Skaistās ģipsenes jeb plīvurpuķes atkal ir modē: ko ņemt vērā, ja vēlies to savā dārzā

Agrāk iecienītas griezto ziedu pušķos, pēc tam uz kādu laiku piemirstas, tagad ģipsenes jeb plīvurpuķes atkal ir modē, šoreiz – kā skaista dārza rota.

 

Ģipsenes nosaukums cēlies, pateicoties tam, ka savvaļā tā aug vietās, kur augsne satur kaļķi un ģipsi.

FOTO: Shutterstock.com

Ģipsenes nosaukums cēlies, pateicoties tam, ka savvaļā tā aug vietās, kur augsne satur kaļķi un ģipsi.

Mūsdienās ģipsenes ir gan daudzgadīgas, gan viengadīgas, baltas, rozā, dzeltenīgas, ar vienkāršiem vai pildītiem ziediem. Dažas ir tikai 15 cm augstas, bet citas labos apstākļos var izaugt par varenu krūmu ar 1,5 m gariem zariem.

Ģipsenes nosaukums cēlies, pateicoties tam, ka savvaļā tā aug vietās, kur augsne satur kaļķi un ģipsi.

Ģipsene ir pieticīga puķe – tā jālaista tikai ļoti sausā un tveicīgā laikā, jāmēslo 3 reizes gadā ar komplekso mēslojumu. Toties zied ļoti ilgi – no jūnija līdz pat oktobrim.

Smalkiem ziediem ziedošajai puķei patiks augt saulainā vietā, barības vielām bagātīgā, labi drenētā augsnē. Ģipsene labāk pacieš ilgstošu sausumu nekā mitrumu, tāpēc nestādi to vietā, kur tās saknes ilgstoši mirks ūdenī.


Izaicinājums izaudzēt no sēkliņas
Ģipsenes sēj martā, aprīlī, un, lai tās izdīgtu, ir jānodrošina vismaz +20 °C temperatūra. Sēkliņas dīgst ātri – pēc 5 dienām jau parādīsies pirmie asniņi. Pēc 3–4 nedēļām, kad stādiņi paaugušies, izpiķē tos podiņos un vari pārvietot uz vietu, kur ir nedaudz vēsāks. Pats sarežģītākais ir nodrošināt vajadzīgo mitrumu – zemei, kur aug ģipsenes stādiņš, vienmēr jābūt viegli mitrai, pārāk slapjā augsnē sēklas un stādi sapūs, bet pārlieku sausā viss sakaltīs. Stādus dobē izstādi tikai pēc pavasara salnām.

Reklāma
Reklāma


Viengadīgā ģipsene
Lai arī pieredzējuši puķkopji iesaka vieglāko veidu – ģipseni stādīt no jau iepriekš paša izaudzēta vai nopirkta stāda, viengadīgās ģipsenes ir iespējams izaudzēt arī no sēkliņām, kas uzreiz iesētas dobē. Sēj aprīlī, maijā, pēc aptuveni 20 dienām ģipsenēm būtu jāsadīgst. Izretini, kad tās paaugušās, – viens stādiņš no otra aptuveni 20 cm attālumā. Dobē sētās ģipsenes krāšņi ziedēs no vasaras vidus līdz pat vēlam rudenim. Viengadīgās ģipsenes vari sēt un stādīt ne tikai puķu dobē, tās lieliski izskatās un aug arī puķpodos, iekaramajos podos un balkona puķu kastēs.


Daudzgadīgā ģipsene
Daudzgadīgā ģipsene necieš pārstādīšanu un dalīšanu, tāpēc stādot atvēli tai pietiekami daudz vietas un stādi to vismaz 80 cm attālu no citiem augiem. Vietai jābūt saulainai, bet augsnei jāsatur kaļķis (pH 6,3–7). Pirms stādīšanas dobē iestrādā komplekso mēslojumu vai humusu. Stādi to sekli, lai sakņu kakls ir līdz ar augsnes virskārtu, pēc iestādīšanas bagātīgi laisti. Kad paaugusies, ierīko balstus, lai ziedošie pat 1,5 m garie zari neguļ uz zemes. Rudenī zarus apgriez un saknes pārsedz ar mulču vai egļu zariem.


Interesanti
● Ziedu valodā ar ģipseni apzīmē mūžīgu un nemirstīgu mīlestību, tieši tāpēc šos ziedus dāvina sievietēm pēc bērniņa dzimšanas un liek līgavu pušķos.