Vai ģimenes izvēlas latviskās krustabas tāpēc, ka tas ir vienkāršāk nekā iet baznīcas kursos

Ticu kaut kam augstākam, bet ne baznīcai. Bērnam vajadzīgi krustvecāki. Šie ir jautājumi, ar kuriem nereti saskaras jaunie vecāki, domājot par sava bērna kristīšanu. Vai izvēlēties krustabas tiešām ir vienkāršāk, Mammamuntetiem.lv stāsta ģimenes kopas “Trīs gaisi” vadītāja Lība Kapuste.

Vai izvēlēties krustabas tiešām ir vienkāršāk?

FOTO: Shutterstock.com

Vai izvēlēties krustabas tiešām ir vienkāršāk?

“Nekad neesmu par krustabām saņēmusi tādu komentāru – šis bija vienkārši. Protams, ka citreiz ir viedokļi par to, ka cilvēki nevēlas iet baznīcas mācībās vai svētdienas skolās, tāpēc kristīt bērnu baznīcā neizvēlas. Manuprāt, tas ir dabiski un pareizi, ka cilvēki, kam neinteresē reliģija, nedodas piespiedu kārtā uz mācībām. Tādā veidā arī baznīcās veidojas jēgpilnāka auditorija un pie viņiem nenonāk ļaudis, kas ķeksīša pēc grib kaut ko izdarīt.

 

Jāņem vērā, ka arī krustabu rituālam ir jāgatavojas, lai svētki noritētu ģimenes atmosfērā, viņu enerģētikā, viņu nodomā. Ģimenei pirms svētkiem daudz kas ir jāpārdomā un jāsarūpē nepieciešamie atribūti un simboli. Mēs, protams, sniedzam padomu un izpalīdzam, ja vajadzīgs. Esmu novērojusi, ka  vecāki un krustvecāki, arī vecvecāki ir piedomājuši, piestrādājuši un čakli darbojušies, lai veiktu visus sagatavošanās darbus krustabu rituālam. Visiem savi pienākumi. Visa dzimta pirms rituāla kopā tam sagatavojas. Iespējams, tikai sākumā tā šķiet, ka pie krustabām nekas daudz nebūs jādara un tas būs vienkāršāk. 

 

Reklāma
Reklāma

 

Tomēr tas nav liels slogs ģimenei, ja ir patiesa vēlme pēc šiem godiem. Mums ir brīva pieeja krustabu atmosfērai. Tās vienmēr būs tādas, kāda ir pati ģimene. Citās ir daudz bērnu un plaša dzimta, bet citās krustabās piedalās tikai bērns, vecāki un krustvecāki. Manuprāt, viss, kas cilvēkam nāks dabiski un no tīras gribas, tas viņam būs vienkārši. Lai kas būtu jādara un jāgatavojas, tas izdosies. Tā kā es ieteiktu sekot savam sajūtām, un izvēle par labu krustabām vai kristībām atnāks pati,” teic L. Kapuste.