Kādas veselības pārbaudes jāveic bērniem, kuri intensīvi sporto?

Futbols, basketbols, peldēšana – lai kāds būtu sporta veids, ir lieliski, ja bērni nodarbojas ar sportu. Fiziskās aktivitātes nāk par labu veselībai un attīstībai, tomēr intensīva slodze nozīmē, ka reizēm var būt nepieciešama rūpīgāka jauno sportistu veselības pārbaude. Stāsta Rimi Bērniem fiziskās sagatavotības eksperts Kārlis Birmanis un bērnu veselības eksperte, pediatre Sanita Mitenberga.

Intensīva sporta atslēgas vārdi ir organizēti treniņi ar plānu un mērķi sasniegt rezultātu

FOTO: Shutterstock.com

Intensīva sporta atslēgas vārdi ir organizēti treniņi ar plānu un mērķi sasniegt rezultātu

Pirms sportošanas
Kā norāda Sanita Mitenberga, pirms vecāki nolemj vest bērnu uz kādu sporta veida treniņiem, būtu vēlams ar bērnu aiziet pie ģimenes ārsta un veikt visas nepieciešamās veselības pārbaudes. “Uzsākot sporta gaitas, jāseko līdzi, vai bērns kārtīgi izguļas, vai ar uzturu uzņem visas nepieciešamās uzturvielas, un noteikti jāseko līdzi treniņu laikā uzņemtajam šķidruma daudzumam.”

Kas ir intensīva sportošana?
Par intensīvu sportošanu var uzskatīt organizētus treniņus ar slodzes dozēšanu, kuriem ir treniņu plāns. Lai arī kā vecākiem reizēm gribētos noteikt, cik reižu nedēļā un cik ilgas nodarbības ir intensīvs sports, Kārlis Birmanis atzīst, ka šādās kategorijās to nav iespējams izteikt. “Intensīva sporta atslēgas vārdi ir organizēti treniņi ar plānu un mērķi sasniegt rezultātu. Sistemātiskus treniņus ar slodzes dozēšanu var uzskatīt par intensīvu sportu neatkarīgi no tā, cik reižu nedēļā bērns trenējas. Ja treniņi ir organizēti, tiem ir plāns un mērķis sasniegt noteiktu rezultātu, šāda trenēšanās prasa veselības monitoringu,” teic Kārlis Birmanis. Viņš arī norāda, ka bumbas spēlēšana pagalmā vai neregulārs baseina apmeklējums ar ģimeni nav uzskatāmi par organizētiem treniņiem.

Tieši sirds veselība ir faktors, kas visiem sportistiem jāņem vērā. Tāpēc sporta skolām – gan privātām, gan pašvaldības, kas organizē sporta nodarbības bērniem un jauniešiem grupās vai individuāli, – visiem saviem audzēkņiem reizi gadā jānodrošina medicīniskās pārbaudes.

Visiem sportistiem reizi gadā – veselības pārbaude
Kārlis Birmanis skaidro – visiem, kas nodarbojas ar sportu, ir jābūt veselai sirdij. Tas ir īpaši svarīgi, jo sportojot sirds piedzīvo dažādas slodzes, kam nākas pielāgoties. “Tieši sirds veselība ir faktors, kas visiem sportistiem jāņem vērā. Tāpēc sporta skolām – gan privātām, gan pašvaldības, kas organizē sporta nodarbības bērniem un jauniešiem grupās vai individuāli, – visiem saviem audzēkņiem reizi gadā jānodrošina medicīniskās pārbaudes,” atgādina Rimi Bērniem eksperts. Šādas pārbaudes Rīgā piedāvā Sporta medicīnas centrs, kas atrodas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pakļautībā. Bērniem līdz 17 gadu vecumam veselības pārbaude ir bez maksas. 
Sanita Mitenberga papildina: “Šī veselības pārbaude nodrošina vispārējās fiziskās sagatavotības parametru pārbaudi – tiek veiktas visas nepieciešamās analīzes, bērna mērīšana un apskate, elektrokardiogramma un Eurofit tests, kas pārbauda bērna vispārējo stāvokli – stāju, muskuļu spēku, simetriju un citus parametrus. Tikai tad, ja elektrokardiogrammā konstatētas kādas novirzes, tiek nozīmēta ehokardioskopija un kardiologa konsultācija.”

Padziļināta pārbaude – no 14 gadu vecuma
Kārlis Birmanis atzīst, ka tieši pubertāte ir laiks, kad jāpievērš īpaša uzmanība jauno sportistu veselībai. Tas ir brīdis, kad jaunieši sāk attīstīties katrs savā tempā un īpaši izturības sportistiem jāveic padziļināta sirds veselības pārbaude. “Visiem jauniešiem, kas nodarbojas ar sportu, es ieteiktu veikt padziļinātu sirds pārbaudi – slodzes testu, kur imitētā sacensību režīmā tiek noteikts, kā sirds reaģē uz mērenu, augstu un maksimālu slodzi ilgākā – 40 minūšu – laika posmā,” norāda Rimi Bērniem eksperts. Sportistam ar respiratoru tiek mērīta elpošanas frekvence un plaušu tilpums, nosakot, kādas ķīmiskās reakcijas notiek ķermenī slodzes laikā. Analizējot šos datus, speciālisti dod sportistam konkrētus norādījumus.

Tāpat jaunajam sportistam īpaša uzmanība jāpievērš gadījumos, kad bērns nodarbojas ar vienpusējo sporta veidu, kur izteikti dominē viena ķermeņa puse.

Reklāma
Reklāma


“Tas ir ļoti būtiski, lai izvairītos no situācijas, kad sirds treniņos vai sacensībās neiztur slodzi,” situācijas nopietnību iezīmē Kārlis Birmanis. Šādu slodzes testu piedāvā veikt Latvijas Olimpiskā vienība, Sporta laboratorija, klīnika “Piramīda” u. c. Tas ir maksas pakalpojums. Sanita Mitenberga piebilst – ja šajās pārbaudēs kaut kas ir ārpus normas, tālāk būtu vēlams veikt ehokardioskopiju un būtu ieteicama arī kardiologa konsultācija. Uz tālākām pārbaudēm norīko ģimenes ārsts. 

Vai dejas var būt sports?
Dejošana un balets tiek klasificēti kā mākslas veids, taču visai bieži arī dejās un baletā fiziskā slodze ir ļoti liela. Likums regulē sporta veidu, nevis mākslu – tautas dejas, baletu un citus dejas veidus. Kā atzīst Kārlis Birmanis, bērniem, kas nodarbojas ar dejām, arī būtu ieteicams iziet veselības pārbaudi, lai vecāki būtu droši par savu bērnu veselību. Tāpat jāņem vērā, ka daiļslidošana, sporta dejas, mākslas un sporta vingrošana tiek klasificēti kā sporta veidi, un ikgadējās pārbaudes šiem sportistiem ir jāveic.

Kas vēl jāpārbauda?
“Ja, uzsākot treniņus un paaugstinoties slodzei, bērns sāk sūdzēties par nogurumu, izteiktu svīšanu vai nespēku, es ieteiktu negaidīt plānoto veselības pārbaudi, bet laikus doties pie sava ģimenes ārsta. Ja ārsts pamanīs kādas novirzes, viņš nozīmēs tālākos izmeklējumus pie speciālistiem. Tāpēc reizi gadā ieteiktu visiem doties pie ģimenes ārsta uz profilaktisko pārbaudi,” aicina Sanita Mitenberga.
Tāpat jaunajam sportistam īpaša uzmanība jāpievērš gadījumos, kad bērns nodarbojas ar vienpusējo sporta veidu, kur izteikti dominē viena ķermeņa puse (florbols, hokejs, teniss). Šiem jauniešiem Sanita Mitenberga iesaka apmeklēt arī fizioterapeitu. Pieaugot slodzei, arī citiem sportistiem ir vērts apmeklēt fizioterapeitu, kas ieteiks, kā kurā sporta veidā labāk iesildīties un atsildīties pirms un pēc treniņa un kādus vingrinājums veikt mājās, lai nesabojātu stāju. Tāpat viņa atgādina, ka straujas augšanas periodos jauniešiem var rasties problēmas ar locītavām un ir nepieciešami papildu izmeklējumi vai ķirurga konsultācija.