Kāpēc augļu kociņus nevajadzētu stādīt zālienā

Augļu dārzi, kur ap koku stumbriem zaļo zālājs – it kā šķiet tik pašsaprotami. Taču ir vismaz divi iemesli, kāpēc kociņus nevajadzētu stādīt tieši zālienā, bet veidot ap tiem apdobes. Par to portālam Mammamuntetiem.lv stāsta stādaudzētavas Blīdene Mārupes filiāles stādu konsultante, dārzkopības speciāliste Gita Zandare.

Ir vismaz divi iemelsi, kāpēc kociņiem ir jāveido apdobes

FOTO: Shutterstock.com

Ir vismaz divi iemelsi, kāpēc kociņiem ir jāveido apdobes

Apdobe ir no zāles un velēnas brīvs laukums ap stumbru, kuru vēlams nomulčēt, lai neveidojas nezāles. Mulčēt var ar dažādiem materiāliem, ne tikai ar priežu mizu – var mulčēt ar čiekuriem, sausu zāli, salmiem – galvenais, lai mulčējamais materiāls ir sauss un apdobē neveidojas puve.

Šāda apdobe, pirmkārt, atvieglo pļaušanu. Ja zālienā ar sastādīti vairāki kociņi, ir grūti ar zāles pļāvēju visiem tiem apbraukt vai vēlāk ar rokām applūkt zāli. Citkārt, ar trimmeri mēģinot šo zāli appļaut, var traumēt kociņiu un arī tas nav vēlams. Tāpēc apdobe ir ļoti ieteicama no dārza kopšanas viedokļa.

Otrs, ne mazāk svarīgs iemesls, kāpēc veidot apdobes – lai augs saņemtu visas nepieciešamās barības vielas. Ja kociņš ir iestādīts zālienā, jārēķinās, ka zāliens apēd visas barības vielas un smacē augu. Tāpat zāles velēna neļauj pārējiem augiem saņemt ne ūdeni, ne kādas citas vielas, un tās līdz augu saknēm bieži nenonāk vai nonāk ievērojami mazākā daudzumā, nekā, ja ap auga stumbru tiek veidota apdobe.

Reklāma
Reklāma

Lasi vēl: Kā pareizi stādīt augļu kociņu: soli pa solim

Saistītie raksti