Dzelzs nozīme ne tikai grūtniecības laikā

Ierasts, ka grūtniecēm dzelzs līmenis asinīs tiek noteikts diezgan bieži, taču dzelzij ir ārkārtīgi svarīga loma jebkura cilvēka veselībā un dzīves kvalitātes nodrošināšanā. Par to, kāpēc dzelzij jāpievērš uzmanība jebkuram cilvēkam, stāsta Daiga Baranovska, ginekoloģe homeopāte ārstu praksē “Quartus” un medicīnas sabiedrībā “ARS”.

Hemoglobīns ir tā molekula cilvēka organismā, pie kuras piesaistās ieelpotais skābeklis.

FOTO: Shutterstock.com

Hemoglobīns ir tā molekula cilvēka organismā, pie kuras piesaistās ieelpotais skābeklis.

Kur organisms izmanto dzelzi
Dzelzs ir mikroelements, ko uzņemam ar uzturu, un tā ir viena no būtiskākajām sastāvdaļām, lai mūsu asinīs veiksmīgi attīstītos hemoglobīna molekula – hēma. Lai tā izveidotos normāla un pareiza, dzelzs ir nozīmīgs mikroelements, kas to nodrošina. Savukārt hemoglobīns ir tā molekula cilvēka organismā, pie kuras piesaistās ieelpotais skābeklis. Tieši ar hemoglobīna molekulām piesaistītais skābeklis tālāk tiek nogādāts organismā visur, kur tas nepieciešams, – smadzenēs, sirds muskulī, aknās, nierēs, plaušās, kaulos, muskuļos – jebkur organismā. Lai cilvēka šūnas varētu normāli funkcionēt, jebkurai organisma bioķīmiskai reakcijai ir vajadzīgs skābeklis. Eritrocīti jeb sarkanie asins ķermenīši, kuros ir hemoglobīns, nogādā skābekli tur, kur tas ir nepieciešams.


Ja organismā nepietiek dzelzs
Ja organismā pietrūkst dzelzs, nevar izveidoties pilnvērtīgas hēmas un pilnvērtīga hemoglobīna molekula. Līdz ar to skābeklim, ko ieelpojam, nav, pie kā pieķerties, un tas nenonāk audos tur, kur ir nepieciešams. Tādā situācijā organismā lēnām iestājas hipoksija jeb hronisks skābekļa bads. Jāņem vērā, ka visbiežāk tas nenotiek strauji, bet gan pamazām. Lai pielāgotos šai situācijai, pirmie organisma audi, kur tiek taupīta skābekļa piegāde, ir kauli un muskuļi, jo tie nav tik vitāli nozīmīgi dzīvībai. Organismam aktuālāk ir nodrošināt normālu centrālās nervu sistēmas funkcionalitāti, sirds muskuļu, nieru, aknu un citu dzīvībai vitāli svarīgo orgānu darbību, tāpēc skābekļa piegāde primāri notiek uz šiem orgāniem. Reizēm pacienti pierod pie izmaiņām, ko izraisa skābekļa bads, – pie miegainības, noguruma, nespēka –, taču, izārstējoties no dzelzs deficīta, uzreiz jūtas labāk. Tomēr, ja organismam ir ilgstošs skābekļa bads, ar laiku cieš arī vitāli svarīgie orgāni. Tas nenotiek strauji, bet gan lēnām un pakāpeniski, taču pazīmes par dzelzs deficītu var būt ļoti izteiktas.

Ja organismā pietrūkst dzelzs, nevar izveidoties pilnvērtīgas hēmas un pilnvērtīga hemoglobīna molekula. Līdz ar to skābeklim, ko ieelpojam, nav, pie kā pieķerties, un tas nenonāk audos tur, kur ir nepieciešams

Asins analīzēs dzelzs trūkums parādīsies kā samazināts hemoglobīna līmenis. Tāpat jāpievērš uzmanība eritrocītu daudzuma rādītājam asinīs, vai tas ir pietiekams.

Biežākās pazīmes, ka organismā varētu trūkt dzelzs:
    • nespēks;
    • miegainība;
    • ilgstošs nogurums;
    • koncentrēšanās grūtības;
    • matu izkrišana.

Tas nav saistīts tikai ar uzturu
Ja analīzēs tiek atklāts samazināts hemoglobīna līmenis, ir ne tikai jādomā, kā šo rādītāju atkal pacelt, bet noteikti jāmeklē iemesli, kas ir izraisījis tā pazemināšanos. Kā norāda Daiga Baranovska, iemesli, kāpēc organismā pietrūkst dzelzs, varētu būt divējādi – vai nu dzelzs tiek nepietiekami uzņemta, vai kādu iemeslu dēļ organisms to patērē vairāk nekā uzņem. Tāpat ir situācijas, kad uzņemtā dzelzs neuzsūcas – nemaz nenonāk cilvēka organismā. 

Situācijas, kad dzelzs netiek uzņemta vajadzīgajā daudzumā, ir, ja ir nepietiekams, nesabalansēts uzturs, ilgstošs bada stāvoklis vai tiek ieturētas ekstrēmas diētas. Savukārt dzelzs lielāks patēriņš var būt lielas fiziskās vai sportiskās slodzes gadījumā, smaga darba veicējiem, kalnos kāpējiem. Vecāka gadagājuma cilvēkiem var būt apgrūtināta dzelzs uzsūkšanās. Tāpat grūtniecība ir laiks, kad organisms šo mikroelementu patērē intensīvāk, jo, bērnam augot, arī auglis paņem sev nepieciešamo no mātes rezervēm. Arī, piemēram, onkoloģisko slimību pacienti vai cilvēki ar kuņģa un zarnu trakta slimībām ir tie, kam būs palielināts dzelzs patēriņš, tāpēc pazemināts hemoglobīna līmenis var norādīt arī uz kādu nopietnāku slimību. Sievietēm nereti hemoglobīns krītas, ja ir izteikta menstruālā asiņošana. Dažādie hemoglobīna pazemināšanās varianti ir arī iemesls, kāpēc ir svarīgi ne tikai pacelt tā līmeni asinīs, bet arī noskaidrot, kas ir izraisījis šo samazināšanos.

Sievietēm viens no bieži sastopamiem iemesliem, kas var izraisīt pazeminātu hemoglobīna līmeni asinīs, ir pārāk liela menstruālā asiņošana

Profilakse un ārstēšana
Pirmais ieteikums, ja ir aizdomas par dzelzs deficītu organismā, būtu doties vizītē pie ģimenes ārsta. Veicot pilnu asins ainu, var spriest par to, vai bažām par dzelzs deficītu ir pamats. Ja hemoglobīna, feritīna un eritrocītu rādītāji ir normā, tad nekas cits nav jāpārbauda. Tomēr, ja rādītāji ir izmainīti, jāmēģina izanalizēt konkrēto gadījumu. Sievietēm tas nozīmē konsultāciju pie ginekologa, kas izvērtēs, vai tas nav saistīts ar kādu ginekoloģisku lietu. Sievietēm viens no bieži sastopamiem iemesliem, kas var izraisīt pazeminātu hemoglobīna līmeni asinīs, ir pārāk liela menstruālā asiņošana. Daiga Baranovska savā praksē ir novērojusi, ka nereti šis aspekts tiek atstāts bez ievērības. Pat ja šāda asiņošana ir bijusi vienmēr, ir vērts tam pievērst uzmanību.

Atrodot iemeslu pazeminātajam hemoglobīna līmenim asinīs un to novēršot, turpmāk ir vēlams reizi gadā vai divos doties uz profilaktisko apskati pie ģimenes ārsta un veikt pilnu asins ainu, lai sekotu līdzi dzelzs līmenim organismā.

Rakstu sēriju "Dzelzs spēkam un veselībai" atbalsta Floradix®

------------------------------------------------------------------------

REKLĀMAS INFORMĀCIJA

Floradix® DZELZS 250 vai 500 ml Dzelzs (II) glikonāts + B1,B2,B6,B12, C vitamīni + Augu ekstrakti +Sulu koncentrāti Floradix DZELZS ir šķidrā formā, kurai ir ievērojami labākās uzūkšanās spējas.Garšīgs un viegli lietojams produkts, kas palīdz uzturēt dzelzs līmeni organismā. BEZ KONSERVANTIEM, KRĀSVIELĀM UN ALKOHOLA.