Gan enerģijai, gan veselībai. Vai tiešām auzu pārslas ir tik vērtīgas?

Jā, ir gan – apstiprina sertificēta uztura speciāliste Gundega Rudzīte-Aņiščenko. Viņa norāda, ka auzu pārslas ir produkts, kas palīdz uzturēt enerģijas līmeni visas dienas garumā kā pieaugušajiem, tā bērniem un der arī cukura diabēta pacientiem, jo “auzu pārslām ir zems glikēmiskais indekss, kas palīdz uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs”. 

Auzu pārslas ierindotas pie tiem top produktiem, kas palīdz gan uzturēt veselību, gan atgūt to.

FOTO: Shutterstock.com

Auzu pārslas ierindotas pie tiem top produktiem, kas palīdz gan uzturēt veselību, gan atgūt to.

Rakstu sēriju "Brokastu spēks visai ģimenei" atbalsta "Herkuless"

Auzu pārslas pieder graudaugu grupai un galvenokārt sastāv no ogļhidrātiem, kas apēdot pārtop par glikozi. Tā savukārt ir enerģijas avots organismam, turklāt daudzu stundu garumā, jo ir tā sauktā vērtīgā glikoze, kas darbojas lēnām, pakāpeniski, nevis kā, piemēram, saldumos esošā, no kuras ātri rodas enerģijas pieplūdums, bet tikpat strauji arī noplok. Un vēl – auzu pārslas ierindotas pie tiem top produktiem, kas palīdz gan uzturēt veselību, gan atgūt to.

 

Ar bezpiedevu jogurtu, kefīru vai paniņām sajauktas auzu pārslas, kam vēl pievienoti kādi augļi, medus vai ogas, būs ne vien gards, bet arī veselīgs un sātīgs dzēriens

 

Ko ārstē?

Regulē cukura un holesterīna līmeni asinīs! Auzu pārslām ir gan zems glikēmiskais indekss, gan arī bagātīgs antioksidantu sastāvs, tāpēc šo produktu īpaši ieteicams iekļaut savā ēdienkartē cukura diabēta pacientiem un arī tad, ja ir paaugstināts holesterīna līmenis asinīs vai tam ir tendence pārsniegt pieļautās normas robežas. Šo darbiņu paveic auzu pārslās esošās šķiedrvielas – beta glikāni. 
Palīdz samazināt ķermeņa svaru! Runājām, ka apēstie ogļhidrāti pārtop glikozē un tad pamazām, daudzu stundu garumā, uzlādē mūsu organismu ar enerģiju un novērš izsalkuma sajūtu. Tātad mēs neapēdam liekas kalorijas, kas var pārvērsties taukaudos. “Diemžēl ļoti daudziem bērniem ir liekais svars, jo viņi pat brokastīs tiek baroti ar saldinātiem jogurtiem, brokastu pārslām, baltmaizi, kas bagātīgi apziesta ar šokolādes krēmu, un citām neveselīgām un brokastīm nepiemērotām lietām, kas, pēc vecāku domām, dos bērnam vajadzīgo enerģiju dienai. Tie ir maldi. Ja tiek ēsti tā sauktie ātrie ogļhidrāti, tie tieši pretēji – visai īsā laikā dod noguruma sajūtu,” stāsta Gundega Rudzīte-Aņiščenko.

 

Auzu pārslās ir gan jods, gan kalcijs. Jods – pasargās no iespējamām vairogdziedzera problēmām, bet kalcijs ļaus mūsu kauliem būt stipriem un veseliem


 

Draugos ar nervu sistēmu! 

Brokastīs apēsta auzu pārslu putra palīdz koncentrēties veicamajiem uzdevumiem, uzlabo atmiņu un ļauj pavadīt dienu harmoniskāk pat stresa situācijās. Kā tas iespējams? Jo auzu pārslas ir izcils B grupas vitamīnu avots, kas tik ļoti nepieciešams normālai nervu sistēmas darbībai.

Reklāma
Reklāma


 

Arī jods un kalcijs! 

Auzu pārslās atrodami abi šie mikroelementi, no kuriem pirmais – jods – pasargās no iespējamām vairogdziedzera problēmām, bet kalcijs, kā zināms, ļaus mūsu kauliem būt stipriem un veseliem.  

 

 

Kā apēst vērtīgāk?

Lai cik augstvērtīgs būtu produkts, to var apēst, negūstot iespējamo labumu savam organismam. Gundega Rudzīte-Aņiščenko atklāj dažus knifiņus, kas palīdzēs iegūt maksimāli lielāku labumu no auzu pārslām.
Pagatavo dzērienu. Parasti bērniem garšo dažādi uz jogurta vai kefīra bāzes gatavoti kokteiļi. Ar bezpiedevu jogurtu, kefīru vai paniņām sajauktas auzu pārslas, kam vēl pievienoti kādi augļi, medus vai ogas, būs ne vien gards, bet arī veselīgs un sātīgs dzēriens. Tas var būt arī vienīgais brokastu vai, piemēram, launaga “ēdiens”.
Labāk bez piedevām! Lai gan dažādie auzu pārslu mušļi ir ieteicamāki nekā šokolādes batoniņi vai citi našķi, tomēr jāatceras, ka to sastāvā ir arī gana daudz lieka cukura. Pagatavo musli vai pievieno auzu putrai tādus augļus un ogas, kādas vēlies. “Tas būs gan gardāk, jo cilvēks jau izvēlas to, kas pašam garšo, gan arī veselīgāk,” norāda uztura speciāliste. 

 

Aplietas vai vārītas? 

“Gan, gan,” teic Gundega Rudzīte-Aņiščenko. Tā kā auzu pārslām nav nepieciešams pārlieku ilgs gatavošanas laiks, tajās esošie vitamīni un citas vērtīgās vielas lielākoties saglabājas. 
Atšķirība starp aplietām un vārītām ir tāda, ka:

  • aplietām auzu pārslām ir nedaudz zemāks glikēmiskais indekss, kas palēnina enerģijas plūsmu – organisms to saņems nedaudz ilgāk, nekā apēdot vārītas auzu pārslas;
  • vārot iespējams iegūt vairāk putras, nekā aplejot. No apmēram 50 gramiem auzu pārslu var uzvārīt ap 300 gramiem putras. Aplejot tos pašus 50 gramus šo graudaugu, sanāks ap 100–150 gramiem gatavās maltītes.