Krūts vēzis – hroniska slimība nevis nolemtība

“Pirms desmit gadiem aizsākot kampaņu, mūsu mērķis bija sabiedrībā mazināt stigmu par vēzi kā par nāves spriedumu un sasniegt mamogrāfiskā skrīninga rekomendētos aptveres rādītājus. Pateicoties mediju darbībai un dažādu sabiedrībā respektētu cilvēku iesaistei šajā procesā, mēs esam mainījuši sabiedrības viedokli par onkoloģiju – tā nav nolemtība, tā ir hroniska slimība, ar kuru ir jāsadzīvo, un kuru, laicīgi atklājot, var pilnībā izārstēt, norāda  Latvijas Onkologu asociācijas vadītājs asoc. prof. Jānis Eglītis.  

Akcijas vēstnese Baiba Sipeniece

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Akcijas vēstnese Baiba Sipeniece

“Šo gadu laikā mums ir dažādi gājis ar skrīninga apmeklētības rādītājiem, taču kā praktizējošs ārsts es varu teikt, ka arvien biežāk, pateicoties veiktajiem izmeklējumiem, sievietes nonāk pie onkologa agrīnā vēža stadijā,” norāda Eglītis. Lai turpinātu panākt uzlabojumus onkoloģijas jomā, ir nepieciešami skaidri mērķi un aktuāls rīcībplāns to sasniegšanai, kura izstrādē ir iesaistīti gan politikas plānotāji, gan speciālisti, gan pacienti. “Onkoloģijas plāns šogad beidzas, un man šķiet pareizi nākamo plānu rakstīt visām iesaistītajām pusēm kopā. Es ļoti ceru, ka domnīca, kurā mēs mēģināsim kopīgi iziet slimības ceļu pacienta acīm, nesīs rezultātu un ka mēs varēsim līdz nākamā gada vasarai prezentēt skaidru, loģisku un saprotamu nākamo trīs gadu rīcības plānu,” plānoto jaunā Onkoloģijas plāna izstrādes procesu komentē Latvijas republikas veselības ministre Ilze Viņķele.

 

No 20 līdz 40 gadu vecumam jāveic krūšu ultrasonogrāfija, un no 40 gadu vecumam līdz mūža beigām reizi divos gados – mamogrāfija.

Reklāma
Reklāma



“Mīļās Latvijas sievietes, negaidām uzaicinājumus, bet ejam pārbaudīties pašas. No 20 līdz 40 gadu vecumam jāveic krūšu ultrasonogrāfija, un no 40 gadu vecumam līdz mūža beigām reizi divos gados – mamogrāfija. Tāpat es vēlos izmantot iespēju un atgādināt arī par nepieciešamību sievietēm veikt bezmaksas dzemdes kakla vēža pārbaudi no 25 gadu vecuma,” aicina Latvijas sieviešu volontieru biedrības “VITA” vadītāja Irīna Januma. 

“Latvijas iedzīvotāju veselība ir atkarīga no ļoti daudziem faktoriem, un neapšaubāmi, ka tajā ir sava loma, gan valdībai, gan ārstiem un nevalstiskajām organizācijām, taču, manuprāt, ļoti svarīga ir arī sabiedrības līdzdalība. Basketbolisti ir sabiedrībā zināmi cilvēki, un tas neapšaubāmi uzliek arī pienākumus –  izmantojot atpazīstamību, uzrunāt un prast pārliecināt sabiedrību rūpēties par savu veselību,” Latvijas Sieviešu basketbola izlases iesaisti informatīvajā kampaņā pamato Latvijas Basketbola savienības prezidents Raimonds Vējonis.


Kampaņas “Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!” mērķis ir aicināt sievietes rūpēties par savu veselību, izmantojot valsts apmaksātās krūts mamogrāfijas pārbaudes, un izglītot par agrīnas diagnostikas nozīmi krūts vēža ārstēšanā un personalizētas terapijas nozīmīgumu. Kampaņu rīko Latvijas sieviešu volontieru biedrība “VITA”, Latvijas Basketbola savienība un Latvijas Onkologu asociācija.
Vairāk informācijas par kampaņas aktivitātēm: www.facebook.com/Laidzivotu un parbaudikrutis.lv.