Covid-19 vakcīnas varētu parādīties gada beigās, bet tās, visticamāk, piegādās nākamgad

Covid-19 vakcīna, visticamāk, parādīsies gada beigās, tomēr tas nenozīmē, ka cilvēkus uzreiz varēs vakcinēt atbilstoši valsts primārajām vajadzībām, trešdien žurnālistiem prognozēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

FOTO: Shutterstock.com

Pabeigta vakcīna varētu tikt piegādāta nākamā gada sākumā, piebilda epidemiologs.

Pēc viņa paustā, Eiropas Savienības (ES) valstu vidū valda zināma vienprātība, ka "mums vajadzētu nodrošinās kritisko valsts funkciju veikšanu, piešķirot vakcīnas tiem pārstāvjiem, kas ir iesaistīti šajās funkcijās, ieskaitot medicīnas darbiniekus, kā arī tos cilvēkus, kuriem saslimšana ar Covid-19 varētu izraisīt nopietnas veselības problēmas".

Pēc pašreizējām aplēsēm, kas saistītas ar ES vasarā izvirzīto vakcīnu iepirkumu, plānots saražot divus miljardus devu, kas, kā norādīja epidemiologs, nozīmētu, ka tikai nākamajā septembrī būtu iespējams vakcinēt plānoto cilvēku apmēru, kas ietver arī riska grupas.

Pereovščikovs skaidroja, ka ES tika nolemts noslēgt priekšapmaksas līgumu, ar kopumā ar deviņiem ražotājiem. Trīs no tiem ir gandrīz pabeiguši klīnisko pētījumu fāzi, bet viens no tiem ir uzsācis reģistrācijas procesu.

Reklāma
Reklāma

Starp šiem deviņiem ražotājiem kopumā ir pieci atšķirīgi vakcīnu tipi. "Principā tie ir dažādi veidi, bet tehnoloģijas ir aprobētas, kas ļauj paātrināt šo procesu," skaidroja epidemiologs, piebilstot, ka iespēja iegādāties vakcīnas ES robežās visiem būs vienāda, noslēdzot papildu līgumus.

Epidemiologs atzīmēja, ka nosacīti ir apstiprinātas trīs vakcīnas: divas - Ķīnā, un viena - Krievijā, bet ar lieliem nosacījumiem.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija iepriekš pavēstīja, ka Latvijā plānots vakcinēt aptuveni 800 000 iedzīvotāju.