Krūts vēzis grūtniecības laikā – reti, bet ir!

Arī grūtniecības laikā, jo ļaundabīgs audzējs diemžēl nešķiro, gaida sieviete bērniņu vai ne!

Grūtniecības laikā, neskatoties uz straujajām fizioloģiskajām izmaiņām krūtīs, regulāra to pašpārbaude ir pamats, ko sieviete var veikt savas veselības labā.

FOTO: Shutterstock.com

Grūtniecības laikā, neskatoties uz straujajām fizioloģiskajām izmaiņām krūtīs, regulāra to pašpārbaude ir pamats, ko sieviete var veikt savas veselības labā.

Vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv piedāvā rakstu sēriju "Krūts vēzis", tās izveidi atbalsta TENA Latvija

 

Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs Asoc.prof. Jānis Eglītis un viņa kolēģe Krista Arcimoviča norāda – krūts vēzis sievietēm darbspējīgā vecumā joprojām ir viens no galvenajiem nāves iemesliem visā pasaulē. “Tamdēļ mēs aicinām sievietes vecumā no 50 – 69 gadiem veikt krūts vēža mammogrāfijas skrīningu katru otro gadu, no 40 – 50 gadu vecumam tas būtu jādara reizi divos vai trīs gados, bet no 30 – 40 gadu vecumam iesakām veikt ultraskaņas krūts izmeklējumu reizi gadā. Tas mums dod iespēju slimību atklāt agrīni un sasniegt labākus ārstēšanas rezultātus,” saka profesors. Un abi speciālisti arī uzsver krūšu pašpārbaudes nozīmīgumu, tostarp gaidot bērniņu un arī zīdot viņu – šajā periodā atklāts audzējs arī tiek dēvēts par grūtniecības laikā iegūtu. Lai arī gadījumi ir reti (pēc pasaules statistikas datiem – viens gadījums uz 3000 grūtniecībām), tomēr ir un tas biežāk skar sievietes pēc 35 gadu vecuma. Turklāt, kā norāda abi speciālisti, grūtniecības laikā iegūts audzējs visbiežāk ir agresīvs, tiek atklāts lokāli izplatītās stadijās un līdz ar to sliktāku prognozi.

 

Krūts vēzis sievietēm darbspējīgā vecumā joprojām ir viens no galvenajiem nāves iemesliem visā pasaulē.

 

Kā pazīt?

Visbiežāk ļaundabīgs veidojums krūtī ir ciets, lielākoties nesāpīgs, nekustīgs un tam ir tendence visu laiku palielināties izmēros. 


Krista Arcimoviča norāda – grūtniecības laikā sievietēm notiek izmaiņas krūts dziedzeros, tie palielinās apjomā, krūtis kļūst jutīgas un tas apgrūtina iespēju agrīni sievietei pašai sajust veidojumu, kā dēļ visbiežāk audzēji tiek atklāti jau lokāli izplatītās stadijās. Un tomēr, regulāri veicot krūšu pašpārbaudi mājās un arī dodoties uz ieteiktajiem izmeklējumiem, sieviete var pasargāt sevi. “Ļoti svarīgi ka tad, ja sieviete grūtniecības vai bērniņa zīdīšanas laikā sajūt kādu jaunu veidojumu krūtī, viņa dodas pie speciālista. Protams, grūtniecības un zīdīšanas laikā krūtīs sataustīta veidojuma gadījumā nevajadzētu celt paniku, jo fizioloģisku norišu dēļ galvenokārt tās būs labdabīgas izmaiņas! Taču katrs veidojums prasa rūpīgu izmeklēšanu pieredzējušu speciālistu rokās,” uzsver Krista Arcimoviča un piebilst, ka audzējs atsevišķos izmeklējumos var pat imitēt labdabīgu veidojumu, tāpēc nozīmīgs ir radiologa slēdziens par to, ir vai nav vajadzīga biopsija. “Lai tiktu pierādītas vai gluži pretēji – noņemtas bažas par iespējamu ļaundabīgu veidojumu,” saka speciāliste un uzsver – biopsija ultrasonogrāfijas kontrolē ir droša metode grūtniecības laikā. 

 

Krūts ļaundabīgs audzējs ir tāds, kas diagnosticēts grūtniecības laikā vai gada laikā pēc dzemdībām.

 

Kā sevi pasargāt?

Reklāma
Reklāma

Protams, vēzis neklauvē pie durvīm un nejautā, vai drīkst ienākt sievietes dzīvē. Tas vienkārši notiek un iemesls – kāpēc – parasti nav zināms. Profesors Jānis Eglītis teic, ka liela loma ir sievietes vecumam: “Tagad modē ir dzemdēt ap 40, kad izveidota karjera un tā tālāk, taču pirmās dzemdības šādā vecumā ir nozīmīgs riska faktors saslimstībai ar krūts vēzi. Daba radījusi, lai mēs bērnus radītu jaunībā, un grūtniecība pēc 40 no onkoloģijas viedokļa nav atbalstāma. Īpaši, ja grūtniecība ir stimulēta un sieviete saņēmusi lielas hormonu devas.” 


Krista Arcimoviča apstiprina profesora pausto, sakot, ka krūts vēža attīstību ietekmē daudz dažādi faktori un grūtniecība pieder pie viena no tiem: “Interesanti, ka tieši agrīns vecums pirmajām dzemdībām – 22 gadi – saistīts ar vienu no nozīmīgākajiem krūts vēža riska samazināšanas faktoriem un arī katra nākamā grūtniecība samazina risku saslimt ar krūts ļaundabīgu audzēju. Savukārt grūtniecība, īpaši pirmā, pēc 35 gadu vecuma pretēji – paaugstina risku saslimt ar krūts vēzi.”


Speciāliste iesaka – ja sieviete plāno grūtniecību un viņai ir zināmi veidojumi krūtīs, īpaši pēc 35 gadu vecuma, ir lietderīgi veikt visus radioloģiskos izmeklējumus krūts dziedzeriem vēl pirms gaidību laika. Savukārt jau grūtniecības laikā, neskatoties uz straujajām fizioloģiskajām izmaiņām krūtīs, regulāra to pašpārbaude ir pamats, ko sieviete var veikt savas veselības labā. 


“Tāpat grūtniecības laikā vismaz vienu reizi vajadzētu veikt ultrasonogrāfiju krūtīm. Tas ir nekaitīgs izmeklējums, un, ja speciālists redz kaut vai labdabīgus veidojumus, tad šo izmeklējumu vajadzētu veikt atkārtoti, lai kontrolētu situāciju,” saka Jānis Eglītis. 

 

Grūtniecības laikā vismaz vienu reizi vajadzētu veikt ultrasonogrāfiju krūtīm.


Turklāt ultrasonogrāfijas laikā, ja nepieciešams, pieredzējis radiologs var paņemt arī biopsiju no veidojuma. Abi speciālisti arī uzsver, ka tad, ja topošajai māmiņai papildu jāveic mammogrāfija, no tā nav jābaidās, jo pēc Pasaules literatūras datiem tas tiek uzskatīts par drošu izmeklējumu gan grūtniecei, gan gaidāmajam bērniņam, jo starojums ir niecīgs. 

 

Mazliet par ārstēšanu

Krista Arcimoviča teic, ka grūtniecības laikā iegūta krūts ļaundabīga audzēja ārstēšanu pēc iespējas pietuvina oficiālajām krūts vēža ārstēšanas vadlīnijām. “Atkarībā no trimestra, ir zināmi ierobežojumi, kādai ārstēšanas metodei dot priekšroku, taču to noteikti lemj multidisciplinārs ārstu konsilijs. Ķīmijterapija var tikt nozīmēta arī grūtniecības laikā,” atklāj speciāliste un piebilst, ka pat tik sarežģītā situācijā kā ļaundabīga slimība grūtniecības vai zīdīšanas laikā ir jāapbruņojas ar pacietību un drosmi un jāārstējas pēc speciālistu rekomendācijām.

 

Reklāmas informācija

Tena Noir


Jaunie TENA Silhouette Noir ieliktnīši un paketes melnā krāsā! Noģērbies droši un valkā savu iemīļoto tumšo apakšveļu.

Saistītie raksti