Kā izvēlēties piemērotus sporta apavus?

Izvēlēties piemērotus sporta apavus ir sarežģīti, īpaši, ja nezināt, kas tieši jāmeklē. Piemēroti sporta apavi ir tie, kas pēdai der vislabāk un uz kājas jūtas visērtāk. Sporta apavi ir dažādi, turklāt tie atšķiras ne tikai pēc izskata, bet arī tehnoloģijām, kā izgatavoti – katrs apavu veids piemērots konkrētam kāju tipam.

Piemēroti sporta apavi ir tie, kas pēdai der vislabāk un uz kājas jūtas visērtāk.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Piemēroti sporta apavi ir tie, kas pēdai der vislabāk un uz kājas jūtas visērtāk.

Lūk, daži padomi, kā izvēlēties piemērotus sporta apavus!

Nosakiet savas pēdas pronācijas tipu
Pronācija ir pozīcija, kādu ieņem pēda, sākot no papēža un beidzot ar pirkstiem. Kad cilvēks pārvietojas, pronācija palīdz samazināt saskares triecienu jeb tas ir veids, kā pēda stabilizējas, ‘’atpazīstot’’ pamatu, uz kuru tā atrodas. 
Izvēloties sporta apavus, pēdas pronācijas tips ir ļoti nozīmīgs faktors, jo nodrošina, ka pēda atrodas pareizā pozīcijā. Tiek nodalīti 3 pronācijas tipi:
• Pārmērīga pronācija – pēda svaru pārnes uz iekšpusi.
• Nepietiekama pronācija (supinācija) – pēda pietiekami nevēršas uz iekšu, ārējā mala ar virsmu saskaras palielinātā leņķī.
• Neitrāla pronācija - pēda vienmērīgi sadala svaru un absorbē triecienu, sākumā virsmai pieskaroties ar ārējo malu, pēc tam ar iekšpusi.

Vienkāršākais veids, kā noteikt pēdas pronācijas tipu – izpētīt intensīvi lietotus sporta apavus. Apskatiet apavu zoli, nosakot, kurās vietās tā nodilusi visvairāk.

Nosakiet savas pēdas formu
Arī pēdas forma tiek iedalīta 3 tipos:
• Normāla – skaidrs arkas izliekums, kas nedaudz mazāks par pusi no pēdas platuma un vienmērīgi savieno papēdi ar purngalu.
• Zema – mazs arkas izliekums, virsmai pieskaras teju visa pēda.
• Augsta – pārmērīgs arkas izliekums, kas papēdi ar purngalu savieno minimāli vai nesavieno nemaz. 

Vienkāršākais veids, kā noteikt pēdas formu – veikt ‘’slapjo testu’’. Samitriniet abas pēdas, nostājieties uz sausas papīra lapas. Aptuveni pēc 10 sekundēm nokāpiet no lapas un apskatiet, kāds ir Jūsu pēdas nospiedums.   

Nosakiet precīzu savas kājas izmēru
Lai arī šis solis varētu likties pavisam vienkāršs, šajā gadījumā nederēs vien tas, ka zināt konkrētu savas kājas izmēru – nepieciešams zināt, cik cm vai mm gara ir Jūsu pēda. Ja, izvēloties sporta apavus, vadīsieties vien pēc izmēra, visticamāk, apavi nebūs ērti, turklāt sporta apavi, kas neatbilst izmēram, ne tikai radīs diskomfortu, bet arī potenciālu traumu risku. 

Izvēlieties atbilstošu apavu tipu
Balstoties uz savas pēdas pronācijas tipu, formu un izmēru, Jums vajadzētu izvēlēties piemērotāko apavu tipu. Katrs sporta apavu pāris veidots īpašiem un speciāliem nolūkiem. Loģiski, sporta apavus ieteicams izvēlēties atkarībā no tā, kādas aktivitātes vēlaties tajos veikt.  
• Ikdienas sporta apavi – universāla izvēle, atbilst teju jebkurai aktivitātei, visizturīgākie un ilgtspējīgākie no sporta apavu klāsta.
• Viegli sporta apavi – vispiemērotākie aktīviem treniņiem vai sacensībām, mazāk izturīgi nekā ikdienas sporta apavi.
• Biezas zoles apavi – vispiemērotākie apavi aktivitātēm uz nelīdzenām virsmām, nodrošina labāku satvērienu, augšpuse izturīgāka nekā zole.

Reklāma
Reklāma

Ziniet, par ko maksājat
Kad runa ir par sporta apaviem, augstāka cenu zīme parasti korelē ar modernām tehnoloģijām un komfortu, taču tas nenozīmē, ka, lai pilnībā izbaudītu sportiskas aktivitātes, Jums jāiegādājas visdārgākie apavi.  Tieši pretēji – izvēlieties tādus apavus, kas ir piemēroti tieši Jūsu pēdai, vienlaikus nepārmaksājot!

Atcerieties – uz sporta apavu rēķina nevajadzētu taupīt, jo tie ietekmē ne tikai Jūsu labsajūtu, bet arī Jūsu veselību. Katrai pēdai ir savas vajadzības, savukārt nekvalitatīvi apavi, visticamāk, šīs vajadzības nespēj apmierināt. 


Visbiežāk pieļautās kļūdas, iegādājoties sporta apavus
Iegādājoties sporta apavus, jāņem vērā dažādi faktori, tādējādi ir pavisam vienkārši kļūdīties. Lai spētu Jūs pasargāt, esam apkopojuši visbiežāk pieļautās kļūdas, kuras iegādes procesā noteikti vajadzētu ņemt vērā:
• Tiek dota priekšroka izskatam
Jāsaprot, ka sporta apavu iegāde nav tas pats, kas ikdienas apģērba iegāde. Šajā gadījumā priekšroku vajadzētu dot ērtumam, nevis izskatam.
• Tiek pārmaksāts
Ikvienu preci vienmēr iespējams iegādāties lētāk, arī sporta apavus. Konsultējieties ar pārdevēju, salīdziniet dažādus piedāvājumus un nepārmaksājiet par apaviem tikai tādēļ, ka esat impulsīvs.
• Tiek iegādāti pārāk mazi apavi


Apaviem, kas paredzēti sportam, vienmēr vajadzētu būt mazliet lielākiem nekā ikdienas apaviem. Ņemiet vērā - katram zīmolam izmēri atšķiras. Mērot apavus, varētu likties, ka tie ir par lielu vai platu, taču patiesībā tas ir tieši tas, kas nepieciešams. Tomēr esiet uzmanīgs un nepārspīlējiet!


Tagad, kad zināt, kā izvēlēties sev piemērotus sporta apavus, esat gatavs iepirkties. Sporta apavi vīriešiem un sporta apavi sievietēm plašā klāstā pieejami interneta veikalā 220.lv – ienāciet un iegādājieties labāko, neizejot no mājas!