Pētījumā atklāj, kā Covid-19 norit jaundzimušajiem, un vai to var nodot ar mātes pienu

Francijā veiktā pētījumā atklāts, ka aptuveni 30% gadījumu, kad Covid-19 infekcija atklāta jaundzimušajam, inficēšanās notikusi mātes dzemdē vai dzemdību laikā, atsaucoties uz akadēmiskajā žurnālā "Nature" ievietoto pētījumu, ziņo "The Guardian".

 

Photo by Isaac Taylor from Pexels

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Photo by Isaac Taylor from Pexels

Lai gan jaundzimušajiem Covid-19 ir reti sastopams, Francijas ārsti ar šo pētījumu vēlējušies izprast iespējamos riskus, ar kuriem zīdaiņiem jāsaskaras, ja veiktais Covid-19 tests drīz pēc piedzimšanas atklāj infekcijas klātbūtni.

Pētījumā apkopoti 176 gadījumi, kad zīdainim vismaz vienu reizi konstatēts pozitīvs Covid-19 tests, vai arī organismā atklātas antivielas.

Lielākā daļa zīdaiņu, apmēram 70%, bija inficējušies slimnīcā, kur potenciālu infekcijas risku radīja māte, medicīnas personāls, citi pacienti, ģimenes locekļi un apmeklētāji. Pārējie inficēšanās gadījumi (aptuveni 30%) notikuši tieši no mātes pirms dzimšanas vai dzemdību laikā.

"Pandēmijas sākumā daudzi domāja, ka vīruss vispār neskars zīdaiņus. Tā tomēr gadās, reti, bet tas notiek," norāda Parīzes Antuāna Beklēra slimnīcas Pediatrijas un jaundzimušo kritiskās aprūpes nodaļas direktors Daniels De Luka.

 

Pandēmijas sākumā daudzi domāja, ka vīruss vispār neskars zīdaiņus. Tā tomēr gadās, reti, bet tas notiek

Pētījumā tika atklāts, ka puse jaundzimušo, kuriem diagnosticēts koronavīruss, bija asimptomātiski. No tiem, kuriem simptomi tomēr parādījās, 64% gadījumu uzrādījās patoloģijas plaušās, 52% bija elpošanas problēmas, 44% bija drudzis un 36% bija uztura uzņemšanas problēmas, caureja un vemšana.

Reklāma
Reklāma

Nelielam skaitam mazuļu, apmēram 18%, kuri saslima ar Covid-19, attīstījās neiroloģiski simptomi, sākot no pārlieku liela nemiera un pretēji - letarģijas, līdz muskuļu tonusa problēmām. Ārsti norāda, ka pētījumā atainotie gadījumi kopainu var šķietami padarīt sliktāku, nekā tā patiesībā ir, jo ārsti biežāk ziņo tieši par satraucošākiem notikumiem.

De Luka piebilst, ka nelielā daļā inficēšanās gadījumu slimība noritēja smagi, turklāt gandrīz visi mazuļi ir atveseļojušies. Trīs pētījumā iekļautie jaundzimušie miruši nesaistītu iemeslu dēļ.

Pētījumā arī pārbaudīts, vai Covid-19 infekciju iespējams nodot caur mātes pienu. Ārsti nekonstatēja papildu risku zīdīšanas laikā, taču, ja māte bija infekcioza, iespēja pārnest vīrusu mazulim pirmajās dienās bijusi gandrīz piecas reizes lielāka nekā tad, ja māte un bērns tika turēti atsevišķi. De Luka norāda, ka gadījumā, ja mātei konstatēta infekcija, barošanu labāk nodrošināt, pienu iepriekš atsūcot, jo inficēšanās caur mātes pienu pētījumā neesot apstiprinājusies pat tad, ja māte bijusi simptomātiska, un, ja šādi gadījumi esot iespējami, tad ļoti reti.

Lielbritānijas Perinatālās medicīnas asociācijas prezidente Helēna Maktere norāda, ka "šis dokuments sniedz pārliecinošus pierādījumus tam, ko mēs jau zinām". "Jaundzimušajiem Covid-19 ir ļoti reti sastopams un parasti tas norit viegli. Nav iemesla grozīt pašreizējos ieteikumus, ka māte un bērns var palikt kopā, ja vien nav medicīniska iemesla, lai bērnu atdalītu jaundzimušo nodaļā. Patiesi svarīgi, ka šis dokuments sniedz labu pierādījumu par zīdīšanas drošību, kas, protams, ir jāveicina," saka Maktere.

Pētījuma autori gan norāda, ka, lai droši apstiprinātu šīs tēzes, nepieciešams veikt apjomīgāku pētījumu.