Smagā stāvoklī slimnīcā Latvijā ar Covid-19 slimi arī četrdesmitgadnieki

Nav tā, ka reanimācijā ar Covid-19 šobrīd smagā stāvoklī atrastos tikai gados vecie pacienti, tur cīnīties par savu dzīvību nonāk arī četrdesmitgadīgi slimnieki, Latvijas Televīzijai atklāja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" Covid-19 pacientu nodaļas vadītāja Ilze Bērziņa.

FOTO: Shutterstock.com

Bērziņa norāda, ka šī slimība ir nopietna, un aicina cilvēkus atvērt acis, redzēt īstenību un nedarīt nevajadzīgas aktivitātes, kas var sekmēt infekcijas izplatību sabiedrībā. 

Mediķe arī mudina cilvēkus nerīkot nevajadzīgas ballītes un ievērot distancēšanos kā personīgajā dzīvē, tā sabiedriskās vietās. Viņa piedāvā interesantu salīdzinājumu: "Savā laikā mums bija buberti, ko taisa no jēlām olām. Saēdās paši, aiznesa pacienāt uz frizētavu, kaimiņus uzcienāja, un visiem salmenoloze. Te ir kaut kas līdzīgs." Ārste novērojusi, ka cilvēki kļuvuši "atbrīvotāki" arī veikalos, kur vairs tik ļoti neievēro distanci. 

Tas nav sprints, tas būs milzīgs maratons, kā bija 1918. gadā, kad bija spāņu gripa, kas turpinājās līdz 1922. gada beigām. Tad pasaule pirmo reizi sāka valkāt maskas, jo bija nokausēta, norāda Bērziņa. 

Ko nozīmē "smaga slimības gaita"?
Katru dienu paziņojot rezultātus par slimniekiem stacionārā, tiek lietots termins "smaga slimības gaita". 

Reklāma
Reklāma

"Smaga slimības gaita nozīmē, ka pacientam ir traucētas daudzas vai visas dzīvībai svarīgās orgānu sistēmas, piemēram, elpošanas, sirds-asinsvadu, gremošanas un citas. Progresējot slimības simptomiem – gan Covid-19, gan blakusslimību simptomiem –, veidojas orgānu vai sistēmu nepietiekamība, kas prasa intensīvās terapijas palīdzību," portālam Jauns.lv skaidroja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) preses sekretāre Ilga Namniece.

Namniece arī norādīja, ka daļai pacientu, kuru stāvoklis aprakstīts kā "smaga slimības gaita", ir nepieciešama mehāniskā plaušu ventilācija un viņi atrodas medicīniskā komā.

"RAKUS 13 pacientiem ar apstiprinātu diagnozi "U07.1 2019-nCoV akūta respiratoriska slimība" tika veikta mākslīgā plaušu ventilācija. Četri no tiem tika izrakstīti, deviņi nomira," informēja Namniece.

RAKUS pārstāve atklāja, ka smaga slimības gaita līdz 7. oktobrim ir bijusi 26 stacionāros ievietotajiem Covid-19 pacientiem. 11 no tiem izrakstīti, 10 miruši, bet pieci šobrīd joprojām atrodas stacionārā.