Kāpēc mazulim nepieciešamas attīstošās rotaļlietas ?

Līdzko mazulis ienāk šajā pasaulē, viņš sāk to atklāt un iepazīt. Iepazīstot pasauli, bērns aug un spēj attīstīties gan emocionāli, gan fiziski. Un tieši rotaļājoties bērns iepazīst pasauli. 

Rotaļāšanās ir arī svarīgs nosacījums tam, lai mazulis iegūtu jaunas prasmes un zināšanas, kā arī veidotu savu personību.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Rotaļāšanās ir arī svarīgs nosacījums tam, lai mazulis iegūtu jaunas prasmes un zināšanas, kā arī veidotu savu personību.

Rotaļāšanās ir arī svarīgs nosacījums tam, lai mazulis iegūtu jaunas prasmes un zināšanas, kā arī veidotu savu personību. Arī mazulim ir svarīgi, lai viņam būtu iespējams spēlēties ar rotaļļietām, kas palīdz viņam attīstīties. Turklāt lielākais attīstošo rotaļlietu pluss ir tāds, ka bērns, spēlējoties un izklaidējoties, vienlaicīgi arī mācās. Kopumā ir vairāki iemesli, kāpēc mazulim nepieciešamas attīstošās rotaļlietas.

 

Sīkā motorika ir ļoti svarīga mazuļa attīstībai, jo ar tās palīdzību bērns iemācās satvert un noturēt dažādus priekšmetus. Bērns arī iemācās pārvietot priekšmetus tā, lai tie nenokristu.

 

Tiek attīstītas motorikas prasmes

Sīkā motorika ir ļoti svarīga mazuļa attīstībai, jo ar tās palīdzību bērns iemācās satvert un noturēt dažādus priekšmetus. Bērns arī iemācās pārvietot priekšmetus tā, lai tie nenokristu. Šīs prasmes veido būtisku pamatu visai viņa turpmākajai attīstībai un dzīvei. Piemēram, ja motorikas prasmes nebūs pietiekami attīstītas, bērnam būs grūtības iemācīties noturēt rokās karoti vai krūzīti, lai paēstu vai padzertos. 

 

Parasti bērniem motorikas prasmes ļoti labi palīdz attīstīt dažādi konstruktori vai spēļu klucīši, kur papildus iepriekš minētajam, bērns iemācās arī savienot klucīšus kopā. 

 

Arī pašiem mazākajiem ir pieejami konstruktori, piemēram, Lego Duplo, kas parūpēsies, lai bērnam rotaļāšanās process būtu patiešām aizraujošs. Turklāt konruktori palīdzēs attīstīt arī telpisko izjūtu, rosinās fantāziju un pat var palīdzēt izprast visvienkāršākos fizikas pamatus.

 

Krāsu un dažādu formu iepazīšana bērnam sniedz lielisku iespēju attīstīt gan savu loģisko domāšanu, gan atšķirt to, kas pieaugušajiem liekas pašsaprotams.

 

Bērns iepazīst krāsas un formas

Krāsu un dažādu formu iepazīšana bērnam sniedz lielisku iespēju attīstīt gan savu loģisko domāšanu, gan atšķirt to, kas pieaugušajiem liekas pašsaprotams. 

 

Attīstošās rotaļlietas, kas paredzētas dažādu krāsu un formu šķirošanai, ļaus mazulim labāk iepazīt pasauli, atšķirt krāsas un saprast atšķirību starp dažādām ģeometriskām figūrām. Šīs iemaņas vēlāk var palīdzēt arī uzsākot skolas gaitas, jo bērnam jau būs izpratne par to, kas ir, piemēram, ģeometrija. Caur attīstošajām rotaļlietām bērns var iepazīt arī burtus un ciparus, kā arī atpazīt skaņu.

 

Koncentrējoties uz paveicamo uzdevumu, piemēram, liekot kopā konstruktoru, mazulis nekam citam neļauj novērst savu uzmanību. Līdz ar to viņš spēj noturēt uzmanību uz kādu priekšmetu vai notiekošo procesu.

Reklāma
Reklāma

 

Bērns iemācās koncentrēt uzmanību

Koncentrēšanās spējas ir svarīgas gan skolas solā, kad cītīgi jāmācās, gan arī pieaugušā vecumā, kad rūpīgi jākoncentrējas uz darba pienākumu veiksmīgu izpildīšanu. Spēlējoties ar rotaļlietām, kas palīdz mazuļa attīstībai, bērnam ir iespēja apgūt koncentrēšanās spējas jau agrīnā vecumā. 

 

Koncentrējoties uz paveicamo uzdevumu, piemēram, liekot kopā konstruktoru, mazulis nekam citam neļauj novērst savu uzmanību. Līdz ar to viņš spēj noturēt uzmanību uz kādu priekšmetu vai notiekošo procesu. Šīs iemaņas viņam palīdzēs visā turpmākajā dzīvē.

 

Attīstošās rotaļlietas tiek ražotas dažādu vecumu bērniem un mazuļiem. Katram vecuma posmam atbilst savs attīstības līmenis, balstoties uz to, ko bērns attiecīgajā vecuma posmā spēj izdarīt. 

 

Mazulim iespējams piedāvāt viņa spējām, interesēm un vecumam atbilstošas rotaļlietas

Attīstošās rotaļlietas tiek ražotas dažādu vecumu bērniem un mazuļiem. Katram vecuma posmam atbilst savs attīstības līmenis, balstoties uz to, ko bērns attiecīgajā vecuma posmā spēj izdarīt. Tieši tāpēc vecākiem ir svarīgi pirms rotaļlietas iegādes izlasīt tai pievienoto aprakstu un ieteikto vecuma grupu, lai izvēlētos tieši to, kas derēs mazulim. Pilnīgi noteikti nevajadzētu iegādāties tādas rotaļlietas, kas paredzētas vecākiem bērniem. Tās var saturēt sīkas detaļas, ko bērns var netīšām norīt.

 

Labā ziņa ir tā, ka attīstošās rotaļlietas vecāki saviem bērniem var pagatavot arī paši. Ja padodas rokdarbi, var pat uzšūt sedziņas no dažādu faktūru audumiem, lai mazulim attīstītu taustes izjūtu, var  arī pagatavot dažādus grabulīšus.

 

Pavisam maziem bērniņiem var droši izmantot arī mājās esošas lietas, piemēram, virtuves priekšmetus. Kastītes, bļodiņas, karotes un citas virtuvē atrodamās lietas var kalpot kā lieliskas rotaļlietas mazulim, piemēram, karotes var pārlikt no vienas bļodiņas otrā, vai kastītēs var salikt vienu otrā pēc izmēra.

 

Spēlēšanās procesā svarīgi arī tas, lai vecāki atrastu laiku, lai parotaļātos kopā ar bērnu un palīdzētu ar padomu brīžos, kad bērnam nepieciešama palīdzība, piemēram, konstruktora salikšanā.

 

Interneta dzīlēs var atrast daudz labu padomu, kā pašu spēkiem pagatavot attīstošās rotaļlietas priekš saviem mazuļiem. Arī sociālajos tīklos, vecāku domubiedru grupās var pasmelties kādu labu ideju, ko rotaļās ieviest arī savam mazulim.

 

Spēlēšanās procesā svarīgi arī tas, lai vecāki atrastu laiku, lai parotaļātos kopā ar bērnu un palīdzētu ar padomu brīžos, kad bērnam nepieciešama palīdzība, piemēram, konstruktora salikšanā. Vecāki var palīdzēt ar izskaidrošanu, turklāt kopīga rotaļāšanās uzlabos arī bērna psihoemocionālo stāvokli.