Pie nekontrolētas vīrusa izplatības būs jānosaka stingrāki pulcēšanās ierobežojumi

Pie nekontrolētas vīrusa izplatības būs jānosaka stingrāki pulcēšanās ierobežojumi, tomēr tie nebūs tādi kā pavasarī, pavēstīja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

 

 

FOTO: Shutterstock.com

"Nevar izslēgt, ka situācijā, ja novērosim vīrusa nekontrolētu izplatību visā valstī un strauji palielināsies pacientu skaits slimnīcās, būs nepieciešams ieviest jaunus, stingrākus pulcēšanās ierobežojumus," skaidro infektologs, Uga Dumpis, piebilstot, ka ierobežojumi gan noteikti nebūs tādi, kādi tie bija pavasarī, jo tagad ir daudz labāka izpratne par to, kā izplatās vīruss.

Vaicāts par atšķirībām Covid-19 ārstēšanas metodēs salīdzinājumā ar pavasari, Dumpis norādīja, ka nekas būtisks nav mainījies. Tomēr pasaulē kopumā esot uzlabojušies Covid-19 pacientu ārstēšanas rezultāti intensīvās terapijas nodaļās.

Pēc infektologa paustā, Latvijā ļoti ierobežotos daudzumos ir pieejams pretvīrusa medikaments "Remdesivir", bet tā efektivitāte pētījumos nav izrādījusies līdz galam pārliecinoša.

"Ir zināms, kurā brīdi jāpielieto pretiekaisuma līdzekļi kortikosteroīdi, un ir labāka izpratne par pretasinsreces līdzekļu, skābekļa un plaušu mākslīgās ventilācijas pielietošanu," klāstīja eksperts. Vēl viena viņa iezīmētā atšķirība ir pieejamo individuālās aizsardzības līdzekļu daudzums, kas patlaban ir pietiekams, lai gan vēl pavasarī to ievērojami trūka.

Pēc infektologa paustā, Latvijā ļoti ierobežotos daudzumos ir pieejams pretvīrusa medikaments "Remdesivir", bet tā efektivitāte pētījumos nav izrādījusies līdz galam pārliecinoša.

Reklāma
Reklāma

Tāpat Dumpis komentēja, ka pašreizējā taktika Covid-19 ierobežošanai joprojām ir balstīta uz uzliesmojumu savlaicīgu atklāšanu, plašu testēšanu un kontaktu meklēšanu. Tā līdz šim esot devusi labu efektu. Tomēr, pēc infektologa paustā, noteikti jārēķinās, ka būs īslaicīgi lokāli ierobežojumi slimības uzliesmojuma gadījumā.

Izrietot no viņa sacītā, svarīgi tagad ir nevis jauni ierobežojumi, bet gan ievērot jau esošos noteikumus pēc būtības. Tas attiecās gan uz izklaidi, gan uz darbu, gan uz tikšanos ar draugiem un radiniekiem. Īpaša uzmanība jāpievērš distancēšanās un piesardzības pasākumiem telpās. Tagad mēs zinām, ka telpās inficēties ir daudz lielāks risks kā ārpus tām.

Jau ziņots, ka veselības ministre Ilze Viņķele (AP) LTV stāstīja, ka jaunā taktika cīņā ar Covid-19 Latvijā ir lokāli ierobežojumi jeb atbildības.

Viņķele vērtēja, ka pašreizējie Covid-19 pieauguma rādītāji Latvijā izskatās dramatiski, bet esot jāņem vērā, ka šis pieaugums ir no zema saslimstības līmeņa. Pēc ministres vārdiem, "panikai nav pamata", tomēr arī nevajadzētu atslābt