Stādi podos vai kailsakņu stādi – ko labāk izvēlēties savam dārzam

Rudens ir stādīšanai piemērots laiks un audzētavas piedāvā dažnedažādus augus un stādu veidus. Bet ko labāk izvēlēties savam dārzam – stādus podiņos vai kailsakņu stādus? Izvēli komentē stādaudzētavas Blīdene Mārupes filiāles stādu konsultante, dārzkopības speciāliste Gita Zandare.

Stādi podos būs dārgāki par kailsakņu stādiem, tomēr tam ir savs pamatojums.

FOTO: Shutterstock.com

Stādi podos būs dārgāki par kailsakņu stādiem, tomēr tam ir savs pamatojums.

Tas, kas ir redzams uzreiz – stādi podos būs dārgāki par kailsakņu stādiem, tomēr tam ir savs pamatojums. Ja ir vajadzība pēc dažiem kociņiem, tad naudas starpība nebūs tik liela, taču, ja ir plānots stādīt lielāku augļu dārzu, tad ir rūpīgi jāapdomā, vai labāk neizvēlēties kailsakņu stādus. Noteikti nebūs tā, ka kailsakņu stādi būs ar ļoti lielu risku neizdzīvot, taču ir atsevišķas nianses, kas jāņem vērā, tos izvēloties.

 

Stādi podos

Šie stādi noteikti būs izturīgāki – tiem ir blīva sakņu sistēma, stādam būs lapas, atsevišķos gadījumos šiem stādiem jau rudenī var būt pa kādam auglītim. Podiņstādi arī mēdz ātrāk ražot nekā kailsakņu stādi un pavasarī tie ātrāk modīsies un zaļos. Šī parasti ir droša izvēle, un podiņu stādi ir piemēroti gadījumos, kad jāsastāda neliels dārzs, vai ir vēlme papildināt jau esošo dārzu ar kādu īpašu kociņu.

Reklāma
Reklāma

 

Kailsakņu stādi

Tie ir stādi, kurus var iegādāties bez podiņa un tie ir īsi pirms iegādāšanās izrakti no zemes. Parasti tie ir bezlapu stāvoklī, bieži tiem ir tikai viena stiba. Šo stādu stādīšanai ir jāpievērš īpaša uzmanība – pēc iegādāšanās tie ir steidzīgi jāiestāda, lai to saknes neiekalst! Pirms stādīšanas ir svarīgi sakņu daļu izmērcēt vismaz ūdenī, taču tam būtu lietderīgi pievienot kādu no mikro bio efekta līdzekļiem, piemēram, trihodermīnu, lai neveidotos kaitīgās sēnes. Mērcēšanai var izmantot arī kādu apsakņotāju – piemēram, “Regreener”, kas būs kā antistresa līdzeklis un veicinās sakņu attīstību, kā arī palīdzēs saknēm nostiprināties. Pēc izrakšanas jebkurš kociņš ir satraumēts, tāpēc, lai pavasarī tas aktīvi augtu, stādam vajag iedot stimulu.
Jāatceras, ka kailsakņu stādi nebūs tik stabili kā podiņstādi, tie mēdz pavasarī iekalst un, iespējams, ka pavasarī karstajā laikā tie būs intensīvāk jālaista. Tāpēc, izvēloties stādīšanas vietu, ir jāizvērtē, vai būs iespējams šos stādus ērti aplaistīt arī pavasarī.
Pavasaris šiem stādiem būs pārbaudes laiks, tāpēc ir tik svarīgi tos pareizi iestādīt! Rudenī no kailsakņu stādiem nebūtu ieteicams stādīt kauleņstādus – ķiršus, plūmes – tiem piemērotāks stādīšanas laiks būs pavasaris. Rudenī, kad grunstūdeņi ceļas uz augšu, kauliņstādu saknēm tas kaitē, īpaši, ja tas ir kailsakņu stāds.
Kailsakņu stādi būs lētāki, tāpēc, ja ir plānots stādīt lielu augļu dārzu, tas var būt izdevīgāk.