Medicīniskās apaugļošanas procedūras Covid – 19 laikā nav jāpārtrauc

Bērni ir dzimuši un saviem vecākiem pieteikušies dažādos laika un sociāli ekonomiskajos apstākļos. Ir ģimenes, kuras dažādu iemeslu dēļ neatliek medicīnisko apaugļošanu arī koronavīrusa pandēmijas laikā. 

FOTO: Shutterstock.com

Sievietes, kuras ir reproduktīvajā vecumā un vēlas mazuli, visbiežāk neatliek grūtniecības plānošanu. Medicīnisko apaugļošanu neatliek arī sievietes, kuras ilgi gaidījušas rindā uz valsts apmaksātu procedūru. 


Nav pierādīts, ka COVID-19 infekcija paaugstinātu spontānu abortu vai grūtniecības pārtraukšanos agrīnā laikā vai otrajā trimestrī. Kā arī risks jaundzimušajam inficēties no mātes ar jauno koronavīrusu ir zems, stāsta Klīnikas EGV vadītāja, ginekoloģe reproduktoloģe dr. Zane Vītiņa. Medicīniskās apaugļošanas laikā un grūtniecības pirmajā trimestrī ārste iesaka ievērot piesardzību, kā arī epidemologu izstrādātos noteikumus. Amerikas reproduktologu asociācija iesaka pacientiem iespēju robežās pašizolēties medicīniskās apaugļošanas veikšanas laikā un grūtniecības pirmajā trimestī. 

 

Nav pārliecinošu pierādījumu par COVID – 19 infekcijas negatīvo ietekmi uz grūtniecības norisi. Tomēr pētījumos iesaistīts salīdzinoši neliels respondentu skaits, jo saistībā ar jauno koronavīrusu vēl ir daudz nezināmā. 

 

Reklāma
Reklāma


Eiropas Cilvēku reproduktoloģijas un embrioloģijas (ESHRE) asociācijas rīcībā nav pārliecinošu pierādījumu par COVID – 19 infekcijas negatīvo ietekmi uz grūtniecības norisi. Tomēr pētījumos iesaistīts salīdzinoši neliels respondentu skaits, jo saistībā ar jauno koronavīrusu vēl ir daudz nezināmā. Reproduktologu pētījumi liecina, ka grūtnieces, kuras sasirgušas ar COVID-19, visbiežāk neslimo smagāk kā citi vidēja vecuma cilvēki. Lielākā riska grupā ir topošās māmiņas, kurām ir liekais svars, hroniskas blakus saslimšanas un sievietes, kuras ir vecākas par 35 gadiem. Tomēr topošajām, kuras inficētas ar COVID-19, ir augstāks risks nonākt intensīvās terapijas nodaļā, kur pievieno pie mākslīgās plaušu ventilācijas. Tas tādēļ, ka grūtniecības laikā sievietes imunitāte pazeminās.

Dr. Zane Vītiņa stāsta, ka šobrīd medicīniskās apaugļošanas klīnikā kvalitātes standarti tiek ievēroti augstākajā līmenī. COVID-19 infekcijas izplatības pirmajā posmā šī gada pavasarī Klīnika EGV ieviesa rekomendētos PVO (Pasaules veselības organizācijas) un ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) infekcijas ierobežošanas drošības pasākumus. Proti, pirms katras ārsta vizītes pacienti aizpilda anketu par iespējamo saskari ar inficētu personu, ceļošanu ārpus valsts vai raksturīgiem slimības simptomiem. Pirms plānotām manipulācijām (olnīcu punkcijas vai embriotransfēra) tiek veikts COVID-19 ierosinātāja apstiprinošais tests. “Noteikumi var šķist stingri, bet klīnikā strādājam ar cilvēku dzimumšūnām un embrijiem, uz kuriem jaunā koronovīrusa ietekme vēl nav izpētīta, “ uzsver ginekoloģe reproduktoloģe dr. Zane Vītiņa.