Ir tikai divi ārstniecības augi, kuru lietošana būtu apsverama grūtniecības laikā, lai stiprinātu imunitāti

Imunitātes stiprināšana un saaukstēšanās grūtniecības laikā, kad tas iekrīt arī rudens un ziemas mēnesos ir īpaši aktuāls temats. Uz lasītājas jautajumu, kādus ārstniecības agus var lietot grūtniecības laikā imunitātes stiprināšanai un saaukstēšanās ārstēšanai, stāsta dūla, topošā vecmāte Linda Vītuma. 

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lasītājas jautājums:

Esmu lasījusi, ka vairākas zāļu tējas grūtniecības laikā ir pat bīstamas, tāpēc izvēlos tās nelietot vispār. Sakiet, kuras patiešām būtu drošas un vēlamas kā ikdienas tējas imunitātes stiprināšanai, un kuras - ja ir saaukstēšanās?

Atbilde:
Lietojot ārstniecības augus un īpaši apsverot to lietošanu grūtniecības laikā, patiesi ir vērts būt apdomīgiem un ņemt vērā, ka:
- Dabisks nav sinonīms vārdam drošs;
- Daudzi ārstniecības augi satur spēcīgus farmakoloģiskus elementus;
- Daudzi ārstniecības augu elementi spēj šķērsot placentu un nokļūt bērniņa asinsritē;
- Fizioloģiskās un vielmaiņas pārmaiņas grūtniecības laikā var izmainīt ārstniecības augu iedarbību sievietes ķermenī, mainot paredzamo auga iedarību un drošību, piemēram, palēnināta kuņģa-zarnu trakta iztukšošanās, kā arī nieru un aknu darbības izmaiņas būtu ņemamas vērā, apsverot ārtniecības auga devu;
- Auga iedarbība var būt labvēlīga māmiņai, bet var nodarīt kaitējumu gaidāmajam mazulim;
- Ārstniecības augam var būt nezināma vai neparedzama iedarbība uz grūtnieci un viņas mazuli;
- Jāizvairās no augiem, kuriem ir zināma teratogēna, mutagēna vai abortu izraisoša iedarbību;
- Jāizvairās no produktiem, kuros ir augsta ārstniecības auga koncentrācija;
- Īpaši pirmajā grūtniecības trimestrī tiek ieteikts izvairīties no ilgstošas augstas devas alkohola bāzētas tinktūru lietošanas;
- Ārstniecības augi var ietekmēt gaidāmā mazuļa endokrīnās un / vai nervu sistēmas attīstību;
- Ārstniecības augi var ietekmēt grūtniecības norisi, to pārtraucot vai izraisot priekšlaicīgas dzemdības. 

Ārsniecības augi, kas tiek lietoti kā tējas ikdienas dzeršanai vai uzturā nelielās devās (piem., aveņu lapas, krūzmētra, kumelīte, citronmētra, nātre) kopumā tiek uzskatīti par drošiem lietošanā. Tomēr pirmais grūtniecības trimestris ir tas, kura laikā, ja vien nav īpašu medicīnisku indikāciju, no ārstniecības augu lietošanas ir vērts atturēties. 

Kā imūnsistēmu stiprinoši literatūrā tiek minēts diezgan liels skaits augu. Trīs no šiem augiem ir sastopmai arī Latvijā: 
- Parastā vīgrieze (Filipendula ulmaria) - auga iedarbīgumu apstiprina arī Eiropas Zāļu aģentūras ārstniecības auga monogrāfija. Tomēr nav pietiekamu datu, lai izvērtētu ārstniecības auga drošu lietošanu grūtniecības laikā, tāpēc lietošana netiek rekomedēta.
- Ārstniecības amoliņš (Melilotus officinalis) - auga iedarbība un drošums šobrīd tiek izvērtēta Eiropas Zāļu aģentūras augu produktu komitejā (Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC))
- Īstais mārdadzis (Silybum marianum) - augs ir atzīts par iedarbīgu un drošu lietošanā, tomēr ar pamata terapeitisko iedarību saistībā ar gremošanas trakta problēmām. Par drošu lietošanu grūtniecības laikā datu nav, tāpēc lietošana netiek rekomendēta.

Ir tikai divi augi, kuru lietošana būtu apsverama - kopumā šie augi tiek uzskatīti par drošiem lietošanā, tomēr datu trūkuma dēļ Eiropas zāļu aģentūra pievieno brīdinājumu par nezināmu iedarbību un drošumu grūtniecības laikā.
- Šaurlapu / purpursārtā ehinācija (Echinacea angustifolia / purpurea
- Žeņšeņs (Panax ginseng).

Reklāma
Reklāma

Šaurlapu / purpursārtā ehinācija

Žeņšeņs

Ņemot vērā šo situāciju, ieteicams stiprināt imunitāti pirms grūtniecības un rūpēties par sevi grūtniecības laikā - paēdinot sevi, atpūšoties un nodarbinot savu ķermeni ar mērenu (tiešām mērenu, nevis pārmērīgu!) fizisku slodzi. Tāpat vēlams sargāt sevi, lai mazinātu saslimšanas iespējas. Ja tomēr sanāk saslimt - noteikti nepieciešams sazināties ar savu aprūpes sniedzēju, lai pārrunātu vispiemērotāko atveseļošanās plānu. 

Lasi vēl: Aizpildi aptauju par ārstniecības augu lietošanu grūtniecības laikā un uzdod jautājumu par šo tematu dūlai, topošajai vecmātei un aptaujas veicējai Lindai Vītumai!

Avoti: 
1. Bone, K., & Mills, S. (2013). Principles and practice of phytotherapy: Modern herbal medicine. Place of publication not identified: Churchill Livingstone.
2. Priedītis, N. (2014). Latvijas augi = Plants of Latvia = Rastenii︠a︡ Latvii: Enciklopēdija. Rīga: Gandrs.
3. European Union monographs and list entries. Retrieved September 28, 2020, from https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/herbal-products/european-union-monographs-list-entries

Saistītie raksti