Kam un kādos gadījumos turpmāk būs jāvelk sejas maskas

Mutes un deguna aizsegu varēs nelietot persona, kas ir pārslimojusi Covid-19, kā arī pie konkrētiem nosacījumiem apmeklētāji tādos pasākumos, kuros ir fiksētas vai personalizētas sēdvietas, vienlaikus sejas maska turpmāk būs jāvelk arī taksometru pasažieriem un vadītājiem, paredz valdībā atbalstītie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Ir atbalstīti grozījumu noteikumi, kam un kādos gadījumos obligāti jāvelk sejas maskas. Esam atbildīgi un velkam maskas.

FOTO: Shutterstock.com

Ir atbalstīti grozījumu noteikumi, kam un kādos gadījumos obligāti jāvelk sejas maskas. Esam atbildīgi un velkam maskas.

Veselības ministrijā skaidro, ka nav precīzu pierādījumu, cik noturīga ir imunitāte pēc Covid-19 pārslimošanas, bet aplēses liecinot, ka sešu mēnešu laikā pēc pārslimota Covid-19 atkārtoti inficēties ar jauno koronavīrusu praktiski nav iespējams.

 

Ņemot vērā minēto, tiek noteikts, ka, ja persona, uzrādot antivielu laboratoriskās izmeklēšanas rezultātus un izrakstu no pacienta slimības vēstures, var pierādīt, ka ir pārslimojusi Covid-19 pēdējo sešu mēnešu laikā un šo faktu apliecina ārsta izsniegta izziņa, persona var nelietot mutes un deguna aizsegu.

 

Savukārt attiecībā uz publiskiem pasākumiem, kas tiek organizēti muzejos, bibliotēkās, kultūras centros, izstāžu zālēs, brīvdabas estrādēs, teātru ēkās, koncertzālēs, kinoteātros, kongresu un konferenču centros un ar minētajām vietām saistītajās ārtelpās, ja pasākuma laikā apmeklētāji atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās, mutes un deguna aizsegs nav jālieto. Ejot uz sēdvietu vai atstājot sēdvietu, personai jāievēro divu metru distancēšanās nosacījumus.

 

Sešu mēnešu laikā pēc pārslimota Covid-19 atkārtoti inficēties ar jauno koronavīrusu praktiski nav iespējams.

 

Vienlaikus grozījumos tiek precizēts, ka mutes un deguna aizsegus sabiedriskās vietās, piemēram, tirdzniecības vietās, muzejos un izstādēs, ir jālieto iekštelpās, bet to lietošana ārtelpās nav obligāta.

 

Tāpat precizēts, ka mutes un deguna aizsegus var nelietot ne tikai bērni līdz 13 gadu vecumam, bet arī personas ar īpašām vajadzībām, proti, acīmredzamiem kustību traucējumiem vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru rezultātā personai trūkst spēju vai iemaņu sejas maskas lietošanai.

 

Ministrijā arī norāda, ka alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekme nav pamats mutes un deguna aizsega nelietošanai. Tāpat arī neesot zinātniska pamatojuma, ka sejas maskas lietošana var pasliktināt cilvēku ar elpošanas ceļu, sirds asinsvadu slimībām vai citām hroniskām slimībā veselības stāvokli. Līdz ar to, tiek norādīts, ka, ja persona nevar lietot medicīnisko vai nemedicīnisko sejas masku, ir iespēja izmantot arī sejas vairogu. Sejas vairogus var izmantot arī personas ar runas traucējumiem.

 

Vienlaikus veiktas izmaiņas nosakot, ka mutes un deguna aizsegi jālieto arī taksometrā vai vieglajā automobilī, ar kuru veic pasažieru komercpārvadājumus. Sejas maska jālieto gan vadītājam, gan pasažierim. Izņēmums tiek piemērots gadījumā, ja transportlīdzeklī pasažieri ir nodalīti ar barjeru.

 

Pamatojot šīs izmaiņas, ministrijā skaidro, ka taksometros un vieglajos automobiļos, ar kuriem veic pasažieru komercpārvadājumus, tāpat kā sabiedriskajos transportlīdzekļos, ir liela pasažieru apmaiņa un ierobežotas iespējas distancēties, kas rada paaugstinātus saslimšanas riskus gan transportlīdzekļa vadītājam, gan pasažieriem.

Reklāma
Reklāma

 

Šajā ziņā pasažieru komecpārvadājumi ar taksometru un vieglo automobili ir pielīdzināmi sabiedriskā transporta pārvadājumiem. Daļā transportlīdzekļu jau šobrīd priekšējās sēdvietas ir nodalītas no aizmugurējām ar fizisku barjeru, tādēļ tajos nav obligāti nepieciešams lietot mutes un deguna aizsegus.

 

Sejas aizsegam jābūt tādam, kas cieši pieguļ sejai, un kuru var viegli nomainīt, ja tas ir piesārņots vai kļuvis netīrs, nepiesārņojot rokas.

 

Vadoties pēc Pasaules veselības organizācijas rekomendācijām, sejas aizsegam jābūt tādam, kas cieši pieguļ sejai, un kuru var viegli nomainīt, ja tas ir piesārņots vai kļuvis netīrs, nepiesārņojot rokas. Tāpat aizsegam jābūt izgatavotam no tāda materiāla, ko var mazgāt 60 grādu temperatūrā, lai iznīcinātu iespējamo piesārņojumu ar mikroorganismiem, kā arī tam ir jānodrošina pietiekama elpošanas ceļu pilienu aizture, tajā pat laikā nodrošinot brīvu elpošanu.

 

Ministrija skaidro, ka šādus nosacījumus nevar nodrošināt ar šallēm, lakatiņiem vai citiem pielāgotiem aizsegiem, jo tie nepieguļ cieši sejai un tos nav iespējams nomainīt ērti, nepiesārņojot rokas. Šos izstrādājumus arī ne vienmēr var mazgāt 60 grādu temperatūrā un, ņemot vērā materiālus, no kā parasti izgatavo šalles un lakatiņus, tie nenodrošina pietiekamu elpceļu pilienu aizturi.

 

Nepieciešamo aizsardzību var nodrošināt, izmantojot pareizi izgatavotu nemedicīnisko masku, kas ir izgatavota no vismaz trīs kārtām atbilstoša materiāla un kurai ir saites tās fiksēšanai aiz ausīm vai sasiešanai aiz galvas.

 

Pilnībā šādiem nosacījumiem atbilst medicīniskās sejas maskas, kas ir sertificētas, uzsver ministrijā. Kā arī nepieciešamo aizsardzību var nodrošināt, izmantojot pareizi izgatavotu nemedicīnisko masku, kas ir izgatavota no vismaz trīs kārtām atbilstoša materiāla un kurai ir saites tās fiksēšanai aiz ausīm vai sasiešanai aiz galvas.

Ministrija akcentē, ka sejas masku efektivitāte ir pierādīta Covid-19 izplatības ierobežošanā, tādēļ prioritāri aizsardzībai ir jāizvēlas medicīniskā vai higiēniskā sejas maska. Tai skaitā darba devējiem, kas nodrošina pakalpojumu sniegšanu tur, kur pulcējas liels skaits cilvēku, darbinieku aizsardzībai primāri būtu jāizvēlas sejas maskas. Nepieciešamības gadījumā, ja nav pieejamas sejas maskas vai arī to lietošana izsauc būtiskas veselības problēmas, persona aizsardzībai var lietot sejas vairogus.

 

Jau ziņots, ka sakarā ar saslimstības ar Covid-19 pieaugumu nesen ieviesti jauni ierobežojumi, tostarp obligāta mutes un deguna aizsegu valkāšana virknē publisko vietu.

 

Šie Ministru kabineta noteikumi vēl jāizsludina, tos publicējot oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis". Tie stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

 

Avots: Jauns.lv