Covid-19 izplatības dēļ Daugavpilī un Kuldīgā rosina ieviest divu nedēļu ierobežojumus

Covid-19 izplatības dēļ Veselības ministrija rosina Daugavpilī un Kuldīgā ieviest divu nedēļu ierobežojumus.

 

FOTO: Shutterstock.com

Trešdien valdības ārkārtas sēdē veselības ministre Ilze Viņķele (AP) informēja par aktuālo situāciju ar Covid-19 izplatību, norādot, ka Latvijā ir vērojami divi lieli vīrusa uzliesmojumi – Daugavpilī un Kuldīgā, un viens mazāks – Olainē. Tuvākajās dienās tiks virzīti grozījumi Ministru kabineta noteikumos, lai noteiktu nepieciešamos ierobežojumus attiecībā uz Kuldīgu un Daugavpili.

Analizējot datus par situāciju Daugavpilī, Viņķele atzina, ka šajā pilsētā Covid-19 inficēšanās lielākoties notiek bērnu un jauniešu vidū vecumā no desmit līdz 19 gadiem. Inficēšanās ar Covid-19 galvenokārt saistīta ar sporta aktivitātēm, proti, sporta komandām un to apkalpojošo personālu.

Kopumā ar Covid-19 uzliesmojumu Daugavpils Ledus sporta skolā ir saistīti 40 gadījumi, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vecākā epidemioloģe Daugavpilī Nonna Vološčuka. Pēc viņas paustā, līdz trešdienas rītam bijis zināms par 36 jauniem aizvadītajā diennaktī konstatētiem Covid-19 gadījumiem pilsētā. Daļa no tiem saistīti ar uzliesmojumu Ledus sporta skolā.

Kopumā ir zināms par 40 sasirgušajiem, kas saistīti ar izglītības iestādi. Uzskaite par šiem gadījumiem tiek veikta kopš piektdienas, kad kļuvis zināms par saslimšanām hokeja komandā Dinaburga. Komandas treneri trenē arī izglītības iestādes audzēkņus.
 

Lai saslimstību ierobežotu, nolemts slēgt gan sporta skolu, gan ledus halli, kur notiek audzēkņu nodarbības.
 

Vološčuka klāstīja, ka pilsētā ir arī nelieli lokāli uzliesmoji ģimenēs vai mazākās organizācijās. SPKC pārstāve aicināja sabiedrību būt atbildīgai, lai ierobežotu Covid-19 izplatību. «Ja neņem vērā šo uzliesmojumu skolā, varētu teikt, ka situācija pilsētā ir mierīga,» apgalvoja epidemioloģe.

Covid-19 uzliesmojums Olainē saistīts ar kādu uzņēmumu, nevis skolām, aģentūrai LETA apliecināja Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs.

Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) aģentūrai LETA apliecināja, ka deviņi no pēdējā diennaktī reģistrētajiem Covid-19 gadījumiem atklāti metālapstrādes uzņēmumā ESP European Steel Production. Centrā skaidroja, ka šajā gadījumā, līdzīgi kā citos, uzzinot par inficēšanās gadījumu tiek veikta epidemioloģiskā izmeklēšana un noteiktas kontaktpersonas.

«Esam gatavai rīkoties atbilstoši situācijai,» apgalvoja Bergs, piebilstot, ka pašvaldības rīcība būs atkarīga no SPKC norādījumiem.

Reklāma
Reklāma

Līdz otrdienai bija zināms par 23 ar Covid-19 sasirgušajiem Olaines novadā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību Daugavpilī un Kuldīgā, Viņķele aicināja šajās pilsētās uz divām nedēļām ieviest ierobežojošus pasākumus, proti, uz divām nedēļām pārtraukt interešu izglītības aktivitātes, sabiedriskās ēdināšanās pakalpojumu darba laiku ierobežot līdz pusnaktij, ļaujot pie galdiņa atrasties ne vairāk kā astoņiem cilvēkiem, kā arī uzliekot pienākumu valkāt sejas maskas sabiedriskajā transportā un vietās, kurās nav iespējams ievērot distanci.

Tāpat pašvaldības un valsts iestādes tiek aicinātas strādāt attālināti.

Pēc veselības ministres teiktā, lai ieviestu šādus lokālus ierobežojumus, nepieciešams Ministru prezidenta rīkojums. Iespējams, tāds varētu tapt šīs dienas laikā.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 95 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19, kas ir līdz šim lielākais diennaktī atklāto saslimšanas gadījumu skaits, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

SPKC rīcībā esošā informācija liecina, ka 63 saslimušie inficējušies no iepriekš zināmiem infekcijas avotiem, četri inficējušies ārzemēs – Ukrainā, Krievijā un Austrijā, bet par 28 personām tiek precizēti inficēšanās apstākļi un epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās.