāka diametra baseinu (ap 7–8cm)  ar bumbiņām suņa izklaidei pagalmā,” par dāvanu idejām aktīvākiem suņiem stāsta Ļena Valdmane. 

Reklāma
Reklāma

 

Suņu lielākā laime ir iespēja aktīvi būt kopā ar saimnieku, tāpēc dāvanu klāstā laba izvēle noteikti ir dažādas mantas, ar kurām suns var spēlēties kopā ar savu saimnieku. 


Domājot par garākām pastaigām ar suni, kuram īsa spalva, aukstākā laikā Ļena Valdmane iesaka padomāt par kādu funkcionālu un praktisku apģērba gabalu. “Lietus mētelis vai siltināts kombinezons būs piemērota  dāvana ikvienam mīlulim, bet īpaši – suņiem ar īsu vilnu. Kvalitatīvs suņu apģērbs ir veidots no ūdensnecaurlaidīga materiāla, tas palīdz saglabāt ķermeņa siltumu un būs noderīgs ne vien mīluļa komfortam pastaigu laikā, bet arī palīgs saimniekam suņa vilnas kopšanā nelabvēlīgos laikapstākļos. Ja mīlulim dzimšanas diena ir vasarā, siltinošā apģērba vietā var uzdāvināt atvēsinošo vesti vai peldvesti,” iesaka Rimi Mājdzīvniekiem eksperte. 

 

Skaistumlietas – arī mājdzīvniekiem 

Dāvana sunim un kaķim var būt arī kažoka kopšanas komplekts, ko īpaši novērtēs garspalvaino suņu un kaķu īpašnieki vai dekoratīvo suņu šķirņu piekritēji, iesaka Rimi Mājdzīvniekiem ekspertes Anete Kalniņa un Ļena Valdmane. “Komplektā var iekļaut dažādas ķemmes un sukas suņa un kaķa vilnas kopšanai, vilnas fēnu, profesionālo mājdzīvnieku kosmētiku – šampūnus un kondicionierus, kā arī nagu šķērītes, zobu birstīti un gēlu mutes dobuma kopšanai. Iespējams, četrkājainais jubilārs pret dažām procedūrām izturēsies ar bijību vai nepatiku, tādēļ kopšanas komplekts noteikti jāpapildina ar veselīgiem un gardiem kārumiem omas uzlabošanai,” stāsta Ļena Valdmane. Var pat noorganizēt skaistuma dienu! Došanās pie suņu friziera jeb grūmera, iespējams, nav izplatītākā ideja dāvanai, taču vilnas kopšana ir nepieciešama ikvienam sunim, jo tā nodrošina komfortu un labsajūtu (masāža, uzlabo asinsriti, palīdz atbrīvoties no netīrumiem, atmirušiem matiem), kā arī palīdz izvairīties vai laikus atklāt veselības problēmas. Neatkarīgi no tā, vai esi suņu frizētavas pastāvīgais klients, vai dosies turp pirmo reizi, ekspertes iesaka parūpēties, lai mīlulim šī pieredze būtu patīkama un pozitīva, paņemot līdzi kādu gardumu vai mīļāko rotaļlietu.

“Mazāku mājdzīvnieku saimnieki bieži iepriecina mīluli ar personalizētu kakla siksnu, ko rotā suņa vai kaķa vārds un īpašnieka kontakti. Tā ir dāvana ar pievienoto vērtību, jo neparedzētā situācijā var palīdzēt mīlulim atgriezties mājās. Vēlams norādīt tālruņa numuru ar valsts kodu (+371) un adresi, kā arī jāparūpējas, lai mīlulis ir mikročipēts un reģistrēts Lauksaimniecības datu centra reģistrā”, par drošību atgādina Anete Kalniņa. 

Ļena Valdmane atgādina, ka ļoti populāras dāvanas ir arī našķi, gardumi un kārumi. Ja tavs mīlulis ir svaigēdājs, vari dienas ēdiena porciju noformēt kā kūku. Galvenais izmantot pārbaudītus produktus un nepārcensties ar kūkas izmēriem! Palutini mīluli ar dabiskiem un kvalitatīviem gardumiem – kaltētiem subproduktiem, briežu ragiem – vai pagatavo kārumus pats. 

Lai arī kādu dāvanu tu izvēlētos, atceries, ka labākā dāvana ir mīlestība, glāsti un rūpes, ko dāvājam saviem mīluļiem. Ne vienmēr jāgaida mīluļa dzimšanas diena, lai sagādātu tam pārsteigumu – arī šodiena var būt īpaša diena, un ķepainis to noteikti novērtēs, atgādina Rimi Mājdzīvniekiem ekspertes.