Neēd vakariņas, ēd brokastis!

Ja ir vēlme izlaist kādu ēdienreizi, tad tām vajadzētu būt vakariņām, nevis brokastīm. Visbiežāk gan rīkojamies otrādi, un arī piedabūt bērnu brokastot ir krietni sarežģītāk. Kāpēc rīta maltītei ir tik svarīga loma, stāsta sertificēta uztura speciāliste Gundega Rudzīte-Aņiščenko.
Brokastīs apēsta auzu pārslu putra daudzu stundu garumā uzturēs labu cukura līmeni asinīs.

FOTO: Shutterstock.com

Brokastīs apēsta auzu pārslu putra daudzu stundu garumā uzturēs labu cukura līmeni asinīs.

“Svarīgākā maltīte dienas laikā noteikti ir brokastis, taču ar nosacījumu, ka tās ir pilnvērtīgas, tātad apgādā mūsu organismu ar vērtīgām vielām un tiek baudītas nesteidzoties. Ja viss ēdiens tiek steigā burtiski aprīts, arī tad liela labuma no šīs ēdienreizes nebūs – vēl līdz galam neatmodies, organisms tiks pārslogots un tā vietā, lai dotu mums enerģiju dienas gaitām, tas to tērēs pēkšņam barības pieplūdumam,” norāda speciāliste. 

 

Un tomēr – kāpēc tieši brokastis?

Lai gan šobrīd ļoti daudz runā, ka tad, ja negribas no rīta ēst, nevajag to darīt, tomēr brokastis ir viena no svarīgākajām ēdienreizēm dienā. “Un visbiežāk jau negribas brokastis tiem, kas vakarā pārēdas,” teic Gundega Rudzīte-Aņiščenko, piebilstot, ka savas labsajūtas, veselības dēļ ir vērts vakariņas iemainīt pret brokastīm, jo rīta maltīte organismam būs krietni noderīgāka un noteikti vajadzīgāka. Kāpēc?

 

Brokastīs apēsta auzu pārslu putra daudzu stundu garumā uzturēs labu cukura līmeni asinīs


Tā ir enerģija dienai! 

Jā, tieši rīta maltīte ir tā, kas vispirms jau kārtīgi pamodina un tad arī dod mūsu organismam enerģiju darboties visas dienas garumā. Ja vien tiek ievērots normāls diennakts režīms un pietiekami daudz stundu veltīts miegam, tad nakts laikā organisma rezerves ir izsīkušas un no rīta tam no jauna nepieciešamas uzturvielas, lai atkal spētu darboties. Pierādīts, ka pilnvērtīga rīta maltīte par 30 % palielina spēju darboties – gan fiziski, gan garīgi. 
 

Normalizē cukura līmeni asinīs

Svarīgs faktors, kas dod enerģiju un palīdz darboties mūsu smadzenēm. Pēc garā nakts miega cukura līmenis asinīs ir zems, tāpēc uzreiz pēc pamošanās mēs jūtamies laiski, miegaini, pat noguruši un grūti noskaņoties dienas darbiem. Piemēram, brokastīs apēsta auzu pārslu putra daudzu stundu garumā uzturēs labu cukura līmeni asinīs. 

 

Tieši brokastu ēšana palīdz uzņemt organismam nepieciešamās uzturvielas vajadzīgās devās, bet tas savukārt rezultējas ar pozitīvāku noskaņojumu un lielāku noturību pret stresu. 


Uzlabo atmiņu, uzmanības noturību

Reklāma
Reklāma

 Lūk, kāpēc ir tik svarīgi jau no mazotnes ierādīt bērnam, ka brokastis ir jāēd. Vēlāk, jau būdams skolēns, viņš nespurosies pretī, bet pat gluži pretēji – pats gribēs brokastis. Un tas savukārt nozīmē, ka bērns būs gatavāks dienai un gaidāmajai garīgajai slodzei skolā. 
 

Sabalansē uzturvielas

Tieši brokastu ēšana palīdz uzņemt organismam nepieciešamās uzturvielas vajadzīgās devās, bet tas savukārt rezultējas ar pozitīvāku noskaņojumu un lielāku noturību pret stresu. 


Pat diētu laikā jāēd

Brokastis nudien nav tā ēdienreize, uz kuras rēķina samazināt dienā apēsto kaloriju skaitu. Kā saka Gundega Rudzīte-Aņiščenko, pilnvērtīgas brokastis palīdz organismam darboties normālā ritmā, veicinot arī kaloriju dedzināšanas procesu. Piemēram, apēsta auzu pārslu putra ar pievienotām svaigām ogām vai kādu augli veicinās zarnu darbību.
 

Ja izlaiž rīta maltīti…

Brokastis neēd aptuveni trešdaļa bērnu un pieaugušo, aizbildinoties gan ar apetītes trūkumu rītos, gan ar ierobežoto laiku, kā dēļ “rīts jau tāpat ir skrienošs un stresains”. Taču ilgstoši piekopts šāds uztura režīms var beigties ar dažādām veselības problēmām. Itin bieži brokastu neēdēji ir naski uz ēšanu vakara stundās, turklāt nereti izvēloties neveselīgu un treknu maltīti. Tas savukārt laika gaitā noved gan pie liekā svara iegūšanas, kam pie vainas ir traucēta vielmaiņa, gan pie citām veselības un pat psiholoģiskām problēmām. 

 

“Tā visa rezultātā cilvēks vienmēr jūtas noguris, jo trūkst enerģijas, viņš sāk biežāk slimot, jo pazeminās imunitāte, un galvenais – cilvēks nespēj rast motivāciju to visu mainīt, jo nav enerģijas to darīt,” uzsver speciāliste. Tāpat pierādīts, ka tie, kas atsakās no brokastīm, ir fiziski neaktīvāki, biežāk smēķē, lieto alkoholu, saldinātus dzērienus… 

Tāpēc, ja negribi, lai tavs bērns, piemēram, regulāri lūdz nopirkt viņam “kādu koliņu vai tikai fantu”, ievies savā ģimenē tradīciju – katru rītu sāciet ar nesteidzīgām un pilnvērtīgām brokastīm. Auzu pārslu putra ar žāvētiem augļiem vai saldētām ogām no pašu dārza – kas var būt labāks, kā sākt dienu tik gardi! 


ĪSUMĀ – kāpēc putra?

  • Graudaugu produkti, tostarp putras, ir ierindoti veselīga uztura piramīdas pamatdaļā, bet tas nozīmē, ka 50% no visa dienas laikā uzņemtā uztura ir jābūt tieši graudaugiem.
  • Auzu putra ir labs sākums dienai, jo ir bagāta ar saliktajiem ogļhidrātiem, kurus organisms pārstrādā lēnāk, tāpēc sāta sajūta un enerģija ir ilgam laikam.
  • Tāpat auzu pārslas bagātīgi satur šķiedrvielas jeb balastvielas, kas veicina zarnu darbību, novērš aizcietējumus, kavē cukuru un tauku uzsūkšanos, mazinot holesterīna izgulsnēšanos uz asinsvadu sieniņām.

Saistītie raksti