Dienā guļ, naktī spēlējas! Zīdainītim sajucis diennakts ritms

Dažreiz bērnam sajūk diennakts ritmi. Vecāki sūdzas, ka dienas laikā mazulis saldi guļ 3–4 stundas no vietas. Bet, iestājoties naktij, sāk mosties ik pēc pusotras stundas un omulīgā noskaņā grib spēlēties un komunicēt ar vecākiem. “Esmu dzirdējusi stāstus, ka mamma ņem mazo uz rokām un nes uz otru istabu rotaļāties, lai viņš netraucētu gulēt citiem. Bet kāpēc gulēt, ja ir tik interesanti?” retoriski vaicā zīdīšanas konsultante Sandra Lase.
Ja bērns naktī mostas spēlēties, jāminimizē aktivitātes, kas varētu vēl vairāk viņu pamodināt.

FOTO: Shutterstock.com

Ja bērns naktī mostas spēlēties, jāminimizē aktivitātes, kas varētu vēl vairāk viņu pamodināt.

Tāpat kā diennakts režīms neizjūk vienā dienā, arī atgriezt normālo gulēšanas laiku neizdosies uzreiz. Tas var aizņemt aptuveni nedēļu un prasīs vecāku pacietību. Mērķis ir katru dienu pamazām mainīt gulēšanas grafiku. Vienā dienā pavirzīt to uz priekšu var tikai apmēram par trīsdesmit minūtēm, labākajā gadījumā – par stundu. 

 

Ko darīt?

  • dienas miedziņš ir jāpārtrauc, bērnu pamodinot nedaudz agrāk nekā tad, ja viņš mostos pats. Vakara gulētiešanas laikā mazulis, iespējams, jau būs miegains un niķīgāks nekā parasti, toties gulēt aizies mazliet agrāk. 
  • Ja mazajam ir sajucis diennakts ritms, tad ieteikums ir neļaut dienas laikā gulēt ilgāk par divām stundām. Jāmodina mazuli, lai pabarotu vai nomainītu autiņbiksītes. 
  • Dienas laikā nevajag mājās radīt pilnīgu klusumu – jāļauj fonā skanēt ikdienas skaņām. 
  • Ja bērns naktī mostas spēlēties, jāminimizē aktivitātes, kas varētu vēl vairāk viņu pamodināt. Istabā nevajag slēgt gaismu, nevajag darīt neko interesantu – bērns naktī nav jāizklaidē, nav jāpiemērojas viņa ritmam. Var ieslēgt mazu gaismiņu, pielikt pie krūts, pabarot un gulēt. Vēl labāk šo visu darīt tumsā. 
  • Vajadzētu izprast, kas ir konkurējošās vajadzības, kas bērnam liek mosties – gribas ēst? Ir auksti? Bērniņš pačurāja un ir diskomforts? Kura no vajadzībām nav apmierināta, un kā to apmierināt?

 

Reklāma
Reklāma

Vieglākais veids, kā bērnu naktī atkal iemidzināt, ir iedot viņam krūti. Kopā ar pienu mazais saņems arī miega hormonu. “Pastāv uzskats, ka ieradums iemigt pie krūts nav īpaši labs, bērnam esot jāiemācās iemigt pašam. Bet daba to ir paredzējusi kā veidu, kā mazulis iemieg. Īpaši, kamēr zīdainis ir maziņš. Pirmā izpratne par to, kas ir ieradumi un rituāli, bērnam sāk rasties tikai apmēram 8 mēnešu vecumā, kad veidojas ilgtermiņa atmiņa, tāpēc uztraukties par to, ka pirmajos dzīves mēnešos viņš apgūs nepareizus iemigšanas rituālus, nav pamata,”  skaidro Sandra Lase. 


Nevar gan teikt, ka miega rituāliem nav nozīmes. Pavisam mazam zīdainim un viņa mammai šāds rituāls vairāk palīdz noskaņoties nakts miegam. Bet tas nenozīmē, ka bērns naktīs sāks gulēt labāk. 

 

Raksts no žurnāla "Mammām un Tētiem. Zīdainis" rudens numura! Elektroniski lasi to sadaļā MŪSU IZDEVUMI

Saistītie raksti