Kas jāzina par "Covidpass" - elektronisko anketu, kas no šodienas jāaizpilda katram, kurš ieceļo Latvijā

No 12.oktobra visiem, kas ieceļo Latvijā gan ar privāto transportlīdzekli, gan izmantojot pasažieru pārvadātāju pakalpojumus, ir jāaizpilda elektroniskā anketa vietnē covidpass.lv.

 

FOTO: Shutterstock.com

Personām, kas iebrauca Latvijas Republikā līdz 11. oktobra plkst. 23.59, vēl bija jāaizpilda papīra anketas, savukārt no 12. oktobra plkst. 00.00 visām Latvijas Republikā ieceļojošām personām obligāti ir jāaizpilda elektroniskā anketa tīmekļvietnē Covidpass.lv.

Apliecinājuma aizpildīšana ir obligāta visiem ieceļotājiem, un tas ir jāveic ne agrāk kā 48 stundas pirms Latvijas Republikas robežas šķērsošanas. 


Kas jānorāda apliecinājuma anketā?

  • Vārds, uzvārds
  • Personas kods vai ceļošanas dokumenta (pases vai ID kartes) numurs
  • Kontakttālrunis un e-pasta adrese
  • Faktiskā adrese, kurā persona būs sasniedzama
  • Valstis, kurās persona ir uzturējusies pēdējo 14 dienu laikā pirms ierašanās Latvijas Republikā
  • Cita uzraugošajām institūcijām nepieciešama informācija
     

Kā aizpildīt anketu par ģimeni?
Katrai pilngadīgai personai apliecinājums ir jāaizpilda atsevišķi, nepilngadīgām personām apliecinājumu aizpilda vecāki vai likumīgie aizbildņi. 
Pēc apliecinājuma anketas aizpildīšanas ieceļotājs ekrānā un e-pastā saņems personificētu QR kodu, kas apliecinās datu iesniegšanu. Kods ir nepieciešams, lai pārvadātāji, Veselības inspekcija, Valsts policija, pašvaldības policija un robežsargi varētu pārliecināties par noteikto ierobežojumu ievērošanu. Valsts robežsardze un Slimību profilakses un kontroles centrs pēc nepieciešamības varēs piekļūt personas datiem. 

Ja gadījumā QR kods tiks nozaudēts, mājaslapā ir izveidota funkcija “saņemt QR kodu” atkārtoti, ievadot e-pasta adresi. Ja anketa aizpildīta kļūdaini, apliecinājumu var aizpildīt vēlreiz.

Reklāma
Reklāma

Personas dati tiks uzglabāti 30 dienas ar mērķi saņemto informāciju izmantot epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai un kontaktpersonu izsekojamībai. Pēc 30 dienām personas dati tiks automātiski dzēsti.

Covidpass.lv jāreģistrējas arī gadījumā, ja Latviju šķērso tranzītā. Iebraucot Latvijā, katru reizi jāreģistrējas arī transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzējiem.


Izņēmums atsevišķiem pierobežas iedzīvotājiem
Savukārt Latvijas pierobežas iedzīvotājiem, kas mācās, strādā, vai saņem medicīniskos pakalpojumus Lietuvā vai Igaunijā, kā arī Valkas novadā un Valgas pagastā deklarētiem iedzīvotājiem, kuri ikdienā šķērso Latvijas sauszemes robežu ar Igauniju, jāaizpilda elektroniskā apliecinājuma anketa reizi 30 dienās.

Šobrīd par apliecinājuma neaizpildīšanu ir paredzēta atbildība ar naudas sodu līdz 2000 EUR.