Ūdens un elektrība – nāvējošs duets. Neaizmirsti par elektrodrošību virtuvē

Lai gan vasara jau pateikusi ardievas, piedzīvojumi virtuvē nebeidzas ar pēdējā kabača iemarinēšanu modernā salātu receptē. Taču, lai telpu sildītu tikko ceptas ābolmaizes smarža, nevis degušu vadu smārds, svarīgi ievērot vairākus elektrodrošības principus.

Nereti par elektronedrošāko telpu mājoklī ūdens tuvuma dēļ tiek uzskatīta vannas istaba – ar fēnu vai matu taisnotāju izmantošanu jābūt ļoti piesardzīgam. Tomēr arī virtuve šajā ziņā min uz papēžiem.

FOTO: Shutterstock.com

Nereti par elektronedrošāko telpu mājoklī ūdens tuvuma dēļ tiek uzskatīta vannas istaba – ar fēnu vai matu taisnotāju izmantošanu jābūt ļoti piesardzīgam. Tomēr arī virtuve šajā ziņā min uz papēžiem.

Diemžēl šogad Latvijas iedzīvotāju elektroietaisēs konstatētas jau 59 elektrotraumas, tajā skaitā 17 gadījumos cietuši bērni. 10 gadījumos nelaime beigusies letāli. Kas jāzina, lai aktivitātes virtuvē būtu drošas un neradītu elektrobīstamas situācijas?

Ar padomiem dalās AS “Sadales tīkls” speciālisti.  


Ūdens un elektrība – nāvējošs duets
Nereti par elektronedrošāko telpu mājoklī ūdens tuvuma dēļ tiek uzskatīta vannas istaba – ar fēnu vai matu taisnotāju izmantošanu jābūt ļoti piesardzīgam. Tomēr arī virtuve šajā ziņā min uz papēžiem. Šeit darbošanās notiek lielā steigā – sagriežam sīpolu, nomazgājam rokas un teju uzreiz ar mitriem pirkstiem steidzam ieslēgt blenderi vai citu elektroierīci. Šāda veida neuzmanība var beigties traģiski – īpaši, ja elektroietaise vai vada izolācija ir bojāta. Pirms ieslēgt kādu virtuves ierīci, kārtīgi noslauki rokas un pārliecinies, ka tā atrodas sausā vietā. 

 

Pirms ieslēgt kādu virtuves ierīci, kārtīgi noslauki rokas un pārliecinies, ka tā atrodas sausā vietā. 

 


Savaldi uguns un ūdens stihijas
Virtuvi dēvē par mājokļa sirdi. Aktīvas saimnieces virtuvē parasti atrodams viss vajadzīgais – arī tad, ja telpa ir neliela un brīvas vietas ir maz. Rezultātā vietas trūkst arī ikdienā izmantotajām elektroierīcēm, tādēļ tās tiek novietotas nepārdomāti. Tējkanna gozējas blakus izlietnei, kafijas automāts pie gāzes plīts un virtuves kombains uz mikroviļņu krāsns. Šādas šķietami nenozīmīgas kļūdas ļoti ātri var novest pie nelaimes gadījuma, tādēļ rūpīgi pārdomā, vai tevis izvēlētā vieta elektroierīcei atbilst vienkāršam pamata drošības principam – jo tālāk no uguns un ūdens, jo labāk. 

Reklāma
Reklāma


Ļauj ledusskapim uzelpot 
Viena no svarīgākajām elektriskajām ierīcēm virtuvē ir ledusskapis. Lai cik ļoti gribētos vēso pārtikas glabātuvi kā lego kauliņu cieši nolikt savā vietā, jāatceras, ka ledusskapja dzesēšana notiek tā aizmugurē – tādēļ starp ledusskapi un sienu jābūt vismaz 5 cm lielai atstarpei. Tāpat ledusskapim jāatrodas vismaz 30 cm attālumā no karstuma avotiem. Nekādā gadījumā neizmanto ledusskapja augšējo virsmu kā plauktiņu tādām sadzīviskām lietām kā vāzes vai tējkannas, jo ūdens klātbūtne var izraisīt strāvas triecienu un radīt ugunsgrēku riskus. Tāpat ieteicams ledusskapja kontaktdakšu pievienot atsevišķā sienas kontaktligzdā, nevis rozešu blokā – šādi izvairīsimies no elektrotīkla pārslodzes.


Par vienu mazāk – nepārvērtē pagarinātāja lomu
Iedomājies situāciju: drīz gaidāmi ciemiņi. Kamēr elektriskajā cepeškrāsnī lēni brūnē pīrādziņi, jāpaspēj sagatavot Pavlovas kūku – tādēļ ar vienu roku puto olas baltumu, ar otru spied blendera pogu, gatavojot svaigu ogu mērci, un visam pa vidu vēl ieslēdz tējkannu, jo bērns pieprasa tēju. Labie draugi pagarinātāji nereti atvieglo mūsu ikdienu, taču, ja vienlaikus lietosi vairākas ierīces ar lielu jaudu, vari pārslogot elektrotīklu, kas var rezultēties ar “izšautiem korķiem” – nostrādās drošinātājs un mājoklī atslēgsies elektrība. Tas var bojāt izmantotās elektroierīces, turklāt viesi var palikt bez saldā ēdiena, tāpēc vienmēr padomā, pirms strāvai pieslēdz visas virtuvē pieejamās elektroierīces vienlaicīgi. 


Mikroviļņu krāsns var radīt makro līmeņa nelaimi 
Steidzīgu cilvēku rīti, dienas, vakari un nereti arī naktis nav iedomājamas bez mikroviļņu krāsns. Lai gan no uztura speciālistiem par šo elektrisko asistentu sajūsmu nedzirdēt, daudziem tas ir svarīgs ikdienas palīgs. Līdzīgi kā ar ledusskapi, parūpējies, ka mikroviļņu krāsns neatrodas pārāk cieši klāt sienai, iespiežot elektrības vadu, kas var radīt vada izolācijas bojājuma riskus. Tāpat pārliecinies, ka ierīce neatrodas ūdens vai atklātas liesmas tuvumā. Lai sevi un apkārtējos dubultā pasargātu no uguns nelaimes, atceries arī par pareizu trauku lietošanu – neliec krāsnī plastmasas (ja vien uz tās nav norādīts, ka tā ir karstumizturīga), kā arī metāla traukus. Ja plastmasa var vienkārši izkust, radot ķepīgu šmuci, tad metāls ir daudz bīstamāks – aizdegšanās un eksplozijas risks rodas jau pirmajās sekundēs.