Praktiski ieteikumi, kā vecākiem ģērbt bērnu, ejot uz dārziņu

Bērnudārza ikdiena ir ļoti daudzpusīga un aktīva, tāpēc svarīgi, lai bērns dārziņā labi justos visas dienas garumā – rīta vingrošanā, rotaļās, ēdienreizēs un citās aktivitātēs. Ieteikumos par to, kādu apģērbu bērnam sarūpēt, uz bērnu dārzu ejot, ar bezmaksas žurnālu "Mammām un Tētiem. Bērnudārznieks" dalās pirmsskolas audzinātāja Kristīne Zvaigzne.
  • Gunita Krilova

    Gunita Krilova

    žurnāliste

  • Kristīne Zvaigzne

    Kristīne Zvaigzne

    Pirmsskolas audzinātāja

Apģērbam bērnu dārzā jāpievērš īpaša rūpība

FOTO:

Apģērbam bērnu dārzā jāpievērš īpaša rūpība

Katrā bērnudārzā vadlīnijas par to, kādi apģērbi un kādām nodarbībām ir nepieciešami, atšķiras, tomēr pamata princips ir viens – ģērbjot bērnu uz dārziņu, noteikti ir jāpadomā par to, lai bērns izvēlētā apģērbā un apavos justos ērti – lai tas bērnam nespiestu, negrauztu, lai tajā bērns pārlieku nesvīstu, lai tajā ir ērti kustēties un to viegli uzvilkt. Ja tas papildināts ar  bērna mīļāko multfilmas varoni – arī bērnam papildu prieks.

 

Vai bērns to pats var uzvilkt?

Bērni bērnudārzā ik dienas iemācās daudz jaunu lietu. Viena no svarīgākajām – pašapkalpošanās prasmes, tai skaitā arī prasme saģērbties. Izvēloties apģērbu, vajadzētu padomāt par tādām drēbēm, kuras bērnudārznieks viegli varētu uzvilkt pats. Tāpat vecākiem jāatceras, ka bērnudārzā mazie pārģērbjas vairākas reizes dienā – gan dodoties sportot, ejot gulēt, ejot laukā. Kā norāda K. Zvaigzne, audzinātājas noteikti palīdzēs mazajam apģērbties, taču tas, ka bērns pats spēs apģērbties, stiprinās viņa pašapziņu un bērns būs lepns, ka viņš to spēj paveikt. Tāpat ir svarīgi, lai bērns pats bez piepūles un satraukumiem ātrāk apgūst ģērbšanās prasmes – lieka piepūle bieži bērniem mazina vēlmi pašiem mēģināt un veicina atstāt ģērbšanos pieaugušo ziņā. Tāpat jāatceras, lai bērniem būtu apģērbs, kurā viņiem būtu ērti kustēties, rāpot un spēlēties, kā arī, lai bērns ērti un ātri pats varētu uzsēsties uz podiņa un pēc tam apģērbties. Laikā, kad bērns apgūst ģērbšanās prasmes, ļoti svarīgi ir paslavēt bērnu par izdošanos un mudināt ģērbties pašam.

 

Laikā, kad bērns apgūst ģērbšanās prasmes, ļoti svarīgi ir paslavēt bērnu par izdošanos un mudināt ģērbties pašam.

 

Apģērba gabali, kas mazajiem var sagādāt problēmas 

  • apģērbi, kuriem ir pogas;
  • drēbes ar rāvējslēdzēju uz muguras;
  • pārāk ciešs apģērbs, kuru ir grūti uzvilkt;
  • šņorējami apavi, īpaši zābaki;
  • pārāk stīva džinsa auduma apģērbs;
  • krekliņi un džemperi ar šauru kakla izgriezumu, kurus grūti pārvilkt pār galvu;
  • kombinezoni un sarežģīta dizaina kleitas, kas traucē ātri bērniem apsēsties uz podiņa;
  • pirkstaiņi, ja bērns ir vēl mazs.

 

Vai uz dārziņu var doties princešu kleitā?

Noteiktā vecumā meitenes reizēm uz dārziņu grib uzvilkt kādu skaistu princešu kleitu vai skaistākas kurpes, bet puiši kādu pirātu tērpu. Bērniem šīs drēbes patīk ne tikai pašiem, bet viņi vēlas parādīt sev mīļās drēbes arī dārziņa draugiem. K. Zvaigzne uzskata, ka to noteikti nevajag aizliegt. Labs risinājums ir, ja skapītī ir atrodamas pārvelkamās drēbes brīdim, kad izvēlētais tērps sāk traucēt ikdienas gaitām un bērna labsajūtai.

 

Nodrošināties dažādiem dzīves gadījumiem

Mazākā vecumā bērni visai bieži nodarbībās, ēdienreizēs un citās ikdienas aktivitātēs sasmērē vai saslapina apģērbu, tāpēc būtu ļoti labi, ja bērna skapītī vienmēr būtu kādas maiņas drēbes. Skapīša saturam noteikti jāseko līdzi gan vecākiem, gan bērniem, lai nepieciešamības gadījumā to saturu papildinātu vai nomainītu pret sezonai atbilstošu apģērbu. Nevajag satraukties, ja liekas, ka skapītī drēbju ir par daudz. K Zvaigzne norāda, ka labāk, ja ir iespēja apģērbu nomainīt un pielāgoties mainīgajiem laika apstākļiem un visām ķibelēm, kuras dienas gaitā var gadīties. Vecākiem jāatceras – ja rezerves drēbes skapīšos stāv ilgi nelietotas, pēc laika tās var nederēt. 

Reklāma
Reklāma

 

Apģērbs sportam un gulēšanai 

Katrā dārziņā var atšķirties vadlīnijas tam, kādos apģērbos bērni sporto un guļ – tas var būt atkarīgs arī no tā, cik katrā gada laikā dārziņa telpās ir silts, kāds ir grīdas segums utt. Tomēr parasti sporta nodarbībām nepieciešami viegli šorti un krekliņš, bet gulēšanai – pidžama. Tomēr ir bērnu dārzi, kuros ir tik silts, ka bērni pārsvarā guļ vieglā veļas komplektā. Tāpat dejošanas nodarbībām visbiežāk nepieciešamas čībiņas.

 

Ko vilkt, ejot ārā

Arī drēbēm, ko mazais vilks, ārā ejot, vajadzētu būt ērtām un bērnam viegli uzvelkamām. Ērts, sauss, laikapstākļiem piemērots, tīrs apģērbs bērnam dārziņā liks justies labi un droši. “Skolotājas dienas laikā seko līdzi un nemitīgi atgādina un māca bērniem to, ka arī pašiem jāseko līdzi, vai apģērbs nav slapjš un vai bērnam nav auksti vai karti. Tādās situācijās mēs aicinām bērnu doties pie sava skapīša un pārģērbties. Bērniem pieaugot, ir svarīgi atgādināt un mācīt to, ka pašiem arī ir jāseko līdzi savam apģērbam, jāsaka pieaugušajiem kad ir par aukstu, karstu, kad ir slapjas zeķes vai ir nepieciešama skolotājas palīdzība,” stāsta K. Zvaigzne. Ziemas periodos svarīgi ir bērniem vispirms ierosināt aiziet uz tualeti, citādi, uzvelkot lielo kombinezonu, pēc tam ģērbšanās jāsāk no jauna.

 

No rīta auksts, pēcpusdienā – karsts 

Daudzi Latvijas vecāki ik rudeni saskaras ar situāciju, kad rīts, kad mazais pošas uz dārziņu, ir vēss, bet pēcpusdiena – karsta. Tādās dienās nereti gadās, kad bērns, pastaigā ejot, uzvilcis visu to pašu, ko no rīta, un sakarst. Pirmsskolas pedagoģe norāda, kā labāk risināt šādas situācijas: “Lielākiem bērniem vecāki no rīta pašiem var izstāstīt, ko vajadzētu vilkt, ārā ejot, tādējādi bērni sajutīsies svarīgi, lieli un atbildīgi. Katrs bērns ir citādāks, viens vēsākā vakarā ir radis staigāt ar īsām piedurknēm un viņam nav auksti, citam auksti kļūst ātrāk un ir nepieciešams uzvilkt jaciņu. Skolotājas, protams, seko līdzi laika maiņām, palīdz bērniem izvēlēties piemērotāko apģērbu, arī ņem vērā vecāku lūgumus.” 

 

 Skapīša saturam noteikti jāseko līdzi gan vecākiem, gan bērniem, lai nepieciešamības gadījumā to saturu papildinātu vai nomainītu pret sezonai atbilstošu apģērbu. 


Viņa dalās pieredzē, kā šādos laikapstākļos palīdzēt skolotājai un kā mazināt vecāku satraukumu par to, vai bērns tiešām ārā ejot būs uzvilcis īstās drēbes: “Mēs CreaKids esam ieviesuši metodi, kas lieliski darbojas – vecāku zīmītes skapītī. Pie skapīšiem vienmēr ir atrodamas lapiņas, uz kurām katru rītu vecāki var uzrakstīt, ko konkrētajā dienā bērnam, ārā ejot, vajadzētu vilkt mugurā, kas ģērbjoties būtu jāievēro. Vecāki uzraksta visu nepieciešamo un lapiņu ieliek bērna skapītī, tai paredzētā caurspīdīgā mapītē, kura piesprausta skapīša iekšpusē pie durvīm. Tādējādi gan skolotājas, gan arī paši bērni, kuri ir iemācījušies jau lasīt, var viegli zīmīti izlasīt un uzvilkt bērnam tieši to, kas bija paredzēts. ”

 

Pārāk biezi vai plāni? 

K. Zvaigzne ir novērojusi, ka vecākiem iecienīta ir “kāposta ģērbšanās” taktika, kad bērnam uzvelk vairākus plānākus apģērba gabalus, kurus gadījuma, ja bērnam kļūst par karstu, var novilkt. Šāda metode ir piemērota Latvijas laika apstākļiem un nodrošina, ka bērni ir ne pārāk biezi, ne pārāk plāni saģērbti. 

Saistītie raksti